O ovom romanu svi pričaju: A, evo šta je pisac otkrio za Srpski telegraf!

Autor:

Zabava

12.03.2019

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Đurić Đura, koji je u protekle dve godine objavio romane "London" i "Beograd bez sna", svojevrsne ljubavne priče smeštene najvećim delom u vreme "novog talasa" u Beogradu, za Srpski telegraf otkriva da je "London" pisao fasciniran tim gradom, i to punih sedam godina.

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com/ Novo jutro
Vladimir Đurić Đura...

- Iako se osamdeset posto romana "London" dešava u Beogradu, postoje značajne celine i o tom divnom misterioznom velegradu - objašnjava Đurić koji je zahvaljujući stipendiji Britanskog saveta jednu godinu proveo upravo u Londonu.

Taj grad, po njemu je, mozak planete Zemlje gde se donose sve važne odluke o sudbini sveta. 

- Tako se čovek i oseća kad hoda njegovim ulicama, veliki i važan, a u stvari je Orvel dobro rekao da je niko i ništa u Parizu i Londonu. Moj roman je stoga prepun misterija i ezoteričnih razmišljanja. Ljubavna priča u tom romanu je divlja i deo je inicijacije. Najfantastičnija stvar u Londonu je ta da se u njemu čovek može lako izgubiti i nestati, baš kao što se dešava sa glavnim junacima - kaže Đurić.

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com/ Novo jutro
Vladimir Đurić Đura...

U njegovim romanima pesnici koračaju ulicama Beograda i vide u njemu često i ono čega nema. 

- Sve najlepše reči o ovom gradu napisali su njegovi pesnici. Poduži je spisak blistavih prethodnika, kao i onih koji će doći da kažu kako su voleli ulice velegrada. Srećan sam što sam pisao stihove o Beogradu i tu mi radost nikad niko neće oduzeti. Žak Prever je pesnik Pariza, Astor Pjacola pesnik Buenos Airesa, Lu Rid pesnik Njujorka, Fernando Pesoa pesnik Lisabona, Leonard Koen pesnik Montreala, Karlos Žobim pesnik Rija, Vasilis Cicanis pesnik Soluna, Oskar Vajld pesnik Londona...To je društvo koje me inspiriše - naveo je on. 

Kao beogradski pisac i pesnik, Đurić je ostavio veliki trag sa svojim bendovima "Heroji" i "Đura i mornari". Beogradu je posvetio svoju poemu "Beogradske maštarije", kao i istoimeni TV film. Napravio je himnu Beogradskog maratona "Trči trči Beograde", kao i himnu Karnevala na vodi "Svi na Dunav svi na Savu". Jedan je od priređivača monografije "Beograd Grad tajni". Snimio je pesme "Iznad Beograda" i "Beogradski pobednik", kako bi ovaj grad napravio još lepšim. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading