HOLIVUD HOĆE DA SNIMA U SRBIJI!

Autor:

Zabava

05.08.2018

14:05 >> 14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još uvek nemamo "Igre prestola", ali za razliku od hrvatskih, naši servisi su u stanju da produkciju izvedu od početka do kraja, kaže direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić

RepublikaFoto: Promo
Netfliksovo "Istrebljenje" u potpunosti je snimljeno u Srbiji

Tokom prethodne dve godine Filmski centar Srbije (FCS) podržao je ukupno 37 filmskih projekata, a bilans za tekuću još nije gotov budući da su mnogi pregovori u toku. Najveću promenu na domaćem filmskom terenu čini upravo podsticajni program za strane produkcije - kaže Boban Jevtić direktor FCS.

Kako u FCS ističu, iskustvo od prethodne dve godine nas uči da je zarada od snimanja u Srbiji višestruko veća od uloženog: u 2016. na jedan dodeljen dinar u srpsku privredu vratilo se šest, a u 2017. - devet.

Kada je Srbija dala veće podsticaje, komšijske zemlje su odmah učinile isto

U brojkama je to, prema zvaničnim analizama uredbe o podsticajima investitoru da u Srbiji proizvodi audio-vizuelno delo, u 2016. 336.343.304 dinara, a utrošeno 2.642.137.015, dakle, nešto više od 2,6 milijarde. U 2017. Ministarstvo privrede RS (koje dodeljuje sredstva) dodelilo je 400 miliona dinara, dok su strane produkcije uložile nešto više od 3,8 milijarde dinara.

SAMO MI IMAMO KINEZE

- Servisiranje inostranih produkcija je veoma unosan posao za državu i tu vlada žestoka konkurencija.

Strane produkcije u Srbiji
Serija nesrećnih događaja Leonija Sniketa  SAD
Istrebljenje  SAD
Podivljali   SAD
TAU  SAD
Vivegam  Indija
Intrigo   Velika Britanija

Primera radi, kada je Srbija podigla procenat poreskih olakšica sa 20 na 25 procenata, Slovenija je odmah učinila isto, a nedavno su i Rumunija i Poljska podigle podsticaje na 30, uz još veće beneficije ukoliko film koji se snima direktno promoviše i zemlju u kojoj se snima. Srbija je za ove dve godine, otkad uredba i čitav ovaj program postoje, napravila izuzetan uspeh: od praktično nepoznate zemlje postali smo vrlo konkurentni i regionalno gledano "jaki igrači", kao i poželjna destinacija za snimanja.


RepublikaJoš uvek nemamo projekte poput "Igre prestola" i "Mama mia", ali ono što je posebno važno istaći jeste da su naši servisi sposobni da produkciju izvedu od početka do kraja, za razliku od hrvatskih, na primer, kao i da imamo mnogo indijskih produkcija, a odnedavno i kineske, što u regionu nema niko - ističe Jevtić.
Dobar primer je i veliki uspeh Netfliksovog filma "Istrebljenje", koji je od prve klape do poslednjeg kadra snimljen upravo kod nas.
FCS se sada fokusira na promociju u Šangaju i Pekingu, ali za to je sada potrebno iškolovati što više filmskih profesionalaca. Na dobrom smo putu, kaže Jevtić, da imamo manjak specijalizovanog kadra!
Možda i najvažniji aspekt ove vrste podsticaja je i taj što ni na koji način ne diskriminiše naše filmadžije i jednako je otvoren i za domaće produkcije.

- Ne smemo zaboraviti i brendiranje Srbije kao atraktivne lokacije za snimanje filmova, razvoj veština i resursa srpske filmske industrije kao posledica međunarodne saradnje, razmenu iskustava i znanja koji se odvijaju u okviru zajedničkih radnih aktivnosti - kaže Jevtić. Tako, minimum 30 odsto budžeta bilo kog filmskog projekta se troši na glumačku i stručnu ekipu, na produkciji bilo koje vrste angažuje se 100-500 članova ekipe, i značajno više na projektima sa većim budžetima, a naročito onima koji uključuju obimnu izgradnju.

DOBRA SLIKA SRBIJE

Najzad, filmska produkcija privlači toliko mnogo usluga, da se indirektno otvaraju nova radna mesta koja predstavljaju rezultat povećanja filmske produkcije, naročito u građevinskoj, tekstilnoj, drvnoj industriji i ugostiteljstvu.

RepublikaFoto: Promo
Pirs Brosnan i Olga Kurilenko na snimanju "Novembarskog čoveka"

Dobroj slici Srbije onda doprinose i poznate svetske filmadžije koje zadovoljne odu na premijeru svojih filmova. Do sada su tu brojni glumci i reditelji poput Rejfa Fajnsa (Koriolan, Bela vrana), Pirsa Brosnana (November man), Kevina Kostnera (Tri dana za ubistvo) ali i reditelja Lika Besona, koji su već redovni gosti na našim filmskim setovima.



 



 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading