TOTALNI PREOKRET AMERA: Trampov čovek donosi milijarde, samo da Srbiju odvoji od Putina

Autor:

Vesti

06.09.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar zadužen za trgovinu Vilburn Ros, inače jako blizak prijatelj i saradnik predsednika Amerike Donalda Trampa, danas dolazi u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vilburn Ros i Donald Tramp

Izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova najavljuju da Ros donosi investicije i ugovore vredne više od milijardu dolara, te da je promena kursa Vašingtona prema Srbiji motivisana rešenošću Amerike da Srbiju otrgne od Rusije.

Stanković: Amerika je efikasna, svojim ponudama hoće Srbiju da približi zapadnom svetu

- To nisu uspeli bombama, pretnjama, ucenama, kontrolom nekih bivših ministara. Sada su okrenuli list, kao prvo, podržavaju želju Srbije da se spor sa Albancima reši razgraničenjem. Istovremeno počinje faza velikih ulaganja, Srbija će dobijati značajne investicije, biće ozbiljnih ulaganja u projekte, poput onih koje u Srbiji već imaju Rusi i Kinezi - navodi izvor Srpskog telegraf.

JASAN ZADATAK

Kabinet srpskog šefa države juče je potvrdio dolazak američkog državnog sekretara, a u saopštenju Predsedništva, između ostalog, navedeno je:

- Nakon susreta biće potpisan memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti infrastrukture između dve vlade. Memorandum će u prisustvu predsednika Vučića i sekretara Rosa potpisati potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Izvor Srpskog telegrafa ističe da nije slučajno što je Trampov čovek od poverenja odabrao Srbiju kao prvo mesto u regionu koje će posetiti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Kao jedan od najbližih Trampovih saradnika i njegov lični prijatelj, Ros je od prvog čoveka SAD dobio zadatak da kroz ekonomsku saradnju ojača odnose Amerike i Srbije, a da istisne Ruse i Kineze. Tramp želi po svaku cenu da ojača američki uticaj, što je najbolje uraditi upravo ekonomskom saradnjom. Tako Ros treba kroz razne pripremljene sporazume koje donosi da poboljša trgovinske odnose dve zemlje i ekonomsku saradnju na svim nivoima - objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da je ovo prilika koju Srbija mora da iskoristi i u političkom smislu.

- Pošto je Ros Trampov čovek, očekuje se da će da prenese i važne političke poruke američkom predsedniku, koji se i te kako interesuje za situaciju na zapadnom Balkanu, pogotovo u vezi sa pitanjima o Kosovu - zaključuje sagovornik Srpskog telegrafa.

DVE MUVE JEDNIM UDARCEM

Da ima mnogo indicija da američka vlada želi Srbiju za partnera, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Ali istovremeno i da umanji svojim ponudama uticaj kineskog i ruskog kapitala. U savremenom svetu sa kapitalom ide i politički uticaj i Amerikanci su svesni da će Rusi i Kinezi investicijama i podrškom Srbiji po pitanju Kosova Srbiju izvesti iz zone zapadnog uticaja. Za razliku od Evropljana, koji su inertni, arogantni i lišeni strategije, Amerika je efikasnija, a očigledno i fleksibilnija i racionalnija, te zato svojim ponudama hoće Srbiju da približi zapadnom svetu - ističe Vuk Stanković za Srpski telegraf.

Politikolog Jelena Vukoičić apeluje da Rosovu posetu svakako treba iskoristiti i za slanje političke poruke Trampu, a po pitanju Kosova.

- Šta god mislili o Americi, bez nje nema rešenja za Kosovo niti stabilnosti za Srbiju na Balkanu jer SAD imaju dominaciju. Naime, na Balkanu su dominantni Amerika i vojni savez NATO, kojim, opet, dominiraju Amerikanci. Postoje naznake da se već ide u tom pravcu, rešavanju kosovskog pitanja uz dogovor sa Amerikom, što je dobro jer ako bismo njih imali za neprijatelje, ne bismo imali ni mir, ni prosperitet, stabilnost, ali ni budućnost - smatra Vukoičićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

FINANSIJSKI MAG 

  • 80-godišnji milijarder koji se bavi investicionim biznisom
  • poznat u finansijskom svetu kao "kralj bankrotstva" jer je kupovao propale kompanije koje je obnovio i učinio profitabilnim
  •  bio je predsednik ili vodeći direktor u više od 100 kompanija koje posluju u 20 različitih zemalja
  • Blumberg markets ga je proglasio jednim od 50 najuticajnijih ljudi u globalnim finansijama
  •  radio je kao savetnik za privatizaciju kod gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija
  • Imenovan je za sekretara za trgovinu 28. februara 2017.

MOJ STAV

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Odnosi Srbije i Amerike su u uzlaznoj putanji, a takođe odnosi na terenu ekonomije će dobiti dodatni zamah i treba očekivati dodatne investicije. Možda najvažnije jeste da će tema biti i pitanje Kosova, te da će američka strana potvrditi svoju podršku inicijativama Srbije da se ono reši kompromisom.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading