JA SAM ŽARKU LAUŠEVIĆU OPROSTIO: 10 godina od POMILOVANJA glumca zbog UBISTVA DVOJICE MOMAKA, a ovako govori jedan od AKTERA!

Autor:

Zabava

01.05.2021

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac Žarko Laušević pomilovan je pre tačno 10 godina od nemilog događaja u Podgorici.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Pre 10 godina je pomilovan... Žarko Laušević

Tragedija koja je zavila u crno dve porodice, a zauvek izmenila živote mnogima, dogodila se leto 1993. godine u Podgorici. 

Ovaj događaj podigao je Jugoslaviju na noge, s obzirom na to da je glumac Žarko Laušević bio počinilac dva ubistva, umalo i trećeg. Mnogi su ga branili, ali mnogi i napadali. Izvesno je bilo jedno, glumac Žarko Laušević kome je tada bilo 33 godine hicima iz pištolja ustrelio je Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) a ranio Andriju Kažića.

O ovom nemilom događaju kolale su različite priče i mnogo se nagađalo, a glumac je nakon svega 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu.

Pomilovao ga je predsednik Srbije Boris Tadić, deset godina kasnije, na osnovu bilateralnog sporazuma između Srbije i Crne Gore koji predviđa da osuđeni izdržava kaznu u zemlji čiji je državljanin.

Foto: youtube.com/printscreen
Osuđen za ubistvo dvojice mladića...

Ove godine, u decembru, biće tačno deset godina od kako je Laušević slobodan čovek. Govoreći pre nekoliko godina o tom pomilovanju Žarkov advokat, Toma Fila, je rekao da je Tadić pomilovao Lauševića uz prećutnu saglasnost Crne Gore, jer nisu reagovali i nisu raspisali poternicu za glumcem.

Članovi porodica poginulih bili su ogorčeni na vest da je Laušević pomilovan. Ilinka Vučinić, majka ubijenog Radovana Vučinića, jedva je tada smogla snage da kaže:

- Tek mi je sin došao iz vojske. Bio je na ratištu... Otišao mi je 1991. u vojsku a 1993. mi je došao. I te 1993. mi je poginuo... I kako da reagujem, kako ću da reagujem... Ne mogu.

Te 2011. godine oglasio se i brat ubijenog Dragora Pejovića, Nebojša Pejović, koji je za Vijesti rekao:

- Ipak je oduzeo dva ljudska života. Mog brata i pokojnog druga njegovog Radovana Vučinića... Ovo je stvarno tužno i tragično da je u jednoj državi osuđen a da mu druga država daje pomilovanje.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Vratio se u Srbiju... Žarko

Međutim,  podgoričanin Andrija Kažić, koga je Laušević teško ranio te kogne noći izjavio je 2009. godine za jedan dnevni list da je oprostio slavnom glumcu. Andrija je rekao da je tragedija, u kojoj je izgubio drugove Dragora i Radovana za njega sada daleka prošlost.

- Život ide dalje i na sreću ja danas imam svoju sreću. Imam posao, a pre svega imam dva sina, što je najbitnije, jer se posle nesreće polemisalo da neću moći da imam decu budući da sam bio ranjen u testise. Daleko je teže onima koji su izgubili decu. Sa Pejovićima nisam u kontaktu, a Vučinići su mi komšije i znam da i oni danas imaju svoje živote. Njima jeste ostala ogromna bol za izgubljenim sinom, ali sve to postepeno ide u zaborav. Takav je život - rekao je Kažić tada.

On je tom prilikom rekao da ne želi da se vraća na događaj, posebno u razgovoru za novine i napominje da mnogo toga dešavalo od traumatičnih poslednjih dana jula 1993. godine, i da je o Žarku povremeno saznavao nove vesti.

- U ovom momentu sam mu faktički oprostio. Čuo sam da živi u Americi, u Njujorku, da tamo ima neki život. Najpreciznije što mogu da kažem je da sam ravnodušan što se tiče Žarka Lauševića- istakao je  Andrija, i napomenuo da je Lauševića kao glumca rado gledao.

- Gledajući ga kao glumca mogu da kažem sam izuzetno cenio ono što je radio i da sam ga voleo kao umetnika" zaključio je Andrija, u jednom od retkih obraćanja za medije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Goran

01.05.2021 12:30

U presudi piše: prekoračenje samoodbrane.

ne razumem

18.11.2023 16:47

A sta si mu to oprostio? To sto si ga bez ikakvog razloga napao i time mu upropastio ceo zivot, ili si mu oprostio to sto se branio? Ne ra zumem sta tacno ti treba da oprostis coveku kome si upropastio bukvalno sve i to bez ikakvog razloga!