Kojićevoj pravoznažnom presudom određena kazna: Severina mora da plati 168.000 evra!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska pevačica Severina Kojić, koja je izgubila starateljstvo nad sinom Aleksandrom (8) u novembru 2019. zbog, kako je u presudi tada navedeno, nepodobnosti da vodi brigu o detetu, nastavila je i nakon toga da niže prekršaje.

RepublikaFoto: youtube.com/Domace Emisije
Severina Kojić

Kako Srpski telegraf saznaje, Kojićeva je zbog objavljivanja fotografija sina, čime je ugrozila njegovu bezbednost, dobila novčanu kaznu koju joj je odredio sud u Hrvatskoj, a kako je pevačica nastavila sa objavama na društvenim mrežama, sud je odredio da se svaka naredna kazna duplira. Nakon osmog prekršaja, Severina je dužna državi Hrvatskoj paprenih 208.000 evra, a presuda je potvrđena u Drugostepenom županijskom sudu u Dubrovniku.

Naime, srpski biznismen Milan Popović 2017. godine tražio je da samostalno zastupa sina Aleksandra Popovića, kojeg ima sa Severinom Kojić, što mu je sud odobrio. Tada je tražio da se zabrani objavljivanje njegovih fotografija zbog procene stručnjaka da je to ugrožavanje bezbednosti deteta čiji su roditelji poznate ličnosti. Opštinski građanski sud u Zagrebu doneo je privremenu meru kojom je zabranjeno Severini i njenom suprugu Igoru Kojiću da objavljuju fotografije maloletnog deteta i naloženo im je da u roku od osam dana obrišu sve objave sa društvenih mreža. Nakon ovakve odluke suda Severina i Igor su uložili žalbu Županijskom sudu u Dubrovniku. Igorova žalba je odmah odbijena, dok je Severina čekala odluku Drugostepenog županijskog suda. Bez obzira na upućenu žalbu, mera Opštinskog suda u Zagrebu bila je na snazi, te je svaka naredna objava detetove fotografije novčano kažnjavana.

RepublikaFoto: e-stock/KOBRA
Milan Popović

U julu mesecu 2019. godine Drugostepeni županijski sud u Dubrovniku potvrdio je presudu Opštinskog suda u Zagrebu, a od tada je svaka naredna objava i oglušivanje o meru koja je donesena radi zaštite maloletnog Aleksandra kažnjavana udvostručavanjem kazne za svaku narednu objavu.

Severina je od tada, po evidenciji fotografija na njenom profilu na društvenoj mreži Instagram, čak osam puta objavila fotografiju na kojoj se vidi lice malenog Aleksandra, a udvostručavanjem svake kazne, prema navodima izvora upućenog u slučaj, kazna je dostigla čak 208.000 evra.

- Prva kazna za objavu fotografije na kojoj je Aleksandar bila je 5.000 kuna. Potom je za sledeću objavu kazna bila dvostruko veća i tako se uvećavao iznos dok nije dostigao do 208.000 evra (prema trenutnom kursu). Severina je menjala advokatske firme koje je zastupaju tokom procesa, pa je moguće da ni sama nema uvid kolika je suma njenog dugovanja sada, ali je znala da će joj svaka kazna biti naplaćena nakon što je Drugostepeni sud potvrdio presudu - tvrdi izvor Srpskog telegrafa.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Severinom kako bismo proverili ove navode, ali do zaključenja ovog broja njen PR Davor Grgin nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Podsećamo, mera zabrane objave fotografija koja je izrečena Severini Kojić i Igoru Kojiću ne odnosi se samo na njihove lične objave. Severina i Igor ne smeju da objavljuju fotografije maloletnog Aleksandra čak ni posredstvom drugih osoba. Mera se, osim na društvene mreže, odnosi i na medije, odnosno novine i televiziju, javne skupove, kompjuterske sisteme ili na bilo koji drugi način eksponiranja koji je pristupačan velikom broju ljudi.

Igor ignorisao zabranu objavljivanja

Igor Kojić je nakon zabrane i roka od osam dana da obriše sve objave sa maloletnim Aleksandrom objavio fotografiju na društvenoj mreži Instagram. Kojić je, naime, okačio fotografiju na kojoj se jasno vidi kako za ruku vodi maloletnog Aleksandra, čime je prekršio tada privremenu meru suda. Kaznu za taj prekršaj je, prema navodima medija, platio 750 evra. Nakon toga, Kojić je objavljivao fotografije sa Aleksandrom na kojima je lice deteta skriveno.

Milanu duguje 18.500 evra

Kako saznajemo, Severina Milanu Popoviću duguje pozamašnih 137.000 kuna, to jest 18.500 evra, do danas, zbog toga što mu nakon odluke da starateljstvo nad njihovim sinom Aleksandrom pripada njemu nije predala detetov pasoš. Dugovanje, tačnije penali, svakodnevno raste, tako da, ukoliko uskoro ne preda pasoš, suma može da bude znatno veća.

- Severina nakon presude nije htela da da Aleksandrov pasoš Milanu pod izgovorom da ne može da ga pronađe. Od 27. 12. 2019. određena joj je kazna od 1.000 kuna dnevno za svaki dan kada ne preda pasoš, a nakon 137 dana, ta suma je dostigla vrtoglavih 137.000 kuna, odnosno otprilike 18.500 evra. Severina je uložila žalbu, ali žalba ne odlaže izvršenje, tako da će taj iznos, a možda i veći, ukoliko ne preda dokument, morati da isplati - rekao je izvor Srpskog telegrafa.

KAKO JE SEVERINI RASLA KAZNA?
1. objava kazna - 5.000 kuna 2. objava kazna - 10.000 kuna
3. objava kazna - 20.000 kuna 4. objava kazna -40.000 kuna
5. objava kazna - 80.000 kuna 6. objava kazna -160.000 kuna
7. objava kazna - 320.000 kuna 8. objava kazna - 640.000 kuna

UKUPNO: 1.275.000 kuna, odnosno preko 168.000 evra

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kolar

14.05.2020 12:56

Tako treba i kod nas.