Dve godine od preranog odlaska Nebojše Glogovca: O bolu se peva kad ne može više da se plače!

Autor:

Zabava

10.02.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošle su dve godine od prerane smrti velikana našeg glumišta Nebojše Glogovca (1969-2018) i pomen je juče održan u krugu porodice i najbližih prijatelja u Aleji zaslužnih građana. Kraj glumčeve večne kuće bili su Nebojšin otac, prota Milovan Glogovac, udovica Milica, sin iz prvog braka Gavrilo, kum Vojin Ćetković.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Nebojša Glogovac...

- O bolu se peva kad ne može više da se plače - oglasila se na Fejsbuku Milica Glogovac i uz ovu poruku podelila emotivnu pesmu "Još ne sviće rujna zora".

Veče pre u Dvorani kulturnog centra Beograda prikazan je film "Moj jutarnji smeh", u kom je legendarni Glogi odigrao jednu od poslednjih uloga, a u krcatoj sali bili su prijatelji, udovica Milica i brojna publika, koju je glumac zadužio maestralnim ulogama. Nakon projekcije prolomio se dug aplauz upravo u čast jednog od najboljih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, a o tome koliko je Nebojša bio veliki i glumac i čovek govore u prilog i reči reditelja Marka Đorđevića o tome kako je prihvatio jednu malu ulogu kako bi doprineo debitantskoj autorskoj priči iz Kragujevca.

- Nisam nikada mogao ni da zamislim da bi u mom prvom filmu mogao da igra veliki Nebojša Glogovac. Međutim, šetao sam jednog popodneva s majkom i tetkom Beogradom i prošli smo pored Ateljea 212. Tu u jednom kafiću sedeo je on. Pitale su što mu ne bih prišao i pitao ga za ulogu. Tako se i desilo, svideo mu se scenario i došao je u Kragujevac - priča Đorđević.

RepublikaFoto: youtube.com/ TVLongPlay
Nebojša Glogovac...

Iskustvo koje je tada doživeo imajući Glogovca u kadru sigurno će pamtiti zauvek, a kako kaže, pored maestralne glume, velikog glumca krasila je njegova neposrednost, opuštenost, a najviše humor.

- S obzirom na to da je trebalo da igra vidovnjaka koji gleda u sudbinu glavnom junaku, pokušao sam da mu objasnim da sam ja to zamislio vrlo ozbiljno jer sam i bio kod jednog takvog, ali on se šalio sa mnom, tako da se cela ekipa toliko smejala da smo jedva snimili kadar. Međutim, s njim je sve toliko bilo lako, te smo uz smeh za svega dva dana snimili sve što nam je bilo potrebno, a on je bio sjajan - evocirao je uspomene reditelj.

Uvek treba biti dobar. Bez ozbira na to da li će vam se neko zahvaliti ili ne, pamtiti ili ne, da li će vam uzvratiti ili ne, citirala je Nebojšine reči Sloboda Mićalović na Instagramu

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju. Kada je imao sedam, preselio se sa porodicom u Pančevo, gde je završio osnovnu školu i prvi put nastupao recitujući na Svetosavskoj priredbi. U gradu na Tamišu sticao je i prva glumačka iskustva u dramskom studiju Atelje mladih, na čijoj sceni se i spremao za prijemni na Fakultet dramskih umetnosti. Prvu ulogu ostvario je u seriji "Bolji život", a tokom karijere odigrao je više od 70 filmskih i televizijskih uloga. Bio je prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta i laureat brojnih priznanja. Preminuo je 9. februara 2018, nakon kratke i teške bolesti. Za sobom je ostavio ćerku Sunčicu, koju je dobio u braku sa Milicom, i sinove Gavrila i Miloša, koje je dobio sa prvom suprugom Minom.

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

Pančevo zaboravlja velikana

Iako je gradska uprava najavila već svega nekoliko dana posle glumčeve smrti, ni dve godine kasnije kulturni centar u Pančevu nije poneo ime Nebojša Glogovac. Iza inicijative su stali i Glogovčevi školski drugovi i Udruženje dramskih umetnika, a peticiju je potpisalo na hiljade ljudi. S druge strane, rodno Trebinje ne zaboravlja svog velikana. I krajem avgusta će i ove godine biti održana manifestacija Dani Nebojše Glogovca u spomen na dan njegovog rođenja.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Nebojšina razredna: Anđeo u trećoj klupi...

Prošle subote sam išla na groblje i svratila sam kod Nebojše na grob. To je bilo sad, blizu godišnjice. Išla sam sa mojom unukom, sa ćerkom, zetom, išli smo na grob moga muža i onda prolazimo pored Aleje, pošto je on tu sahranjen. Moja ćerka je pravila neke mafine i onda sam ja uzela za Nebojšu i, eto, ostavila sam mu na grobu, da se malo zasladi, kazala je za Telegraf.rs Nebojšina razredna Svetlana Panić Ninković.

Kako je ispričala, Nebojšu su voleli svi nastavnici, a on je kroz osmeh sve radio i uvek prekrasno recitovao.

- Nebojša je ličio na malog anđela, imao je dužu kosu, kovrdžavu i uvek je bio duhovit i nasmejan... - ispričala je nastavnica u penziji, koja će, kako je dodala, uvek pamtiti to svoje prvo razredno starešinstvo.

Danas joj je najveća želja da istraje u onome što su započeli, da Kulturni centar u Pančevu ponese ime po Nebojši.

- To je moja najveća želja i istrajaćemo, i biće - poručila je Svetlana.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading