Svečanost za pamćenje: U Japanu otvorena izložba u čast Tesli! Orilo se Užičko kolo!

Autor:

Zabava

26.01.2019

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle poručila da je ovo velika čast za Srbiju i da je ovo tek početak saradnje muzeja u Beogradu sa svetskim metropolama.

RepublikaFoto: Promo foto
Izložba u Japanu...

Izložba Muzeja Nikole Tesle otvorena je danas, 26. januara, u Muzeju nauke Solar u japanskom gradu Hofu. Svečanoj ceremoniji i presecanju vrpce prisustvovali su gradonačelnik grada Hofu, Yutaka Ikeda, ambasador Srbije u Tokiu, Nenad Glišić, počasni gradjanin Beograda Tadasij Nagaij, direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, kao i mnogi drugi ugledni gradjani. 

RepublikaFoto: Promo foto
Direktorka Ivona Jevtić...

Većina izloženih eksponata ima svetsku premijeru, a najveće interesovanje izazvao je Teslin kalem koji reprodukuje japansku muziku. Tom prilikom u muzeju se moglo čuti i čuveno Užičko kolo.

- Ovo je velika čast za Srbiju i naš narod! Srdačno smo dočekani u Japanu, a samo otvaranje izložbe bilo je veličanstveno, baš kako i dolikuje, budući da je Tesla svojim radom i pronalascima zadužio čovečanstvo. Na ovome se nećemo zaustaviti jer je već u planu saradnja i sa drugim svetskim metropolama gde ćemo takodje predstaviti stvaralštvo najvećeg srpskog naučnika, jer naša misija jeste da se prenese glas o njegovom liku i delu, posebno mladim generacijama- poručila je Ivona Jevtić, direktorka muzeja.

RepublikaFoto: Promo foto
Velika čast za Srbiju...

Veliku pažnju zvanica izazvao je i Srbin koji je verodostojno prikazak lik Nikole Tesle, obučen u odelo kakavo je nosio poznati naučnik.

Autori izložbe su dr Branimir Jovanović, Velimir Mrdjen i Radomir Putnik. Dizajner je Bojan Stevanić, a kustos realizator Vladimir Perić.

Inače, japanski grad Hofu je sponzor ženske odbojkaske reprezentacije Srbije i u njemu se na svakom mestu  vidi posebna naklonst prema našoj zemlji i narodu. Izlozba će biti otvorena do polovine marta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
sonic

26.01.2019 20:42

Ovo se ne desava svaki dan! Svaka pohvala.

sonic

26.01.2019 20:44

Bravo za bracu japance!

BRUNO

26.01.2019 22:02

Sve pohvale.