ENGLEZI PRETE: AKO PODELITE KOSOVO, IZGUBIĆETE VOJVODINU I SANDŽAK!

Autor:

Vesti

28.08.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se Srbi i Albanci dogovore o razgraničenju na Kosovu, Srbija će ostati bez Vojvodine i Sandžaka! Ovu pretnju, koju čak nije ni uvio u diplomatske oblande, kako se to inače radi, uputio je Beogradu Pedi Ešdaun, nekadašnji visoki predstavnik UN za BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Englezi naviki da seju haos: Tereza Mej sa vojnicima

Da se radi samo o bivšem diplomati-jastrebu ni po jada, problem je što Ešdaun važi za čoveka izuzetno bliskog zvaničnom Londonu i jednog od glasnogovornika takozvane američke duboke države (čitaj Hilari Klinton) u Evropi, pa je jasno da njegove reči imaju mnogo dublje značenje.

NAJBITNIJE NE PAMTI

Njegova poruka, kažu izvori Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, direktna je, brutalna i povezana s onim što je preneto Albancima, a o čemu je naš list juče pisao: Trampov i Putinov plan o podeli Kosova ni po koju cenu ne sme da prođe. Da bi se to sprečilo, ako treba, Englezi su spremni da zapale ceo Balkan. 

- Svaka promena granica na Balkanu neizbežno vodi u rat. I ne samo na Balkanu. Eto, menjaće se granice Kosova i Srbije. A šta je s Vojvodinom? Mislite li da će Albanci u Makedoniji i Crnoj Gori biti mirni? Šta ćemo sa Sandžakom? I, na kraju, šta ćemo s BiH? Hoćete li da usred Evrope imate muslimansku državicu, okruženu neprijateljima i s rastućim radikalizmom u njoj? Zapanjujuće je koliko se neozbiljnih i nesposobnih ljudi bavi ozbiljnim i opasnim pitanjima - izrekao je Ešdaun za Dnevni avaz, propuštajući samo da pomene da su iza krvavih scenarija na ovim prostorima, poput ovih koje najavljuje, najčešće stajali upravo njegovi sunarodnici i njihovi prijatelji u Vašingtonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Da ne bi pošlo Putinu i Trampu po planu Englezi pale vatru

Da neko ne dođe u zabunu i pomisli da Ešdaun igra za sebe i govori stvari iza kojih ne stoji zvanični London, pobrinuo se dan ranije britanski ambasador u Beogradu Denis Kif. Njegova poruka na prvi pogled za nijansu blaža, ali onima koji umeju da čitaju između redova podjednako zloslutna glasila je:

- Kada posmatramo ideje o razmeni teritorija ili o promeni granica, mi vidimo rizik i cenu koju ta ideja nosi sa sobom i koju mora da ima u vidu svako ko o tome razmišlja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ivica Dačić: Pretnje otcepljenjem Sandžaka i Vojvodine su moralna mizerija

ČIJI JE STAV TVRĐI

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf pretnju otcepljenjem Sandžaka i Vojvodine nazvao je moralnom mizerijom.

- Prvo nekome nešto otmeš, pa onda kažeš puj-pike odsad više nema. Onaj ko je priznao Kosovo pokazao je šta misli - ističe Dačić.

Britanske pretnje ne iznenađuju ni analitičara Dejana Vuka Stankovića.

- Pominjanje Sandžaka i Vojvodine je u funkciji zastrašivanja Srbije ukoliko nastavi da se bori za svoje nacionalne interese na Kosovu i u RS. Istovremeno, Ešdaun nas zlokobno podseća na šta mogu biti spremni delovi međunarodne zajednice za slučaj da Srbija bespogovorno ne sledi logiku Zapada instaliranu devedesetih godina.

S druge strane, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ima nešto drugačije viđenje:

- Tvrđi stav od Londona po pitanju Kosova drži Nemačka. Kada Britanci kažu da ideja razgraničenja nosi rizike i da bi mogla da se plati neka cena, to ne znači da su oni protiv, već upozoravaju na moguće opasnosti ako se ide tim putem.

Špijun, saradnik terorista, blizak "jastrebovima" u Londonu i SAD

Pedi Ešdaun
Pedi Ešdaun godinama na britanskoj političkoj sceni
Između 1959. i 1972. služio kao oficir u kraljevskoj mornarici kao specijalac za blisku borbu 
Karijeru nastavlja u britanskom ministarstvu spoljnih poslova
Postoje mnogobrojna svedočenja i dokazi da radi za britansku tajnu službu MI-6
Na snimku njegovog susreta sa albanskim teroristima na Kosovu koji je procurio vidi se da im Ešdaun daje konkretna uputstva o vođenju gerilske borbe protiv srpske policije i civila
Nasledio 2002. Volfganga Petriča na poziciji visokog predstavnika UN u BiH
Napušta 2006. tu poziciju, ali ostaje blizak vodećim muslimanskim političarima u BiH
Blizak strukturama britanske premijerke Tereze Mej, često se oglašava o raznim pitanjima i prenosi stavove koji zbog osetljivosti ne mogu da izgovore zvaničnici vlade u Londonu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading