ZBOG "BJELOG DUGMETA" NAPUSTIO JE SVE ŠTO JE IMAO: Bebek je doživeo veliku slavu u bendu, a onda je zbog ove SVAĐE SA BREGOM sve odbacio!

Autor: Republika.rs

Zabava

16.12.2020

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buran život.

RepublikaFoto: facebook.com/bebekfanpage
Željko Bebek

Željko Bebek danas je napunio 75 godina, a njegov život ispunjen je burnim i dinamičkim dešavanjima koje bi se mogle pretvoriti u roman.

Bebek je stekao veliku popularnost kao član kultnog benda "Bjelo dugme" koje je u vreme svoje najveće popularnosti bilo poput balkanskih ".Rolingstonsa"

Muzičar je rano prepoznao svoj talenat i nije želeo da odustane od toga da stvori muzičku karijeru. Željko je nakon pokušaja stvaranja karijere u Italiji sa bendom Milića Vukašinovića i potom otkaza koji je od njih dobio, sredinom 1970. godine Željko bio prinuđen da se vrati u Sarajevo gde je sa Edom Begovićem je formirao Nove Kodekse koji su kratko postojali. Željko je morao da služi vojsku i nakon dve godine, postao je deo Bregovićevog benda koji se prvobitno zvao Jutro. Prva pesma koju je otpevao bila je „Patim, evo deset dana“. 1972. godine ih je napustio Ismet Arnautalić koji je odneo pravo na ime grupe zbog čega su 1. januara 1974. godine službeno nazvani Bijelo dugme.

 

Narednih deset godina Željko je bio pevač i, po potrebi, bas gitarista Bijelog dugmeta što je, ujedno, i najproduktivniji period njegove karijere. Članovi benda su shvatili da moraju da odu iz Sarajeva jer su im Indeksi bili konkurencija koja nije planirala nikome da prepusti mesto na vrhu jugoslovenske muzičke scene. Čelni ljudi Diskotona nisu odmah bili zainteresovani za saradnju, zbog čega su se obratili Jugotonu koji im je ponudio ekskluzivan ugovor na pet godina. Željko je odlučio da napusti posao u Savezu zajednica socijalnog osiguranja Bosne i Hercegovine i da, iako oženjen i sa malim detetom, krene u rizičnu avanturu.

Ovaj rizik se isplatio jer je Bebek sa Dugmetom stvorio evropsku karijeru o kojoj su muzičari sa ovih prostora mogli samo da sanjaju. Kada su svi pomislili da će u bendu dočekati "penziju", došlo je do prvih velikih problema.

Još 1983. godine je sa članovima Bijelog dugmeta snimio poslednji album otpevavši sledeće pesme: „Polubauk polukruži poluevropom“, „Drugovi i drugarice“, „Kosovska“, „U vrijeme otkazanih letova“, „Zašto me ne podnosi tvoj tata“, „Ako možeš, zaboravi“, „Ovaj ples dame biraju“, „Ne plači“, „Uspavanka za Radmilu M“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek)


 

Željku je zasmetalo što je na jednoj strani singla potpisan samo Brega, a na drugoj ostali članovi benda. On se zalagao da prihodi budu pravednije raspoređeni zbog čega je 23. aprila 1984. godine zvanično napustio Bijelo dugme. Isto se dogodilo Mladenu Vojčiću Tifi i Alenu Islamoviću. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading