Pretnje Beogradu i Prištini: PAKAO VAS ČEKA!

Autor:

Vesti

19.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Onaj ko ne bude prihvatio podelu ili razgraničenje Kosova grdno će zažaliti, Amerika će se obrušiti na njih, poruka je koju je srpskim zvaničnicima preneo Metju Palmer, pomoćnik Ves Mečela (zamenik američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Aziju, inače ključnog čoveka u Trampovoj administraciji za Srbiju), koji se juče sastao sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Palmer je doneo poruku Vašingtona koja je vrlo jasna: kosovsko pitanje mora što pre da se reši, dosta je bilo odugovlačenja. Amerika podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se status južne pokrajine reši razgraničenjem, a oni koji zagovaraju zamrznuti konflikt, koji na sve načine sapliću dijalog i dogovor, bilo da sede kao opozicija u Beogradu ili su deo vlasti u Prištini, moraju da računaju da time guraju prst u oko Vašingtonu i da Amerika po tom pitanju nikome neće gledati kroz prste - navodi izvor Srpskog telegrafa.

ISTE PORUKE

Istu poruku Vašington je poslao i Prištini.

Foto: Tanjug/AP
Hašim Tači

- Hašimu Tačiju, ali i ostalim prištinskim liderima, poručujemo: "Čeka vas pakao". Sada postoje šansa da se postigne dogovor, dosta je bilo odugovlačenja, izbegavanja dogovora... Razgraničenje je u interesu obe strane, ali i regiona, koji će rešavanjem tog problema osigurati mir, ali i otvoriti šansu za evropski put celom zapadnom Balkanu - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Ne postoji sila koja Srbiju može da natera da prizna nezavisnost Kosova, moramo da razgovaramo i da se dogovaramo

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Dodaje i da Amerika ne želi da Srbija odustane od dogovora, ali ni da Beograd, kao što to misle neki i u Beogradu i u Prištini, bude strana koja će i ovog puta bita ta koja sve gubi.

Da tako nešto nije moguće potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Hoćemo da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko u svetu i na Kosovu da razume da Srbija ima svoje interese. Ne postoji sila koja Srbiju može da natera da prizna nezavisnost Kosova, moramo da razgovaramo i da se dogovaramo. Da rešenja u potencijalnoj budućnosti budu bolna i za vas i za nas, samo tako mogu da budu rešenja - naglasio je Vučić.

RepublikaFoto: Public

Dragomir Anđelković

politički analitičar

Trampova administracija ima sve manje interesa da podržava Prištinu i velikoalbanski ekstremizam. Zato je za očekivati da će Palmer preneti poruku i Beogradu i Prištini da Vašington očekuje neki kompromis i da nije više spreman da bude talac albanskih nerealnih ambicija.

Dodao je da Beograd želi pregovore sa Albancima, ali da i oni moraju da razumeju da Srbija ima svoj interes, da ne doživljava Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da je zato potrebno da se sedne i razgovara. Istakao je pak da je nemoguće da se postigne dogovor u kojem će Albanci da budu srećni, a Srbi nesrećni.

- Moramo da budemo većim delom nezadovoljni da bi bilo šansi za budućnost. U suprotnom, samo ćemo kopati duboke rovove, za koje se nadam da neće biti ratnički već politički - rekao je Vučić i zaključio da se nada nastavku dijaloga "vrlo skoro".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dejan Vuk Stanković

politički analitičar

Očigledno Amerikanci zbog svojih procena žele da što pre stave tačku na problem Kosova. Zbog toga je Palmerova poruka jasna i oštra. S druge strane, jasno je da maksimalistički ciljevi Prištine moraju da se redefinišu i stave u kontekst dogovora sa Srbijom.

TRI FRONTA

 

Činjenicu da SAD požuruju rešenje pitanja Kosova bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović vidi u tome što se ubrzano zaoštravaju situacije u Ukrajini i u američko-ruskim odnosima.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

- Americi je potrebno da završe poslove na Balkanu i to će raditi paralelno u Makedoniji, Srbiji, Republici Srpskoj, da na neki način to poravnaju kako ne bi bilo nikakvih crnih tačaka njima iza leđa. Zato žure i zbog te žurbe su spremni da ponudu Srbiji učine nešto prihvatljivijom. Još uvek se ne zna da li će nama to biti zaista prihvatljivo, ali kada bi ta podela bila pristojna, recimo pola-pola ili neka vrsta kompenzacije, onda bismo mogli da razgovaramo. Treba sada videti dokle su Amerikanci spremni da idu, ali i svakako iskoristiti činjenicu da se njima žuri da reše to pitanje - mišljenja je Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Igor Simić

potpredsednik Srpske liste

Svaka podrška u postizanju kompromisnog rešenja između Srba i Albanaca, pogotovo ako dolazi od SAD, za pohvalu je. Uvek nedostaje iskrena želja Albanaca da do dogovora koji ni jednu stranu neće poniziti dođe.

AMBASADOR SAD NASTAVLJA DA PROVOCIRA

 

Vučić o Skotu: Što su odvajali Kosovo 2008?

Foto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ceni i poštuje izjave američkog ambasadora Kajla Skota, ali je naglasio da i Srbija ima svoje stavove.

- Važno je šta kaže američki ambasador, mi to poštujemo i cenimo, ali mi imamo svoje stavove - kazao je Vučić upitan o izjavi američkog ambasadora da SAD neće prihvatiti ideju razgraničenja zarad stvaranja etnički čistih država, kao i da na prostoru Srbije deluju ruski agenti.

Jovanović: Treba iskoristiti činjenicu da se Americi žuri da reše to pitanje

Dodao i da je Beograd oduvek bio jedno od ključnih mesta za svetske tajne agente, zbog čega je važno da postoje "državne strukture koje mogu da sagledaju sve teškoće za očuvanje mira i stabilnosti".

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot

U intervjuu za nedeljnik NIN Skot je između ostalog naveo da SAD neće prihvatiti ideju razgraničenja zarad stvaranja etničko čistih država i da na prostoru Srbije deluju ruski strani agenti.

Vučić je odgovarajući na pitanje istakao i da on nije čitao intervju američkog ambasadora jer ne čita "Ðilasove medije".

- A nije novinar Đilasov pitao Skota posle toga - a što si onda odvajao Kosovo od Srbije 2008. godine. To ga nije pitao - rekao je Vučić.

Dačić: Priština ne razume realnost

 

Srbija smatra da svaki prijem tzv. države Kosovo u međunarodne organizacije pre institucionalnog kraja dijaloga Beograda i Prištine predstavlja veliku opasnost za destabilizaciju čitavog regiona, poručio je juče u Strazburu prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

- Eventualni prijem tzv. Kosova u Savet Evrope predstavljalo bi direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi i mi se tome protivimo. Vidite da predstavnici Prištine žive u nekom svom svetu i da ne razumeju realnost koja se dešava. Većina međunarodnih faktora shvata da je potrebno naći kompromis. Takođe, Priština stalno govori da je više od 116 zemalja priznalo "Kosovo". Noćas sam se vratio iz Lesota, koji je povukao priznanje "Kosova". Sedam država je povuklo priznanje u ovoj godini. Do kraja godine će ih biti ispod 100 - rekao je Dačić u Strazburu, gde je prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 15 godina od prijema Srbije u Savet Evrope.

dvostubac

PATRIJARH IRINEJ PORUČIO IZ GRAČANICE: Crkva ne menja stav o Kosmetu

 

Crkva ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji, rekao je u Gračanici patrijarh srpski Irinej, koji je zajedno sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X tokom dva dana obišao deo srpskih svetinja na KiM.

- Nikakva podela, ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi. Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo - rekao je patrijarh Irinej.

Istakao je da Crkva nikada nije menjala svoj stav, a on glasi: "Tu smo i tu ostajemo dokle postojimo".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh irinej

- Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar - kazao je patrijarh, preneo je KiM radio.

Rekao je i da Crkva prati sve što se dešava na teritoriji KiM, te da je u prošlosti bilo mnogo teških vremena i da moramo učiniti sve da i ovo prođe.

Delegacije dve crkve su na KiM došle nakon boravka u Crnoj Gori i obilaska manastira Žiča, a nakon dvodnevnog boravka na KiM posetiće Niš.

Marko Đurić: Dogovor za bolje odnose sa Albancima

 

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić veruje da je vreme da se za kosovski problem nađe kompromisno rešenje koje bi zadovoljilo bar deo želja obe strane, ali dodaje da ne treba odbaciti ni razmenu teritorija ukoliko bi to vodilo rešenju.

Foto: Tanjug
Marko Đurić

- Želimo rešenje koje će dovesti do nove paradigme između Srba i Albanaca. Ako postignemo dogovor oko dva važna otvorena pitanja - statusa i teritorije - ako uspemo da se rukujemo, uveren sam da će se odnosi Srba i Albanaca na Balkanu promeniti na bolje - podvukao je Đurić i naglasio da je neophodno da delujemo veoma obazrivo i dođemo do kompromisnog rešenja.

Glasanje u parlamentu: Priština formirala vojsku Kosova

Prištinski parlament juče je ekspresno usvojio odluku o formiranju kosovske vojske, a pre usvajanja zakona poslanici Srpske liste i drugih manjinskih zajednica napustili su parlament.

Naime, na prvom čitanju parlament je usvojio sva tri vladina predloga zakona o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku.

Foto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Neposredno nakon početka rasprave o tri vladina predloga zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku sa 101 glasom "za" izglasan je prvi zakonski akt - zakon o transformaciji ministarstva KBS u ministarstvo odbrane.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je nakon glasanja izjavio da je ovo jedan od najvažnijih i odlučujućih dana za "zemlju i konsolidaciju države Kosovo na putu ka NATO".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milutin

19.10.2018 09:38

Први пут читам Републику и могу вам рећи да сте озбиљно смеће!