Radio je u bolnici: Ovo su nepoznati detalji iz života Tome Zdravkovića!

Autor: Espreso.rs

Zabava

08.08.2020

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendu narodne muzike, Tomu Zdravkovića i dalje slušaju mnogi, pa čak i neke mlađe generacije po savetu svojih roditeljla. Evo nekih činjenica o ovom legendarnom pevaču koje možda niste znali.

RepublikaFoto: instagram.com/tomislav_toma_zdravkovic
Toma Zdravković

Toma je pri kraju osnovne škole postao član amaterskog pozorišta u svom rodnom Pečenjevcu kod Leskovca. Na jednom takmičenju u Leskovcu, Zdravković je sa svojim vršnjacima pobedio a Toma je pobrao simpatije publike za ulogu Potea u "Zoni Zamfirovoj".

Pošto posla u njegovom rodnom mestu nije bilo, otišao je u Leskovac gde je radio najteže fizičke poslove na građevini. Određeno vreme je fizikalisao u leskovačkoj bolnici, a u pauzama je sedeo na stepenicama i pevao.

U Leskovcu je pukom slučajnošću 1956. godine upoznao pevačicu Silvanu Barjaktarević, kasnije Armenulić. Silvana ga je odvela u kafanu "Radan" gde je ona nastupala sa svojim orkestrom. Tamo je Toma naučio da peva narodne i starogradske pesme.

RepublikaFoto: bandicam
Toma Zdfravković

Izdavačka kuća "Diskos" je 1963. izdao ploču bez ikakve reklame. Na albumu su se našle pesme "Žena prijatelja mog", "Što te večeras nema", "Deca zemlje" i "Esađerata".

Njegova prva supruga zvala se Olgica i sa njom ima ćerku Žaklinu. Druga je bila Milica, treća Nada Radanović sa Cetinja. Tomina četvrta supruga Gordana, sa kojom ima sina Sašu, živi u Torontu.

Jedina pesma koju je posvetio supruzi je "Nado, Nado". Nada je bila Tomina treća supruga.

U februaru 1982. godine u Domu sindikata u Beogradu, održao je svoj prvi solistički koncert posle 26 godina bavljenja muzikom.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Toma Zdravković

Legendarni pevač se pojavljuje u ulozi pevača u dva srpska filma: "Balkan Ekspres" i "Bolje od bekstva". Takođe, pojavio se u dve serije: "Doktorka na selu" i "Bolji život".

Kada ga je na vrhuncu slave 1991. godine bolest prikovala za krevet, Toma se već 17 godina borio sa kancerom prostate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading