ONI VIŠE NISU SA NAMA, UZELA IH JE UKLETA 2020. GODINA: Najveće legende glumišta i estrade koje su nas napustile i OSTAVILE BOLAN TRAG!

Autor:

Zabava

31.12.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na izmaku 2019. godine mnogi su se nadali i priželjkivali da će 2020. godina biti mnogo bolja, srećnija, plodonosnija i uspešnija. Pandemija koronavirusa je sve to poremetila svojim iznenadnim ulaskom u naše živote. Naprasno je promenila tok življenja - mnogi su ostali bez posla, a mnogi i bez najvoljenijih. U 2020. godini napustilo nas je mnogo velikana koji su ostavili neizbrisiv trag u na estradnoj sceni.našoj istoriji estrade i glume zbog kojih tuguje cela Srbija, ali i region.

RepublikaFoto: ST/estock/Tanjug
Napustili nas u 2020. godini

Više od petnaest javnih i estradnih ličnosti preminulo je u sumornoj 2020. godini, što od posledica koronavirusa, što od neizlečivih bolesti, došlo je do toga da su neki čak i digli ruku na sebe zbog psihičkih problema. 

Sada pevaju u nebeskoj kafani i igraju na nebeskim daskama koje život znače. Ostaće večno upamćeni i nikada zaboravljeni po svojim pesmama, ulogama, ali i po svojim velikim srcima koja je volela cela bivša Juga.

Prva u nizu velikana koja nas je napustila i to na samom početku 2020. godine je Neda Arnerić, čija smrt je bila šok za Srbiju, jer je prethodne godine već pokušavala dva puta sebi da oduzme život zbog psihičkih problema prouzrokovanim patnjom za mužem koji je iznenada preminuo 2019. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Neda Arnerić

1. NEDA ARNERIĆ

Glumica Neda Arnerić preminula je 10. januara u 67. godini. Prema zvaničnim informacijama nju je u njenom stanu na Vračaru, za trpezarijskim stolom pronašao njen brat. Nije bilo tragova nasilja, a vrata strana su bila zaključana. Lekari i Hitna pomoć koji su bili na licu mesta konstatovali su smrt.

Legendarna glumica imala je bogatu glumačku karijeru. U glumačke vode je ušla već već kao srednjoškolka, a pamtićemo je po njenim glumačkim ostvarenjima koje i dan danas kako starije, tako i mlađe generacije obožavaju "Višnja sa Tašmajdana", "Grlom u jagode", "Valter brani Sarajevo", "Otpisani", "Varljivo leto" i ostali.

Članovi porodice i prijatelji 18. januara su se poslednji put oprostili od proslavljene glumice Nede Arnerić, a urna sa posmrtnim ostacima položena je u Aleji zaslužnih građana.

Foto: youtube.com/Josif Arsic
Miroljub Trošić Đoda

2. MIROLJUB TROŠIĆ - ĐODA

Glumac Miroljub Trošić umro je 25. februara u 72. godini. Proslavio se ulogom Đode u seriji „Selo gori, a baba se češlja“ i osvojio srca miliona gledalaca u Srbiji, regionu i dijaspori. 

Sahrana Miroljuba Trošića održana u četvrtak 27. februara 2020. u njegovom rodnom selu Medveđa kod Trstenika.

RepublikaFoto: youtube.com/TIOLI Records
Mica Trofrtaljka

3. MICA TROFRTALJKA

Pevačica Milica Ostojić poznatija pod nadimkom Mica Trofrtaljka, preminula je 07. marta u 77. godini. Poznata je po šaljivim, erotskim folk pesmama, kao i po pojavljivanju u više srpskih filmova. Konstantno osporavana zbog prirode svojih pesama, okarakterisanih kao šund, ali opet sa druge strane dobro privaćenih od strane javnosti, koja je jako dobro razumela njihovu namenu i smisao.

