"ZASPANKA" JE PRAVI ANTIRATNI FILM

Autor:

Zabava

06.09.2017

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz prekaljene Bandovića, Đuricu i Đorđevića, prve velike uloge ostvariće i mladi Marko Vasiljević kao Stevan Jakovljević i Vuk Jovanović kao poručnik Aleksandar. Nataša Drakulić napisala je scenario za film inspirisana "Srpskom trilogijom" Stevana Jakovljevića, a ekipa ističe da, osim obima, scenario u detalj prati radnju romana.

RepublikaFoto: Promo foto
Slika sa snimanja filma

- Pred snimanje, kada sam saznao da sam dobio ulogu, pročitao sam čitavu trilogiju. Scenario je samo prilagođen, a što je bitno, utisak koji imamo čitajući knjigu sačuvan je i na filmu - kaže mladi Vasiljević, kome je poverena uloga Jakovljevića. U ovoj roli ga čeka još jedan izazov, a to je da odigra i 10 godina starijeg sebe. Ekipa je snimala scene regrutacije, kada se Jakovljević sreće sa poručnikom Aleksandrom, čovekom koji će mu obeležiti ostatak života. Pred kasarnom su i uplašeni derani i izratovani veterani koji se ničega ne plaše, a susret dva glavna lika prolazi pod velikom tenzijom - nijedan još ne zna da je upoznao prijatelja za čitav život. Ljubomir Bandović odenuo je uniformu bezimenog komandanta, onog koji predstavlja sve zaboravljene vrednosti.

- Nemam ime u filmu, ja sam svi oni koji su vikali "Za mnom" onda, ja sam svi oni kojih danas treba da se stidimo. Imam zadatak da pokažem četiri glavne karakteristike - da budem strog, pravičan, strog i strog. Biću stroži nego u "Vojnoj akademiji", tamo sam igrao 21. vek, ovo je crnobelo vreme koje ne zna za kompromise, ili jesi ili nisi.

Tada je bila prirodna selekcija, najsnažniji su preživljavali, vođe su se nametale svojim zaslugama, nisu se birale - ističe Bandović, kojeg ni povreda kičme neće ometi da za potrebe filma nauči da jaše.

Narednika Milutina, drugopozivca i glas razuma, igra Aleksandar Đurica. 

- Kroz njega provejava neka liberalna struja. On je jedan od retkih koji se pitaju o smislu ratova, ubijanja. On predstavlja zdrav razum koji je trebalo, ali nije prevladao - kaže Đurica, kojem prija da nakon niza uloga negativaca zaigra dobricu. Kompletna ekipa filma saglasna je da "Zaspanka" daje novu prizmu za sagledavanje Prvog svetskog rata i svih strahota na mikroplanu, lokalno i da je to prava antiratna priča. Treba napomenuti i da Prvi svetski rat, osim "Marša na Drinu", nije kod nas bio tema za film.

Pogledajte fotografije sa snimanja:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading