IMAM KUĆE U BEOGRADU, ZAGREBU I SARAJEVU: Bregović danas slavi 71. rođendan, a ovako provodi vreme!

Autor:

Zabava

22.03.2021

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popularni umetnik i bivši pevač "Bijelog dugmeta", Goran Bregović proslavlja danas 71. rođendan.

Foto: Skymusic
Brega proslavlja danas 71. rođendan...

Proslavljeni muzičar Goran Bregović danas slavi 71. rođendan. Najpoznatiji je kao frontmen i član nekadašnjeg "Bijelog dugmeta", jedne od najpopularnijih rok grupa u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. 

Brega je već pet decenija na muzičkoj sceni našeg podneblja, a proslavio se kompozicijom muzike za filmove.  Njegova muzika je spajanje tradicionalnog i popularnog i jedan je samodovoljan zvuk, koji je, iako su umetnika optuživali za plagiranje, preživeo i izdržao optužbe.

Bregović je retko davao intervjue, ali je ostao zapamćen jedan, koji je dao 2012. godine za nedeljnik "Vreme".

Muzičar je tada govorio o muzici i o karijeri umetnika i o tome šta očekuje od svoje umetnosti:

- Radim kao sav normalan svet. Moje radno vreme je od pola devet do pola pet. Ne mislim da je to što se neko bavi umetnošću bogzna šta. Zanimanje kao i svako drugo. Kada pogledate biografije umetnika, videćete da je svaki od njih radio minimum osam sati, dakle kao sav normalan svet.... I pisci i slikari i kompozitori... Možda samo nije dobro što poslednjih dvadeset godina ne čitam kao ranije. A i to je konvencija. Mislim, čitanje- rekao je Brega o svojoj karijeri.

- Nastojim da od toga što radim ne tražim da bude nikakav genijalni eksces, nego da liči na život. Promiču krajolici, pijete kafu, slušate priče – od toga se sastoje i život i muzika- objasnio je muzičar. 

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Kakav je to čovek koji je protiv slobode, jednakosti, pravde?

Osvrnuo se i na kako doživljava svoju domovinu:

- Ja sam naš! Ne znam kako se to drugačije zove. Osim kao naš, drugačije ne bih mogao da se lociram na tako malom teritoriju... Uz to, ja sam Sarajlija. To je naravno pomalo i dijagnoza. Lečeni Sarajlija. Kada sam u Sarajevu, vidim tika-taka, zakuca srce... Mislim, teško je naći nekoga ko je toliko Sarajlija koliko sam ja... Odrastao sam tamo gde Sarajlija raste: sa decom koja nose iftar u školu i, da se od njih ne bih razlikovao, nosio sam sendvič. Na Ramazan, kada se iftari, kao i sva deca iz mog razreda, gledali smo kroz prozor i čekali da se na džamiji upale kandilji, i onda svak’ izvadi svoj sendvič i jedemo...Teško je objasniti zašto je čovek vezan za mesto u kojem je rođen. Ali imam kuće i u Beogradu i u Zagrebu i u Sarajevu. Moja domovina je između ta tri grada- podelio je sa fanovima tada.

Na pitanje na kojoj se političkoj strani rekao je:

-Levo. Ne mogu da zamislim čoveka koji bi danas bio desno. Kakav je to čovek koji je protiv slobode, jednakosti, pravde? Kako to? Pa, i Isus bi bio levo. Gde biste ga drugo mogli stavit’?!- pitao je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan

23.03.2021 01:24

Bregović:Šta bi Isus rekao za njega,molimo se za dušu njegovu ,prisvajao je tuđe pesme, pritom na Boga nije mislio. Prisvojio je pesmuSarajlije stradalnika (malo je reći prisvojio) koja je u največoj muci ispevana,grdne pare je od nje stekao. Na prevaru oteo "Mesečinu"od anonimnog autora romske nacionalnosti,isto grdne pare je zaradio na tuđoj ideji . Da ne pominjem krađu od Cepelina ,Flojda,Parpla. E takav čovek ima kuče u :Bg,Zg ,Sa.Ja bih njega udomio o trošku države širom bivše Juge pa neka bira :Zenica ,S.Mitrovica,okolina Požarevca, čuveni Niš ,Lepoglava itd. U sistemu u kom je on odrastao ,i radio nekome je bilo dozvoljeno sve a neko je ceo život bio podstanar. Djeca od komunista su gora od svojih roditelja.