(FOTO) Državo, hapsi lopove: Popović uhvaćen u utaji poreza!

Autor:

Vesti

16.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Popović pevače je godinama isplaćivao u kešu. Srpski telegraf došao je u posed ugovora koji to dokazuju, a poreski stručnjaci objašnjavaju da isplata u gotovini sama po sebi ukazuje da bi posredi mogle da budu ozbiljne neregularnosti i da iza svega stoji namera da se izbegne plaćanje obaveza prema državi.

RepublikaFoto: e-stock/:R.RISTIĆ
Saša Popović

Naša redakcija došla je u posed ugovora koji je gazda "Granda" 2000. godine potpisao sa pevačicom Elmom Sinanović. U njemu doslovno stoji da će joj novac od prodatog albuma "Ruka pravde" biti isplaćen na ruke. Moguću utaju poreza potvrđuje stavka pod rednim brojem devet.

- Izvođač ovlašćuje direktora izdavača da u njegovo ime podiže autorsku naknadu na blagajni izdavača i da mu istu prvom prilikom isplati na ruke - piše na papiru koji su 4. decembra te godine potpisali Saša Popović i Elma Sinanović.

Foto: Srpski telegraf
Sporni ugovor

NIJE PRVI PUT

Izvor blizak pevačici otkriva da joj je Popović isplatio zaradu od albuma u gotovini i da je suma bila prilično velika.

 

Poreski savetnik: U normalnim okolnostima novac ide na račun

Igor Vuković, poreski savetnik, kaže da mu ovakav ugovor stvara dosta sumnji.

- U normalnim okolnostima tokovi novca uvek idu preko računa. To govori da oni imaju neke prilive koji idu ispod žita. Iz mog iskustva kod autorskih ugovora sa izvođačima, u 95 odsto slučajeva to niko ne radi kako treba. Oni daju izvođaču, ne ostanu mu dužni, ali onda te ugovore koriste da sebi izvuku neku dodatnu gotovinu. To rade zbog poreza jer svaki taj ugovor mora da se oporezuje, mada treba proveriti i da li su prijavili taj ugovor. Prosto je pitanje, ako rade čisto, što bi dizali gotovinu, što nekom ne bi uplatili pare na račun.

- Elma je te godine bila na vrhuncu karijere. Prodala je dosta CD i kaseta i Saša joj je na kraju isplatio dva miliona dinara, koje je Elma u kesi ponela kući. On se čak šalio prilikom primopredaje novca da je trebalo da organizuje neko obezbeđenje da je ne presretnu lopovi - kaže naš sagovornik i dodaje:

Pevačica: Ne znam kako ste došli do tog ugovora

- To nije prvi put da je Saša preko Elme radio takve stvari. On je njoj tražio 30.000 maraka u kešu kako bi joj obezbedio reklamu i snimanje "Grandovih" emisija. Znajući da nema drugo rešenje, ona mu je donela novac u kancelariju, ali tada nije dobila ni potvrdu da je novac dala, a kamoli ugovor.

Ove navode potvrdila nam je i sama pevačica.

RepublikaFoto: youtube.com/Visual Fever
Elma Sinanović

Elma Sinanović: Dala sam im 30.000 maraka, nisu ih vratili

Elma Sinanović juče je za naš list otkrila i drugi sporni posao sa Popovićem. Njene reči odnose se na 1998. godinu, kada je izdala prvi hit album "Moje drugarice" za "ZAM produkciju", čiji je direktor, ali ne i vlasnik, tada bio upravo Popović.

- Tada mi je u direktnom razgovoru sa Popovićem samo obećano da ćemo "ZAM produkcija" i ja potpisati ugovor o naknadi za povraćaj 30.000 maraka, koje sa morala da platim za izdavanje albuma. Rečeno mi je da izdavanje CD i kasete predstavlja komercijalni rizik za izdavača, ali da će mi novac biti vraćen u slučaju da album dobro prođe na tržištu, kao i da ću dobiti određeni postotak od zarade na prodatim primercima. To se i desilo, ali ugovor o povraćaju novca nikad nije potpisan niti sam dobila novac - kaže Elma za Srpski telegraf.

Pevačica je, inače, pre nekoliko meseci, nakon 15-godišnje pauze, predstavila novi album.

- Ne znam odakle vam taj ugovor, to je bilo baš davno. Saša je ispoštovao sve stavke iz tog ugovora, pa i način plaćanja. Tada su bila drugačija vremena i plaćali smo i mi pevači i oni izdavači u kešu. Nije mi poznato da li je platio porez na taj iznos - izjavila je pevačica za Srpski telegraf.

S druge strane, Saša Popović nije bio dostupan na broj poznat redakciji. Ni Poreska uprava nije juče odgovorila na naša pitanja.

Gazda "Granda" konstantno u žiži
* Poreska policija je 2015. upala u "Grand" i proverila kompletnu dokumentaciju. Popoviću su privremeno oduzeli privatni telefon i laptop, a najviše ih je interesovalo kako privređuju zvezde "Granda" na svojim nastupima
* Početkom marta opljačkana je Popovićeva kuća na Bežanijskoj kosi i tom je prilikom ukradeno devet satova, dukati, nakit, 12 deviznih kartica...
* Zbog njegove prijave saslušan je Aca Lukas jer se Popoviću učinilo da je prilikom Lukasovog nastupa na njegovoj ruci video sat identičan onom koji mu je ukraden iz sefa

SPASIĆ: SVE JE JASNO

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost kaže da ovakvi ugovori nesumnjivo govore da je reč o izvrgavanju poreskih obaveza:

- Zašto bežati od računa na kome se sve vidi. Po mom mišljenju, ovde i te kako ima posla za poresku inspekciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Aleksandro

16.11.2018 18:41

opet ovaj Spasić bruka i sramota Srbije!!!!

Esteticar

17.11.2018 01:45

Sad ste se setili, jer je prestao da vas placa ispod stola. SNS bitange su bolji od rudara... znaju gde da kopaju za pare koje nisu zaradili niti zasluzili.