Jedna od njenih najpoznatijih pesama jeste i "Davorike dajke", numera koja je postala veliki hit. Pojavljivala se u nekoliko filmova, a takođe je bila i učesnica rijalitija "Farma 2013. godine. Na večni počinak ispraćena je 10. marta uz zvuke trube u rodnom Čačku.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

4. DESIMIR STANOJEVIĆ

Veliki gubitak za srpsko glumište je bila i smrt, proslavljenog glumca Desimira Stanojevića koji nas je napustio 10. marta. Preminuo je u svom stanu u Beogradu, u 70. godini. Pored serije "Srećni ljudi" gde je igrao ulogu Vukašina Golubovića, Desimir Stanojević imao je zapažene uloge u drugim TV serijama, dramama i filmovima domaće i i strane produkcije.

Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti pozorišta, televizije i muzike.  Sahranjen je 16. marta na Novom groblju u Beogradu gde je prisustvovao veliki broj kolega i mnogobrojnih prijatelja. 

RepublikaFoto: youtube.com/ RTS Zabava - Zvanični kanal
Dobrivoje Topalović

5. DOBRIVOJE TOPALOVIĆ

Legendarni pevač Dobrivoje Topalović preminuo je 16. juna, u 75. godini u porodičnoj kući, nakon tri meseca teške borbe sa karcinomom. Istaknuti umetnik je pevanjem počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku, a prvu ploču, nazvanu "Kad bi znala koliko te želim" snimio je 1968. godine. 

Prekretnica u njegovoj karijeri bila je pesma "Ej, da mi je", koju je snimio 1981. godine. Njegovim odlaskom započet je veliki udarac na estradu 2020.godine. Sahranjen je 18. juna u rodnom Čačku. Porodica, kolege i prijatelji su se u suzama oprostili od velike muzičke legende.

RepublikaFoto: instagram.com/slobaradanovic

6. BOR LALEVIĆ

Smrt koja je potresla celu estradu i region jeste i iznenadni gubitak poznatog muzičkog menadžera Bora Lalevića od posledica koronavirusa, kome se stanje naglo pogoršalo jer nije na vreme priključen na respirator. 

Cela Srbija se u suzama opraštala od ovog mladog čoveka danima,  a on je ujedno bio prva žrtva Covida-19. Bor Lalević je preminuo 11. jula u 38. godini. Njegovi bliski prijatelji i saradnici su u njegovo ime da se nikad ne zaboravi, napisali i dirljivu pesmu, koja je rastužila narod širom Srbije. Sahranjen je na Bežanijskom groblju.

Simbolično upaljeno 38 baklji koliko je godina Bor imao kada je preminuo.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV BK telecom / BK televizija Karic
Isidora Bjelica

7. ISIDORA BJELICA

Srpska spisateljica Isidora Bjelica izgubila je bitku sa sa teškom bolešću 5. avgusta u 53. godini, u stanu svojih roditelja. Umetnica se sa kancerom borila godinama sa osmehom na licu i javno bodrila obolele koje su bili na izmaku snage.

Njeni motivacioni govori pomogli su mnogima u surovoj borbi sa najpodmuklijim neprijateljem. Iza sebe je ostavila supruga Nebojšu Pajkića i dvoje dece Lava Grigorija i Vilu Anđelinu koji su bili uz nju do poslednjeg momenta.

Komemoracija je održana 8.avgusta, nakon toga je istog dana održana i sahrana u Aleji Zaslužnih građana. Rodbina, mnogobrojne kolege i prijatelji od nje su se oprostili u suzama, a u njenu čast je 40 dana kasnije i održala bela žurka, koja je ujedno bila i poslednja želja spisateljice pred smrt..

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Paskaljević

8. GORAN PASKALJEVIĆ

Proslavljeni reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je 25. septembra, u Parizu u 74. godini. Režirao je čuvene filmove "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Varljivo leto '68", "Bure baruta", "Tango argentino". 

Nakon kremacije na pariskom groblju, koja je organizovana 5. oktobra, urna sa posmrtnim ostacima preneta je u Beograd. Po poslednjoj želji Paskaljevića, polaganju njegov urne prisustvovali su samo članovi najuže porodice.

RepublikaFoto: e-stock/M. RODIĆ
Bora Drljača

9. BORA DRLJAČA

Još jedan veliki gubitak na estradnoj sceni usledio je kada je pevač narodne muzike Borislav Bora Drljača preminuo 11. oktobra, u 80. godini života, nakon dugogodišnje borbe sa tumorom.

Bora je nekoliko puta bio hospitalizovan. Prošle godine je operisao tumor na debelom crevu, a nakon toga usledilo je još nekoliko operacija. U junu ove godine je ponovo hitno primljen u bolnicu, na hirurško odeljenje onkologije, ovaj put radi lečenja melanoma na koži. Međutim, na kontrolno pregledu ustanovljeno je da su se Bori pojavile metastaze na mozgu. 

Bora Drljača sahranjen je 14. oktobra na Bežanijskom groblju uz svoju čuvenu pesmu "Nema raja bez rodnoga kraja", najpotresniji prizor sa scene bio je kad je njegov najbolji drug i saborac Era Ojdanić pao na sanduk i zajaukao na sav glas: "Ode moj najbolji drug". Kolege su se uz suze oprostile od "starog vuka".

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

10. MIRKO BABIĆ

Srpsko glumište ostalo je bez još jednog šereta, glumac Mirko Babić preminuo je u 73. godini života, 12. novembra ove godine.

Srpski glumac Mirko Babić izgubio je najvažniju bitku u svom životu, borio se tiho i dostojanstveno, međutim nije uspeo da pobedi! Pre četiri godine saznao je da boluje od karcinoma grla.

Ono po čemu je Mirko poznat širokim narodnim masama svakako je uloga u najgledanijoj domaćoj seriji u poslednjoj deceniji "Selo gori a baba se češlja", Radoša Bajića u kojoj Mirko igra Radašinovog prvog komšiju, Dragojla, sa kojim on deli sve zgode i nezgode seoskog života.

Sahranjen je 14.novembra u rodnom Kragujevcu, a zanimljivo je i to da je taj dan u Kragujevcu proglašen Dan žalosti.

RepublikaFoto: Tanjug/ FILIP KRAINČANIĆ
Ivan Bekjarev

11. IVAN BEKJAREV

Legendarni glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini života, 16. novembra, od posledica koronavirusa.

Ivan je prilikom testiranja zbog snimanja filma "Bilo jednom u Srbiji" saznao da je zaražen koronom, nakon čega je obustavljeno snimanje, a Ivan je primljen na bolničko lječenje. Njemu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a nakon borbe koja je trajala više od mesec dana, Ivan je preminuo.

Ivan Bekajrev sahranjen je 21. novembra danas na Novom groblju u Beogradu, a kovčeg s njegovim posmrtnim ostacima položen u Aleji zaslužnih građana. Ostaće upamćen po mnogobrojnim ulogama u TV serijama i filmoviima kojima je godinama uveseljavao narodne mase.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

12. MUSTAFA NADAREVIĆ

Legendarni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini, 22. novembra.

Od karcinoma pluća bolovao je duže vrijeme. Tom nemilom vešću u januaru je iznenadio javnost, jer o bolesti do tada nije govorio, a nije ni izlazio iz stana zbog epidemiološke situacije. Ostaće upamćen po bogatoj karijeri, ali i  po najpečatljivoj ulozi  u seriji "Lud, zbunjen, normalan. 

Poslednji ispraćaj bio je upriličen 23. novembra u najužem krugu porodice. To je bila poslednja želja glumačkog barda. 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Bojan Zlatanović Tokan

13. BOJAN ZLATANOVIĆ TOKAN

Bubnjar "Amadeus Benda", Bojan Zlatanović Tokan, preminuo je od posledica korona virusa, u 45. godini, 24. novembra. Bojan je važio je za velikog ljubitelja adrenalina, prirode i brzih motora i iza sebe je ostavio šestogodišnjeg sina.

Bojan je sahranjen uz bubnjeve, a na oslednjem ispraćaju, najemotivniji su bili sin, žena i bubnjareva majka, koji nisu mogli da zaustave suze.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

14. MIROSLAV MIŠA ALEKSIĆ

Basista "Riblje čorbe" Miroslav Miša Aleksić preminuo je u 68. godini od posledica koronavirusa, 29. novembra, ove godine.

On se lečio u KBC "Bežanijska kosa", a danima je zbog lošeg stanja bio priključen na respirator. Iza njega je ostalo mnoštvo hitova sa popularnom grupom koja će ostati u amanet budućim generacjama.

Legenda srpske muzičke scene Miša Aleksić, kremiran je na beogradskom groblju Lešće 02. decembra. Interesantno je to da je grupa "Riblja Čorba" na čelu sa Borom Đorđevićem, izdala zvanično saopštenje da neće prisustvovati ispraćaju, zbog aktuelne situacije sa pandemijom da ne pogoršavaju stanje, ali da su uvek uz njega pa i tom momentu.

15. DŽEJ RAMADANOVSKI

Najveći estradni gubitak ove godine je odlazak legende narodne muzike i dorćolskog boema koga su svi obožavali i preživljavali razne ljubavne brodolome uz njegove vanvremenske balade.

Džej Ramadanovski preminuo je iznenada u 57. godini, 6. decembra, kada mu je u snu stalo srce. U njegovom domu Hitna pomoć pokušala je reanimaciju koja nažalost, nije uspela, konstatovana je smrt. U tom trenutku je pored njega bila njegova menadžerka i saputnica Andrijana i ćerke.

Ramadanovski je 2017. godine operisao srčane zaliske u Beču, te je morao da vodi računa o svom zdravlju i zbog pandemije koronavirusa bio je u strogom karantinu.

Nakon saznanja o gubitku legendarnog pevača, cela Srbija i region bili su slomljeni od bola.

Ređale su se potresne poruke, cela javna scena opraštala se rekom suza, a društvene mreže bile su preplavljene njegovim slikama i stihovima najpoznatije numere "Nedelja" koja je igrom sudbine ispala njegova autobiografska jer je preminuo baš u nedelju.

Sahranjen je 11. decembra u Aleji zaslužnih građana uz zvuke violina, tužna povorka se jedva dovukla do grobnog mesta. Mnogobrojna rodbina, kolege i prijatelji vidno potrešeni  skupili su se u velikom broju da odaju počast prerano preminuloj legendi.

U Džejevu čast iste večeri je na Dorćolu priređen spektakl, video bim sa koncertima, gde se celo veče pevalo u njegovo ime, a par dana kasnije je upriličena i bakljada gde je celu noć gorelo nebo kao podsetnik da nikda neće biti zaboravljen.

RepublikaFoto: pritnskrin
Tihomir Arsić

16. TIHOMIR TIKA ARSIĆ

Glumac Tihomir Tika Arsić izgubio je borbu sa opakom bolešću i preminuo je u 64. godini. On je sasvim slučajno, na detaljnom pregledu saznao je da ima rak na glavi pankreasa, a kako se tada pripremao za filmsku ulogu, čojveka koji umire od raka, razmišljao je da li da prvo snimi film, pa da ode na operaciju ili da odustane od uloge zbog zdravlja.

Međutim kako je situacija bila ozbiljna, Arsić je odustao od uloge i posvetio se lečenju, međutim, nakon operacije i hemioterapija pojavile su se metastaze.

Glumac Tihomir Tika Arsić sahranjen je 12. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Iza sebe je ostavio neutešnu suprugu Jelenu i četvoro dece iz dva braka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
maki

31.12.2020 07:22

I Miroljub Jovanovic Mika tambura....lutajuca srca....Nis ne postoji u Srbiji?

Senovic

31.12.2020 18:50

Србија ће се тешко опоравити , посебно после ове последње трагичне и изненадне смрти.

Snežana

14.01.2021 10:35

A Miša Marković koji je zadužio ovaj narod najlepšim pesmama,koje su i dan-danas hitovi???