Nagrađeni igrano-dokumentarni film "Srbijo, dušo moja!": Žrtvovali živote za slobodu i otadžbinu

Autor: Republika

Zabava

15.05.2019

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igrano-dokumentarni film "Srbijo, dušo moja!", koji je rađen na osnovu istinitih priča koje su junaci Velikog rata iz Podrinja preneli svojim potomcima, prikazan je 14. maja u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

RepublikaFoto: Promo foto
Detalj sa snimanja

- U filmu naratori govore o onome što su doživeli tokom Velikog rata od 1914. do 1918. godine. Oni su preživeli bitke na Ceru, Gučevu i na Mačkovom kamenu, kao i Kolubarsku bitku, prelazak preko vrleti Albanije, boravak na Krfu i povratak u otadžbinu posle proboja Solunskog fronta - kaže reditelj i scenarista Zoran Grujić.

Ova igrana rekonstrukcija tragičnih događaja u Srbiji osvojila je prvu nagradu na 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna Buklija", a ravnodušnim nije ostavila ni gledaoce u Domu Vojske, koji su kroz ispovesti glavnih aktera i sami bili uvučeni u vrtlog istorijskih događaja i životnih sudbina.

Pantelija Petrović iz Joševe, Mihailo Petrović iz Gornjeg Dobrica, Kostadin Jovanović iz Lipnice su mladici koji su otišli u Vojsku u mirnodopsko vreme i nisu se vratili kući dok nije završen rat, a Darinka Simić iz Trbosilja je kao dete ostala sa majkom i sestrom dok joj je otac bio u ratu.

RepublikaFoto: Promo foto

Njihove priče kazuju upravo istinu o teškim trenucima kroz koje su prolazili ne samo vojnici ovog kraja već i njihovi najbliži, mladost Jadra i Srbije u vreme okupacije i na kraju Prvog svetskog rata.

Film je sniman u organizaciji Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine - Loznica, muziku je radio kompozitor Svetislav Božić, a na autentičnim lokacijama na području Loznice ekipa, među kojima je bilo i više od 50 glumaca i statista, snimala je više od godinu.

- Poruka je pokolenjima: "Ovo se ne sme zaboraviti!" To je najbitnije. Vrlo malo se zna o toj našoj istoriji, a sve više se okrećemo onome čemu treba da se okrećemo, a to je da se ponosimo našom istorijom, pokolenja treba da znaju šta je i kako su se ljudi borili za našu Srbiju - dodaje Grujić, koji se tematikom Prvog svetskog rata bavio i u igrano-dokumentarnom filmu "Ratne crtice".

RepublikaFoto: Promo foto

I to ostvarenje je snimano po istinitoj priči - prema ratnom dnevniku lozničkog prote Jovana M. Boškovića, koji se s puškom u ruci borio za slobodu. Kao dobrovoljac prošao je mnoga bojišta, od hercegovačkih do Solunskog fronta.

Protin ratni dnevnik u zavičajnom odeljenju Biblioteke Vukovog zavičaja pronašao je njen tadašnji direktor Radovan Simić i od njega napravio monodramu na osnovu koje je Grujić uradio scenario za film.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading