Nikola Rokvić nam otkrio porodični ritual: Vaskršnja liturgija me najviše raduje, pa ručak kod tazbine i roditelja!

Autor: Dušan Lukić

Zabava

02.05.2021

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Rokvić nam je otkrio šta ga najviše raduje.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nikola Rokvić

Popularni pevač Nikola Rokvić (35) u više navrata je u javnosti isticao koliko se raduje praznicima, a otkako je postao tata, na sve načine se trudi da duh pravoslavlja prenese na svoju decu. On je u prazničnom intervjuu za Srpski telegraf ispričao da na dan Vaskrsa jedva čeka da ode u crkvu na liturgiju, a potom i kod roditelja na ručak. On se prisetio i kako je izgledala proslava ovog praznika dok je još bio dete, a i šta se u njegovom životu promenilo otkako je postao otac.


- Najviše me na dan Vaskrsa raduje kada ujutru odemo na vaskršnju liturgiju, pa kod mojih ili Bojaninih na ručak. Radujemo se životu i ljubavi, blagodarimo za sve što imamo. Tu je i kucanje jajima, naravno, jer svakako ovaj praznik je u svakom smislu predivan.


Kako je izgledao Vaskrs u tvom domu kad si bio dete?


- Još otkad smo deca bili, Vaskrs je za nas najradosniji praznik. Svi smo se okupljali tog dana, Marko i ja obično polupamo više od polovine jaja kad ustanemo prvi, skoro sve što je majka ofarbala za praznik. Sve nam je ostalo u lepom sećanju za praznik i sve te događaje pamtimo do danas.

Nikola: Najbitnije je deci pružiti ljubav, a to je osnova pravoslavlja i osnova svake vere

 


Koje običaje si nasledio od tate i mame?


- Mislim da je najbitnije da je porodica na okupu, da smo svi tu i da se radujemo životu, kao i svemu lepom što imamo. Nasledili smo taj, na neki način, zajednički duh obaveznog okupljanja na ovaj dan. Nije se puno toga promenilo otkako sam postao otac, možda sam samo odgovorniji nego što sam bio.

GL: Marko i ja obično polupamo više od polovine jaja kad ustanemo prvi, skoro sve što je majka ofarbala


Da li te je otac Marinko vaspitavao u duhu pravoslavlja ili si sam spoznao veru na tako suštinski način kako si joj posvećen?


- Roditelji mi jesu usadili ljubav prema veri i svim ljudima. Prvenstveno mislim da ljude ne treba deliti po veri, već svakog treba voleti. Što se tiče duhovnosti i pravoslavlja, nekako me je kroz život sve to prožimalo, pa sam tako usput spoznao prave vrednosti i krenuo ka njima.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Tekst potpisa


Kako se tvoja supruga uklopila u taj koncept života, budući da znamo da je ona živela u modnoj industriji?


- Bojana i njena porodica poštuju i tradicionalne i druge prave moralne vrednosti. Uspevamo zajednički da živimo u ovom vremenu i da, na neki način, zadržimo iste.


Da li Bojana i ti decu vaspitavate u duhu pravoslavlja?

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nikola Rokvić


- Najbitnije je deci pružiti ljubav, a to je osnova pravoslavlja i osnova svake vere. Trudimo se da im ne suzbijamo divne emocije i da ih, na neki način, našim primerom učimo. Kada pričaš jedno, a radiš drugo, to je onda u suprotnosti. Zato je najbolje da deca uče iz primera, a ne iz priče.


Svedoci smo raznih načina manipulisanja nad decom. Koliko te to plaši i koliko se razlikuje tvoje detinjstvo od detinjstva tvoje dece?

- U današnje vreme je deci sve nadohvat ruke, tu su društvene mreže i ima mnogo opasnosti po njih. Trudimo se da ih ne izgubimo u tim trenucima, koji mogu biti opasni. Vodimo računa maksimalno i uz njih smo kako bismo ih usmeravali na pravi način.


Da li planirate još dece?


- Videćemo. Ne planiramo to za sada jer imamo dvoje male dece, ali, bože zdravlja, ako se desi, biće ih još.


Kako uspevaš da pomiriš te tradicionalne i hrišćanske vrednosti s estradom, koja je sve suprotno od toga?

Foto: Privatna arhiva


- Nema tu puno razlike. Da li je reč o estradi ili nekom drugom poslu, nije bitno. Svesni smo da u svakoj delatnosti ima svega i svačega. Vodim se svojim stavovima i kontrolišem što više mogu svoj život. Ne osuđujem nikoga, svako ima prava na svoj izbor i to je to.


Da li Bojana sama sprema vaskršnju trpezu ili joj i ti pomažeš?


- Što se trpeze tiče, obično idemo kod naših roditelja, tako da su bake zadužene za to.

Foto: Privatna arhiva
Nikola i Marinko Rokvić


Kako izgleda kada se svi Rokvići skupe i zapevaju uglas?


- Dešava se da Marinko uzme harmoniku, recimo, kad smo bili mali, pa onda pevamo sva trojica. Za stolom, kad ručamo, zapeva se po koja pesma jer uz muziku je nekako sve lepše.

 

Foto: instagram.com/bojanabarovic

Za Vaskrs deci obavezno delimo poklončiće


Osim kucanja jajima, da li vaša porodica ima još neke rituale na ovaj dan?
- Uvek spremimo neke poklončiće za decu. Trudimo se da njih najviše razveselimo i da, na neki način, uz njih i mi postanemo deca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading