Oglasio se Opštinski sud u Zagrebu: Severina, sudovi ne otimaju decu!

Autor:

Zabava

03.12.2019

04:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što u javnosti nije dobro prihvaćena sudska odluka da će maleni Aleksandar Popović, umesto sa majkom Severinom Kojić, živeti kod oca Milana Popovića, oglasio se i Opšinski građanski sud u Zagrebu, gde je donesena odluka koju kroz medije osporava Severina Kojić.

RepublikaFoto: Ilija Vukotić
Severina Kojić

U saopštenju je jasno naglašeno da niko nema pravo da osporava rad suda samo zato što nije zadovoljan presudom, kao i da je korišćenje medija vršenje pritiska na rad državnih organa.

- Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvredio sudski integritet sudije Tee Golub, čak i na ličnoj osnovi, a kojem je namera očito i vršenje neprimerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad tako i na rad Županijskog suda, koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljno provedenih dokaza uz primenu prava i svog slobodnog sudskog uverenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom deteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje s obzirom na to da je izostao sporazum njegovih roditelja - stoji u saopštenju Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, a prenosi Jutarnji list.

 Nedopustivo je iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje prava na privatnost i na oba roditelja

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Popović i Severina Kojić

Iz suda još ističu kako sudija donosi odluku zato što roditelji nisu znali, mogli ili hteli da se dogovore.

- Protiv svake odluke suda stranka ima pravo korišćenja pravnih lekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskim sudom, a ne na ulici i u medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Porodičnog zakona i Konvencije o pravima deteta iznošenje ličnih podataka deteta, narušavanje detetovog prava na privatnost i detetovog prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pritom koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju "oteo" dete ili je dete "dodelio" drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodeljuju decu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti detetu ili na neki drugi način krši detetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. 

Foto: ST/V. LUKIĆ

Majka vređa sud

Kako se u saopštenju navodi, a odnosi se na uvrede koje je izrekla Severina Kojić, omalovažavanje suda je nedopustivo.

- Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog deteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vreme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada sudije, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa, i kršenje osnovnih prava deteta je nedopustivo - zaključuje Opštinski sud u Zagrebu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading