NAJTUŽNIJA TOMINA PESMA KRIJE BOLNU ISTINU: Pevačeva ljubav preminula je mlada, nije mogao ni da se oprosti od nje!

Autor: Republika.rs

Zabava

15.03.2021

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legenda narodne muzike Toma Zdravković pesme je posvećivao uglavnom ženama, a svaka od njih imala je posebno mesto u njegovom srcu. Jedna od najtužinih numera krije bolnu priču.

RepublikaFoto: youtube.com
Toma Zdravković

Toma je pevao o svojim ljubavima, ženama koje su prošle kroz njegov život i ostavile traga. Jedna od njih bila je i prelepa Slavica.

Upravo njoj i njihovoj ljubavi posvetio je jednu od najtužnijih pesama koju je ikada otpevao "Buket belih ruža".

Toma Zdravković je u Tuzli, dok je još bio nepoznat, upoznao studentkinju Slavicu. Njihovna ljubavna priča počela je poznanstvom u tamnošnjem hotelu "Bristol".

Ova mladalačka ljubav bila je veoma turbulentna, a toliko ju je pevač voleo da je želeo da se oženi njom. Međutim, iz njenog dnevnika otkrio detalje o njenom intimnom životu sa poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je šokiralo.

RepublikaFoto: e-stock
Legendarni pevač preminuo je pre 30 godina

Toma i Slavica su se svađali i raskidali, iako su jedno prema drugom gajili snažna osećanja. Pevač je svojevremeno i govorio o njoj i tome kako je saznao da mu je neverna i to na veoma ponižavajući način:

- Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmevali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primetio da Slavica sedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek posle ponoći” - kasnije je ispričao Zdravković.

Tu je bio kraj njihove veze, ali ne i ljubavi koju su osećali jedno prema drugome. 

Kada je 1963. godine pevao na crnogorskom primorju dobio je telegram u kojem ga je lekar koji je lečio Slavicu obavestio da je ona teško, neizlečivo bolesna i da želi da ga vidi. Kada je stigao u Sarajevo, nije mogao da je prepozna, jer je izgubila trideset kilograma. Toma zbog nastupa nije mogao da ostane sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije, stigao mu je novi telegram kojim je obavešten da je njegova ljubav umrla.

-Umrla je u Sarajevu, sahranjena je u rodnom Travniku, a ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pevao pesmu njoj posvećenu koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cela sala. To nije bio koncert, već opelo… - govorio je tada Toma o svojoj ljubavi, pa dodao:

-A bila je plava sa kratkom kosom. Imala je i oči plave i pomalo tužne. Visoka, sa dugim nogama u plavim farmericama, izgledala je kao prava “baba roga” – pričao je Toma objašnjavajući kako je nastala pesma “Buket belih ruža”

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading