Ženska verzija "Nečiste krvi" u Narodnom pozorištu!

Autor:

Zabava

30.01.2019

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imam osećaj da sam na polovini životnog puta i da ništa nisam postigao. Onda pogledam društvo, ljude oko sebe i kažem sebi: "Dobro si", rekao je reditelj Milan Nešković

RepublikaFoto: Tanjug
Jovana Stojiljković...

U jubilarnoj 150. sezoni Narodnog pozorišta, a treći put na sceni ovog teatra biće postavljena "Nečista krv" Borislava Stankovića. Dramatizaciju je uradila Maja Todorović, koja ističe da će se publika susresti s ovim temeljcem srpske književnosti i to ovoga puta kroz žensku vizuru. Premijera je planirana za 12. april, a glumačku ekipu predvode Jovana Stojiljković u ulozi Sofke i Nebojša Dugalić, koji će oživeti Efendi Mitu.

ŽENSKA PRIČA
 

- Imam osećaj da živim svoj san. Igrati Sofku u nacionalnom teatru predstavlja veliku odgovornost, koju osećam i u ovom momentu. Nadam se da ćemo sve zamisli reditelja Milana Neškovića uspeti da pretočimo u istinu na sceni - kaže Stojiljkovićeva, a ni reditelj ne krije da mu se mešaju osećanja straha i odgovornosti pred velikim poslom i time da se kao najmlađi našao pred sedam prvaka Narodnog pozorišta.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Jovana...

- Jako, jako je teško. Počev od toga što nisam žena, a zanimljivo mi je i nenormalno interesantno danas kroz 21. vek promišljati položaj žene. Pričamo oemancipaciji, dozvoli za glasanje... Kod nas je navodno komunizam izjednačio prava i dozvolio da učiteljica bude plaćena koliko i učitelj. Mi kada smo bili mali nismo primećivali da učiteljica ne živi tako dobro kao učitelj, ali to je samo zato što nismo dobro videli. Te razlike su i dalje izražene ako ne i više. Tada smo bili socijalna država, što danas svakako nismo - za Srpski telegraf kaže Nešković.

Jedna od centralnih tema Bore Stankovića je žal za mladost i reditelj je svestan da je to pojam koji se danas tumači na mnogo više načina nego pre sto godina.

   Živim svoj san, kaže mlada Jovana, kojoj je poveren lik Sofke    

- To je komplikovano pitanje na koje ja sa svoje 33 godine nemam odgovor. Imam i sam osećaj da sam na polovini životnog puta i da ništa nisam postigao. Onda pogledam društvo u kojem živim, ljude oko sebe i kažem sebi: "Dobro si!" Ne bih smeo da se žalim nijednog trenutka. Valjda je pitanje sa čime se poredimo i za čime žalimo. Uvek može čovek da se žali na nešto, ali isto tako može da se nađe razlog da se bude zadovoljan - poručuje Nešković i objašnjava da je na ovo pitanje nemoguće razmišljati, a da se ono ne ispolitizuje jer mladost ne odlazi samo sa godinama, već i preko granice...

RepublikaFoto: Tanjug
Nešković...

DUŠA DETETA
 

- To što nam je odneto, neće se vratiti. Ima Bora Stanković jednu divnu rečenicu: "Život, pa toj ti je. Nekome ovakoj, nekome onakoj, a nama uvekovakoj" - dodaje Nešković.

Rad na predstavi "Nečista krv" počeo je pre dva dana, a nakon osam godina na probama u Narodnom pozorištu ponovo je i glumica Ljiljana Blagojević, koja će se naći u ulozi sluškinje Magde. Ona ne krije oduševljenje i očekuje mnogo, naročito od reditelja jer je još pre nekoliko godina uočila raskošan talenat, pod koji sad želi da se "sakrije".

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Ljiljana Blagojević...

Za Neškovića mladi Pavle Jerinić kaže da mu je interesantan kao reditelj jer sve posmatra kroz dušu deteta: "Šta sve deca mogu da postanu zbog onoga kako se roditelji ponašaju."

Uz pomenute, igraju i Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Glid, Zlatija Ivanović, Radmila Živković, Tanasije Uzunov i Nikola Vujović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading