Otvara se izložba "Imaginarni pejzaž" Ivane Dragosavljević

Autor: Republika

Zabava

21.05.2019

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U četvrtak 23. maja u 18 časova posetioci će u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica moći da vide izložbu "Imaginarni pejzaž" autorke Ivane Dragosavljević.

RepublikaFoto: Promo foto

Izložba "Imaginarni pejzaž"

Prema rečima profesorke Fakulteta likovnih umetnosti Vesne Knežević, u traganju za smislom likovnih predstava pejzaža i urbanih pejzaža u radovima Ivane Dragosavljević "otvara se svet i prostor boje geometrije komparacije".

- Od potpuno pojednostavljene forme koja minimalizuje sve tačke objektivnih sadržaja prostora do nagomilavanja različitih sadržaja formalno prisutnih, ustanovljen je svet njene predmetnosti i potpuno ličnih interpretacija predmetnog. Ovi poluapstraktni pejzaži ipak nisu lišeni potpuno svog formalnog oblika i značenja u atmosferi u kojoj egzistiraju. Njihov oblik budi izvesnu prepoznatljivost i funkciju u okviru likovne predstave koja se bavi prikazom pejzaža, dok boja koja gradi samu formu oslobođeno simbolizuje samo stanje umetnice, njena psihološka stanja i performanse - poručuje Knežević.

Kako profesorka navodi, sadržaji tako dobijaju meditativni karakter i osvajaju novi prostor u kome sve realno postaje i imaginarno.

RepublikaFoto: Promo foto
Ivana Dragosavljević

- Zagušenost određenih motiva daju novu kvadraturu slici i lavirinti osvojenih prostora traže uvećano vreme boravka u njoj. Otvaranje puta ka ličnoj interpretaciji i jošneistraženim prostorima, svrstavaju ovu vrstu likovnog delovanja na put ka tradicionalnom slikarstvu sa svim dobrim načelima nove slike koja nastaje kod onih predanih i posvećenih u radu na sebi i svojoj slici kao svom najboljem ogledalu - zaključuje Knežević.

Izložba će biti otvorena do 5. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading