Maestro na harmonici kome se divi i norveška princeza: Da ne sviram, vozio bih autobus!

Autor:

Zabava

20.01.2019

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jovan Pavlović začarao je ljubitelje muzike svojim improvizacijama na harmonici.

RepublikaFoto: Promo foto
Jovan Pavlović...

Svira sa nekoliko bendova, od tradicionalnih do pankersastava, a toliki je hit da je pre desetak godina norveška princeza poželela da joj baš on svira u svatovima.

- Ja sam na tom venčanju bio jedini stranac od svih izvođača i verovatno joj je bilo važno da program na venčanju bude raznovrstan. Meni je bilo mnogo interesantno da vidim toliko kraljevskih porodica na jednom mestu - kaže na početku razgovora za Srpski telegraf Pavlović, koji je danas Norvežanin, ali ne zaboravlja srpske korene i nastoji da to prenese i svojoj deci.

* Ima li kutka na planeti u kojem su ljudi imuni na zvuk harmonike?

- Do sada nisam došao u takvu situaciju. Harmonika je instrument koji se vezuje za tradiciju, a cela moja ideja bavljenja muzikom je da pokušam da povezujem različite tradicije koje verovatno baš zbog toga bude radoznalost kod publike po svetu.

* Da ne svirate harmoniku, danas biste bili...

- Možda uspešni sportista, a možda i vozač autobusa.

RepublikaFoto: Promo foto
Pavlović...

* Verujete li da svako podneblje ima svoj instrument?

- Verujem da svako podneblje ima nešto svoje u muzici, ali isto tako i verujem da očuvanju tradicije nešeg svojeg pomaže interesovanje i učenje nečeg drugog. Shvatio sam, recimo, mnogo više o našoj tradicionalnoj muzici sa Balkana tek kad sam počeo da proučavam muzikudrugih naroda i kultura.

* Može li se u životu, kao u muzici, improvizovati?

- Kada sam prvi put otkrio snagu improvizacije u muzici, osetio sam se kao da me je pogodilo neko čudo. Shvatio sam da je to moj način i da će mi to promeniti život. Iako je moje obrazovanje klasi~na muzika, ja sam istovremeno prou~avao i d`ez i folklornu muziku različitih zemalja, pogotovo onih u kojima se koristi improvizacija. Paralela improvizacije ka normalnom životu je istinita jer ja volim da donosim odluke usput i u odnosu na stvari i situacije koje u momentu mogu da iskrsnu.

* U kojim stvarima u hladnoj Norveškoj pronalazite nadahnuće za balkansku muziku?

- Muzika koju komponujem često je inspirisana i sadrži elemente balkanske muzike, ali kritičari je ocenjuju kao veoma originalnu i to je verovatno zbog toga {to je moja muzička pozadina toliko raznovrsna. Norvežani su kao narod veoma zainteresovani za kulturu generalno i veoma otvoreni za svaki vid nove muzike.

- Šta vam iz postojbine nedostaje?

- Uglavnom hrana, i to pršuta, ćevapi, a ponekad i rakija.

* Šta biste odande voleli da "presadite" u Srbiju?

- Bolju organizaciju i više entuzijazma.

* Šta svojoj deci govorite o Srbiji?

- Oni sada imaju 13 i 11 godina i postavljaju ozbiljna pitanja o svojim korenima. Meni je važno da postanu dobri, pošteni i uspešni ljudi. Podjednako mi je važno da uvek budu svesni da su isto toliko Srbi, kao i Norvežani.

RepublikaFoto: Promo foto
Jovan i Kusturica...

* Nastupali ste na Kustendorfu. Šta pronalazite na ovom festivalu?

- Ovo je bio moj prvi put na Kustendorfu i sama činjenica da taj festival vodi Emir Kusturica govori da je na visokom umetničkom nivou, a kada Kusturica zove, onda se taj poziv ne odbija.

* Da li je možda na pomolu neka filmska muzika i saradnja sa Kusturicom?

- To se nikad ne zna. Za sada ne postoje planovi, đto ne znači da ih možda neće biti u budućnosti.

* Često ste na aerodromima. Da li vas inspiracija nekada sustigne na mestima na kojima je avantura nekako je ispoljiti?

- Kad čovek počne da se bavi komponovanjem, obično bude inspirisan nekom vrstom muzike koja je njemu bliska. Vremenom se dobija iz drugih vrsta umetnosti. Mene može da inspiriše dobra knjiga ili film. Istovremeno je atmosfera na Kustendorfu odlična osnova za novu kompoziciju. Aerodromi su uglavnom isti po celom svetu i vrlo često koristim vreme da odgovorim na mejlove.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

21.01.2019 15:14

Bravo za deda Mraze i zum zum!!!