Kompozitori prijavljuju pevače za krađu: Marina, Futa i Kemiš rešili da reaguju!

Autor: G. Doljančević - A. Popović

Zabava

04.02.2020

04:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autorska prava uvek su bila klizav teren na našim prostorima, a zloupotreba istih je kažnjivo delo. Kako Srpski telegraf saznaje, Marina Tucaković, Aleksandar Futa Radulović i Miroljub Aranđelović Kemiš odlučili su da prijave pevače na svim aplikacijama i kanalima na kojima ostvaruju zaradu pomoću njihovih hitova koje su snimili kao kavere, a da nisu za to tražili dozvolu autora.

RepublikaFoto: marina ST/D. KADIĆ/Printscreen
Marina, Futa i Kemiš

Naime, brojni pevači tokom godina snimili su kavere, to jest obrade, za pesme koje su ranije otpevale najveće zvezde poput Svetlane Ražnatović Cece, Zorice Brunclik i drugih, a ispostavilo se da neki nisu tražili dozvolu od autora koji polažu autorska prava na te numere da ih obrade. Potom, iste te obrade objavili su na Jutjub kanalu, aplikacijama Dizer i Ajtjuns, Gugl plej, gde se numere za slušanje kupuju, te zarađuju novac od tuđih kompozicija.

Kemiš: Svi kaveri koji narušavaju autorska prava biće strajkovani i kanali tih pevača obrisani

Kontaktirali smo sa Miroljubom Aranđelovićem Kemišem, koji je potvrdio naša saznanja i objasnio nam kako tehnološki kriminal u muzici sada funkcioniše.

- Za kavere koje pevači snime narušavajući autorska prava se, kako se popularno kaže, strajkuje. Onda kanal bude oboren i sve drugo sa tog kanala će biti obrisano. To je kontrola na naše delo, da se ne bi zloupotrebilo na bilo koji način. Neki pevači su čak pod izgovorom da su uradili kaver iskoristili snimak koji se radi za CD i prodavali numere preko Ajtjunsa i ostalih aplikacija, a da nikom nisu plaćali ni porez, ni autorima. Čak se dešavao toliki bezobrazluk da ukradu ceo aranžman i nikom ništa - objasnio je Kemiš.

Tucakovićka: Dosta su se drugi bogatili na naš račun

- Znate onu pesmu "Brzo prođe naša sreća" (smeh). To je poruka za njih, brzo će im proći takav bezobrazluk - poručio je kompozitor, aranžer i čuveni harmonikaš.

Stupili smo u kontakt i sa Marinom Tucaković, koja je saglasna sa svojim kolegom Kemišem, te je potvrdila da su odlučili da stanu na put krađi njihovih numera.

- Tačno je to što ste čuli. Dosta su se drugi bogatili na naš račun - kratko je poručila Tucakovićeva.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Aleksandrom Futom Radulovićem, ali do zaključenja ovog broja nije odgovarao na naše pozive i poruke.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading