(VIDEO) OVAKO JE BALAŠEVIĆ govorio o odrastanju, tajni koje se kriju iz njegovih hitova, ali i o svojoj OLIVERI!

Autor: Republika.rs

Zabava

20.02.2021

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panonski mornar zauvek je isplovio.

RepublikaFoto: Tanjug/D. Stanković
Đorđe Balašević

Kantautor Đorđe Balašević preminuo je 19. februara na Infektivnoj klinici u Novom Sadu u 67. godini. Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru Balašević i njihovo troje dece Jovanu, Jelenu i Aleksu, ali i svojim fanovima i poštovaocima njegovog rada ceo dijapazon pesama i romana po kojima će ga zauvek pamtiti.

 

 

 

Odrastao je u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pesmi „Neki novi klinci“. Upravo je svom rodnom gradu posvetio nekoliko veoma emotivnih pesama.  Večita muza legendardniog Balaševića bila je upravo i njegova najveća životna ljubav, supruga Olivera.

Ona bu je bila najveća podrška u najtežim vremenima kada nije bilo tako jednostavno i lepo biti Balašević.

Đorđe je u posleratnim godinama brisao granice nastale u atlasima. Pevao je u svim gradovima i državama koje su nekada činile Jugoslaviju.

Osporavali su ga, smatrali da nije umetnik, govorili da ne piše sam svoje pesme, da je "samo recitator". Svojatali su ga svi, neki ga i zabranjivali, ali Balašević je uvek pronalazio put do srca svojih slušalaca tokom prethodnih decenija. 

Često je u intervjuima govorio o tome.

-Mislio sam da nazovem knjigu 20 godina osporavanja. Verujem da sam neke moje "kolege" iritirao. Ali ja imam sreću da radim posao koji volim i živim od toga i to je božanska kombinacija - govorio je Balašević u intervjuu za SOS davne 1995. godine.

Balašević je godinama živeo mirnim povučenim životom okružen svojom porodicom. Ipak, u njegovim pesamama su opevani zavodnici, opasni momci koji žve na ivici,  političke prilike... kako je objasnio, autobiografski deo njegovih pesama ogleda se u njegovim razmišljanjima i beskonačnoj mašti stvaranju fiktivnih likova poput BOŽE PUBA, LEPE PROTINE KĆI i drugih...

RepublikaFoto: Printscreen
Balašević je na svim koncertima od publike dobijao plišane bele zečeve

Ipak, bilo je i onih koje je posvetio svojoj porodici i to su možda upravo one koje diraju u najtananije emocije poptu "Naopake uspavanke" koju je posvetio ćerki o periodu dok je bila u komi i kada su joj se lekari borili za život, "Provincijalka" je posvećena Oliveri i početku njihove ljubavi, kao i "Moja je draga veštica" ali i mnoge druge.

Balašević je bio kantautor koji je ušao u živote mnogih i obeležio svojim pesamam makar neke njihove sekvence. Upravo zbog toga nakon njegovog odlaska odlazi i deo jednog zajedništva regiona koji je upravo on spajao svojom ljubavlju i pesamama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading