Naši folkloraši iz 17 zemalja zadivili celu planetu: "Ovo je Srbija", pevala sam iz duše!

Autor: D.S.

Zabava

28.05.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat "Folkloraši širom sveta - Ovo je Srbija", nastao u produkciji kulturno-umetničkih društava "Batajnica" iz Batajnice i "Oplenac" iz Toronta, realizovan je sa namerom da prenese poruku da se tradicija mora čuvati.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

U izvedbi autora Nikole Grbića Grbe, a u aranžmanu Miloša Mutapčića, učestvovao je 41ansambl iz 17 država i čak 195 folkloraša, koji su iz svojih domova zajedno otpevali jednu od naših najsnažnijih rodoljubivih pesama.

O tome kako je pevati pesmu "Ovo je Srbija" iz svog doma, za naš list govori Tamara Kapetanović, koja je u vreme vanrednih mera bila dvostruko izolovana, jer ova mlada umetnica živi u Donjoj Gušterici, selu nedaleko od Gračanice na Kosovu i Metohiji.

- Bilo mi je jako drago što ću učestvovati u takvom projektu jer sam poželela da konačno ljudi širom planete čuju koliko je Srbija jedinstvena i da jesmo poseban narod. Kao devojka iz Gračanice, jedva sam zadržala suze jer je pesma jako emotivna i ima toliko toga što ne mogu da iskažem rečima, ali sa puno ljubavi sam je izvela i veoma sam zahvalna na šansi koju su mi ukazali - za naš list izjavila je Tamara Kapetanović, jedna od pet učesnika u projektu, iz Ansambla Venac Gračanica.

Izvedba je izazvala snažne emocije našim ljudima širom planete i veliku pažnju medija, ali i ukazala da čuvari našeg nasleđa zavređuju veću podršku. Kapetanovićeva smatra da folklor nije i da se ne sme trenirati samo kao - hobi.

- Mislim da folklor zavređuje više pažnje jer jeste žila kucavica naše kulturne baštine. Naša etno-muzika poseduje posebnu emociju. Svaka pesma koja je otpevana ima razlog zašto je nastala i kako je nastala. Nedavno sam čula rečenicu: "Muzika se ne stvara iz sreće nego upravo iz tuge" - kaže naša sagovornica, koja će za Vidovdan ove godine proslaviti svoj 18. rođendan.

Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji imaju posebnu toplinu

Tamara Kapetanović je srednjoškolka, završava treći razred, namerava da se usavršava u polju etno-muzike zato što ta muzika poseduje posebnu emociju i svaka kompozicija je priča sama za sebe.

- Cela Srbija je prebogata folklorom, pesmama i igrama, ali meni su omiljene kosovske pesme, koje su jako emotivne, setne i tužne upravo zbog svega što je zadesilo naš narod - zaključuje naša jedinstvena sagovornica, koja se i budi i sanja na Kosovu i Metohiji i dodaje da Srbi koji žive na ovoj teritoriji imaju posebnu toplinu, da su jači, prisniji i da su jedinstveni!

Ansambl Venac će ostati u Gračanici!

Na Vidovdan 1999. godine zbog ratnih dešavanja Ansambl Venac je proteran iz svojih prostorija u Prištini. Nemili događaji nisu obeshrabrili igrače i muzičare, te su iz Niša, u kome su našli utočište, nastavili da širom Srbije prenose pesmu, igru i da prezentuju lepotu kulturnog nasleđa Kosova i Metohije.

Na ognjište ansambl se vraća 2003. godine i u teškim uslovima nastavlja sa misijom da očuva igru, pesmu, običaje i tradiciju našeg naroda s Kosova i Metohije u mestu Čaglavica.

Od 2008. Ansambl Venac je u Domu kulture u Gračanici, gde će i ostati!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading