ODRŽANA SRPSKA PREMIJERA "KOSOVO - MOMENAT U CIVILIZACIJI"

Autor: Aleksandar Anđelić

Zabava

24.09.2017

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije ostvarenje srpskog režisera Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji", posle svetske premijere u Parizu, prvi put je predstavljeno i u Srbiji. Ovaj dokumentarac koji govori o stradanju srpskih manastira i crkava posle 1999. godine prikazan je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Nažalost, prostor je bio premali da bi primio sve one koji su želeli da pogledaju film.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Boris Malagurski na premijeri

Nesporazum je nastao jer je bilo najavljeno da će, ukoliko ne bude kiše, projekcija biti održana na platou ispred Hrama Svetog Save, ali s obzirom na to da je vreme bilo promenljivo, organizatori su odlučili da premijeru ipak održe u zatvorenom prostoru, u prelepoj kripti najvećeg srpskog hrama.

Marko Đurić u pravu

Autor dokumentarca Boris Malagurski je izjavio da mu je veoma drago što je dokumentarac "Kosovo - momenat u civilizaciji" stigao i do srpske publike.

- Ovo je prilika da sada svi zajedno možemo da kažemo jasno i glasno: naša baština na Kosovu i Metohiji je ugrožena i ne može da se poveri onima od kojih se trenutno čuva. Snimili smo ovaj film da na jedan prijemčiv način domaćoj, ali i svetskoj, posebno zapadnoj javnosti zaista pokažemo šta se događa na Kosmetu i da na nedvosmislen način stavimo do znanja Unesku da Kosovo ne sme da postane članica te međunarodne organizacije jer nije u pitanju očuvanje samo naše već i svetske kulturne baštine - kazao je Malagurski. 

Mladi režiser je rekao da je film već na svetskoj premijeri u Parizu skrenuo pažnju na pravo stanje stvari na Kosmetu.

- Ta projekcija je izazvala veliku buru u javnosti, ne samo u stranoj i domaćoj već i u Prištini, gde je Ramuš Haradinaj, takozvani premijer takozvane republike Kosovo, osudio film, mada ga nije ni pogledao. Meni je velika čast što sam dobio osudu od čoveka poput Ramuša Haradinaja jer svi znamo ko je on. Kao što je rekao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kada je Haradinaj kritikovao ovaj film, to je onda veliko priznanje i dokaz da smo uradili pravu stvar. Moram reći da su zapadne diplomate, od kojih neki rade u Unesku, bile frapirane da u 21. veku, u srcu Evrope, postoji takav vandalizam kao što je onaj na Kosovu i Metohiji. Neki od njih su učestvovali i u polemici, kao i diplomate nekih svetskih velesila poput Rusije i Kine - kaže tvorac dokumentarca.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Velika posećenost

Sledi Stokholm

On je rekao da veruje da će film u narednom periodu videti veliki broj ljudi jer su mnoge velike televizijske kuće zainteresovane da ga emituju.

- Već smo u pregovorima sa Raša tudejom, Histori kanalom i sa mnogim drugim svetskim TV stanicama. Želimo da se ovaj film prikaže na što više lokacija jer imamo malo vremena, pošto Kosovo može ponovo da aplicira za članstvo u Unesko, a mi smo ovim pokazali da rušitelji hoće da uđu u ti organizaciju pod navodnom namerom da oni to žele da zaštite ono što su godinama uništavali - dodao je Malagurski.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Poznati na premijeri

Nakon beogradske premijere, "Kosovo - momenat u civilizaciji" nastaviće životni put i na velikom platnu, a sledeća destinacija će mu biti Stokholm.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading