"Srbija me inspiriše": Slavni baletan u Narodnom pozorištu 7, 8. i 9. marta

Autor: Tanjug

Zabava

06.03.2019

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni baletski igrač Sergej Polunjin predstaviće se beogradskoj publici tri večeri zaredom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta glavnom ulogom u baletu "Posvećenje" u koreografiji Juke Oiši.

RepublikaFoto: Narodno pozorište Beograd
Narodno pozorište

Predstava je inspirisana koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog na čuvenu kompoziciju "Posvećenje proleća" Igora Stravinskog, a Oiši je na današnjoj konferenciji za novinare objasnila da nije želela da bazira komad na istorijskim činjenicama, već da se bavi emocijama.

 Nisam želela da se bavim biografijom Nižinskog, svi mogu da o tome da pročitaju na internetu. Želela sam da govorim o osećanjima, o njegovom unutrašnjem biću i tražila sam upravo igrača koji je harizmom i svojom tehnikom sličan Nižinskom i odmah sam se setila Sergeja. Upoznala sam ga na festivalu u Švajcarskoj, bio je tako stidljiv, a na sceni je iz njega izbijala iskra. Ta dualnost me je fascinirala - istakla je Oiši.

Polunjin je rekao da nije razmišljao o Nižinskom i tek kada je počeo da igra "povezao se" sa njegovim emocijama, sa onim kroz šta je on prolazio i "naučio lekciju o prolaznosti vremena".

Slavni igrač rekao je da mu komad "Posvećenje" pruža priliku da putuje i drugima donosi umetnost, jer cilj mu je, kako je istakao, da privuče ljude baletu, ali i da balet izmesti iz pozorišta.

RepublikaFoto: Narodno pozorište Beograd
Narodno pozorište

Priznao je da ga je nastup na otvaranju novosadskog muzičkog festivala "Exit" prošle godine inspirisao da radi na tome da igra i na muzičkim festivalima i u klubovima, na mestima koja nisu uobičajna za tu vrstu umetnosti, uveren da je neophodno sačuvati klasičan temelj baleta, ali modernizovati način njegovog predstavljanja.

Polunjin igra i u novom filmu Rejfa Fajnsa "Bela vrana" i kaže da voli da kombinuje jezik filma i igre i u tome takođe vidi budućnost baletske umetnosti.

Smatra da je položaj igrača nezadovoljavajuć, da bi trebalo da budu više podržani i sa tim ciljem je u Srbiji osnovao Fondaciju "Sergej Polunjin".

- Ne podržavam ja Srbiju, nego Srbi mene i moju umetnost. Život me je doveo u ovu divnu zemlju, koja me inspiriše, daje mi ideje. Otac Konstantina Kostjukova (direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu) bio je moj prvi učitelj baleta i dosta mi je pričao o Srbiji - istakao je Polunjin.

RepublikaFoto: Narodno pozorište Beograd


On je rekao da mu je cilj da delovanje fondacije prošire i na druge zemlje, a sve kako bi pomogli igračima na svaki mogući način, kroz stipendije, pravnu i zdravstvenu zaštitu, savetima, povezivanjem, ulaganjem u mlade talente, te su tako već obezbedili stipendiju za Ðorđa Kalinića za Baletsku akademiju u Beču.

Uz Polunjina u komadu "Posvećenje" igraju i solista u Moskovskom akademskom muzičkom teatru "Stanislavski i Namirovič-Dančenko" Aleksej Ljubimov i prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov.

Obojica su sa Polunjinom igrala u baletu "Satori" tokom 2017. i 2018.

- Sergeja poznajem duže nego Dejana. Mnogo se razlikuju, imaju drugačije obrazovanje i pristup baletu. Sergej naginje ka klasičnom baletu, a Dejan savremenoj igri i ja moram da budem negde između njih dvojice - rekao je Ljubimov, dok je Kolarov istakao da mu izlazak iz okvira Narodnog pozorišta predstavlja izazov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading