Na sajtu Ukrajine sam saznao da sam državni neprijatelj: Biković u šoku zbog optužbi!

Autor: Telegraf.rs

Zabava

22.08.2019

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpskom glumcu Milošu Bikoviću (31), jednom od najvećih mladih ambasadora kulture iz Srbije, ukrajinske vlasti bez ikakvog javnog obrazloženja i objašnjenja stavile su zabranu ulaska u Ukrajinu.

RepublikaFoto: Promo foto
Miloš Biković

Kako ste saznali da ste zabranjeni u Ukrajini, s obzirom na to da ni njihovi mediji to još nisu objavili?,0

- Saznao sam tako što je moje ime i dosije i slika osvanula na ukrajinskom sajtu "Mirotvorac". To je sajt koji označava sve neprijatelje ukrajinskog režima ili sve one za koje oni smatraju da su pretnja po nacionalnu bezbednost Ukrajine. To mi je potvrđeno i od strane ukrajinskih koproducenata sa kojima je trebalo da realizujemo saradnju na jednom projektu koji bi bio u srpsko-ukrajinskoj koprodukciji. Međutim, i od strane ukrajinskih kolega mi je to potvrđeno.

Kako to, i da li uopšte može da utiče na vaš posao?

- Ne utiče mnogo na moj posao. Vrlo minimalno, ali je situacija više sa ljudske i poetske strane apsurdna i zanimljiva.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ni kriv, ni dužan... Miloš Biković

Da li ste ikada posetili Ukrajinu?

- Jesam, posetio sam. Bio sam u Kijevu, Počajivu, Kijevsko-Pečerskoj lavri. Lepa zemlja, divan narod, praktično je teško razlikovati ukrajinski, srpski narod, zato što su Sloveni vrlo slični jedni drugima.

Da li vam je poznato koliko traje zabrana?

- Ne znam koliko traje zabrana, ali verovatno sve dok se oni osećaju "nebezbedno" od moje strane.

Da li vam se, nakon zabrane ulaska u Ukrajinu, obratio neko od zvaničnika iz Srbije i Rusije?

- Ne, nije mi se niko obratio od zvaničnika.

Kakvu poruku biste poslali Ukrajincima?

- Da pogledaju film "Underground".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Emir Kusturica

Film "Underground" ("Podzemlje") Emir Kusturica snimio je po scenariju Dušana Kovačevića, a ostvarenje je u Kanu 1995. godine dobilo "Zlatnu palmu", dok ga je Britanski filmski institut proglasio za najbolji balkanski film ikada snimljen.

Film govori o ideološkoj manipulaciji i raspadu Jugoslavije.

- Koren filma nije namera, "Podzemlje" je rođen kao moja reakcija na uništavanje zemlje u kojoj sam rođen. Ovaj film je seme onoga što mi živimo danas. On je bio slika budućeg života. Današnje rijaliti emisije samo su nastavak priča Marka, Natalije i drugih likova u filmu - rekao je Kusturica jednom prilikom, a iz njegove izjave jasno je i šta je Biković želeo da poruči onima koji su mu zabranili ulazak u Ukrajinu.

Podsetimo, 2017. godine i Emir Kusturica je uvršten u bazu ukrajinskog sajta "Mirotvorac", a zbog - kako su naveli - "svesnog narušavanja državne granice Ukrajine" i učešća u akcijama na teritoriji Krima, preneo je tada "Krыminform".

Naveli su tada da je Kusturica na Krim stigao 23. jula, gde je održao koncert sa svojom grupom The No Smoking Orchestra na sceni dvorane "Jubilejni" u Jalti, a da je ranije izjavio da smatra da je prisajedinjenje Krima Rusiji organski proces, te da je uvek smatrao da je Krim ruski.

Portal "Mirotvorac", inače, predstavlja Centar za istraživanje zločina počinjenih protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine, mira, bezbednosti čovečanstva kao i sprovođenja međunarodnog prava.

Sajt ujedno predstavlja i resurs na kome određena grupa istomišljenika objavljuje informaciju o neprijateljima Ukrajine, i to uz podršku ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i njene Službe bezbednosti.

Portal je poznat i po tome da je neposredno pred ubistvo poznatog ukrajinskog novinara Olesa Buzine, poznatijeg po svojim stavovima o o trojnom jedinstvu ruskog naroda (Malorusa — Ukrajinaca, Belorusa i Velikorusa — Rusa), objavio njegov broj telefona i kućnu adresu.

Neposredno nakon ubistva, na Tviteru bila je objavljena poruka: "Agent 404 se opet dobro pokazao. Za uspešno izvršenje vojnog zadatka zaslužio je kratak odmor".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading