Slavni Macujev: Samo Kusta može da zamisli koncert na litici

Autor:

Vesti

16.07.2018

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najtraženiji pijanista svetu, Denis Macujev, sleteo je u Drvengrad, kako bi u okviru programa treće večeri Boljšoj festivala održao još jedan koncert za pamćenje!

RepublikaFoto: Boljšoj festival

Zvezda stigla na Mećavnik: Denis Macujev

- Dobro pozanjem ovo mesto, bio sam ovde pre tri-četiri godine, imao sam nezabvoravni koncert na otvorenom, a posle toga džem sešn u maloj kući, kolibici takoreći, sa neverovatni mladim srpskim muzičarima. Sada sam došao posebno na Emirov poziv jer one je moj veliki prijatelj, mnogo ga volim. On je jedan od poslednjih romantika u svetu filma, muzike, kulture, umetnosti uopšte. Ove godine učestvuje mnogo ruskih muzičara i atmosfera u selu je zadivljujuća - izjavio je Macujev odmah po izlasku iz helikoptera.

BOLJŠOJ KAO KARNEGI

Kako kaže, koncert na Boljšoj festivalu nije zabava, već ima isti nivo i po kvalitetu je kao kada nastupa u Karnegi holu.

- Ovo je samo jedna velika i lepa prilika jer i ovaj koncert vezujem za druga, velikog umetnika, maštara i džezera, a znamo da je džez pre svega sloboda duše! Kusturica je jedinstven čovek i verovatno jedini koji može i da zamisli da se koncert održi skoro na litici. Nazvao bih to kinematografskim koncertom. Ovde je divna atmosfera i sve vri od stvaralaštva, učenja i studiranja, imate razne žanrove, i film i muziku, što je meni blisko. Trudim se i sam da u svom zavičaju organizujem nešto slično, i pozvao sam Kusturicu i nadam se da će se odazvati pozivu - dodaje Macujev, koji godišnje održi oko 200 koncerata u najprestižnijim dvorama sveta, a kao umetnički direktor stoji i iza šest međunarodnih festivala.

RepublikaFoto: Boljšoj festival
Macujev je poznat kao fudbalski fan

Na molbu novinara da se osvrne na upravo završen Mundijal, budući da je poznat kao strastveni navijač, slavni pijanista kaže da je u finalu, pošto je Rusija nažalost ispala, navijao za Francusku, koja je i bila bolji tim.

RAHMANJINOV I GERŠVIN

Kako je najavljeno, Macujev će nastupiti na prostoru heliodroma na Mećavniku u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj, a pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera. Na programu će biti dela Rahmanjinova i Geršvina.

Boljšoj festival, koji se šestu godinu godinu zaredom održava uz podršku "Gasprom njefta", traje do 17. jula, do kada se mladi muzički talenti iz Rusije, Republike Srpske i Srbije takmiče se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading