TAJNI NEMAČKI IZVEŠTAJ: Podela Kosova znači rat!

Autor:

Vesti

27.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako dođe do podele Kosova, biće rata! U najkraćem, ovako glasi pretnja Nemačke i Angele Merkel izrečena iz usta čoveka kojeg nazivaju kancelarkinim jastrebom Norberta Retgena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Strašna poruka upućena Beogradu i Prištini, ali svakako i Donaldu Trampu i njegovoj administraciji u Vašingtonu, doslovce je ispisana u poverljivom izveštaju koji je za Evropski savet za spoljne odnose sastavio Retgen, jedan od najbližih saradnika Merkelove i prvi čovek odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta. Dokument, čija je sadržina procurila i tako otkrila nemačke namere, on je izradio zajedno sa Robertom Kuperom, bivšim supervizorom u tehničkom dijalogu Srbije i kosovskih vlasti. Navodno, u izradi je konsultovano i nekoliko ambasadora na Kosovu.

NA TRI STRANE

Izveštaj ima tri strane, a u delovima koje je citirao i prištinski list Koha ditore direktno se pominje mogući oružani konflikt i pod maskom upozorenja u stvari, za sve koji makar malo umeju da čitaju između redova, upućuje opomena na šta je sve Berlin spreman. Posebno je opasno, kažu naši sagovornici, što je ne tako davno, početkom devedesetih, upravo Nemačka potpalila balkansko bure baruta, podržavajući na sve moguće načine raspad SFRJ i otcepljenje Hrvatske i Slovenije.

Jelena Vukoičić: Merkelova i CDU su sve slabiji, zato su njihovi potezi sve agresivniji

- Promena granica na Kosovu sigurno ne bi prošla bez nasilja, to se ne može sprovesti mirnim putem, a dovelo bi i do iseljavanja Srba - samo je jedan od pretećih citata iz Retgenovog i Kuperovog izveštaja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Politički analitičar Jelena Vukojičić za Srpski telegraf napominje da su Merkelova i CDU sve slabiji, pa su njihovi potezi sve agresivniji.

- Liberalna birokratija samo gubi svakim danom i to je njihova realnost, zato su tako agresivni. Što se Kosova tiče, oni su mislili da je Srbija faktički kapitulirala, ali sad vide da to baš i nije tako, imajući u vidu fleksibilniji Trampov stav. Vreme, međutim, u ovom trenutku nama ide naruku jer jačaju pozicije onih koji imaju više razumevanja za naše stavove.

Šćekić: Izveštaj u stvari odslikava nemački stav da nema menjanja granica na Balkanu

KAO I DEVEDESETIH

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić ocenjuje da izveštaj u stvari odslikava nemački stav da nema menjanja granica na Balkanu.

- Oni su se strašno opekli na Balkanu i jednostavno nemaju poverenje da bilo kakva promena granice neće da izazove lančanu reakciju. Amerikanci teraju svoju priču, Nemci i Brisel svoju i onda ćemo da vidimo šta će iz svega toga da izađe - ocenjuje Šćekić.

Štrbac: Setimo se kako su Hrvati pevali "Danke, Dojčland", šta god da dolazi od Nemaca, teško će Srbima doneti dobro

Predsednik Veritasa Savo Štrbac podseća na loša iskustva iz prošlosti sa Nemcima, navodeći oba svetska rata i sukobe devedesetih godina.

- Bar mi Srbi iz Hrvatske sećamo se kako su Hrvati pevali 1991. pesmu zahvalnosti Nemcima "Danke, Dojčland". Da nije tada bilo Nemačke i Vatikana, Hrvati nikad ne bi došli do ovog stepena koji sad imaju kao nezavisna, samostalna država, članica EU i NATO. Rušenje Berlinskog zida nama je donelo samo ratove, nesreće i to traje do današnjih dana. Šta god da dolazi od Nemaca, teško da će to Srbima doneti dobro - zaključuje Štrbac.

Angelin jastreb, mrzitelj Rusa
- Norbert Retgen je funkcioner CDU, partije Angele Merkel
- Predsednik je odbora za spoljne poslove Bundestaga
- Jedan od najbližih saradnika Merkelove
- Ranije bio ministar životne sredine
- Nazivaju ga Angelinim jastrebom zbog pozivanja da Berlin i EU uvedu još oštrije sankcije Moskvi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading