EKSKLUZIVNI SERIJAL O NAJVEĆIM SRPSKIM MAFIJAŠIMA: Srbi ukrali zlatni krst sa katedrale u Berlinu

Autor: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Vesti

29.06.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bata Trlaja ostao je upamćen po legendarnoj rečenici "mala bara puna krokodila", kojom je u filmu "Vidimo se u čitulji" objasnio zašto bukti rat klanova na ulicama Beograda. Nedugo zatim i on je izrešetan na Novom Beogradu, u jednoj od mnogobrojnih surovih likvidacija koje su obeležile devedesete godine.

Pokradena katedrala u Berlinu

Iz dokumenata koje Srpski telegraf objavljuje u nastavku ekskluzivnog serijala o mafijašima vidi se čime se Trlaja bavio, s kim je bio u najvećem sukobu i, konačno, ko mu je došao glave. U njegovim prisluškivanim razgovorima pojavljuju se i mnogi drugi likovi iz podzemlja, od kojih gotovo niko više nije među živima.

1

BEŽAO PREKO POLJANE, ZVAO UPOMOĆ I KUKAO

Izvor: Iskaz pripadnika "zemunskog klana"

RepublikaFoto: twitter.com/DukoMijatovi
Bata Trlaja

Što se tiče ubistva Trlajića Radoslava zvanog Bata Trlaja, on je pripadao bežanijskoj bandi, i to nakon što je ubijen Pera Milošević. Dok je Pera bio živ, on je bio šef. U toj bandi bili su izvesni Mita, Danko, Žabac i još neki. Ova banda je bila naša direktna konkurencija na području gde smo mi prodavali drogu. Ali, postojala je i lična mržnja između Dušana Spasojevića i tog Mite, čak su naši pokušali da ubiju Mitu nakon što su ubili Batu Trlaju. Imao sam potpuna saznanja šta se priprema, dakle iz njihovih razgovora bio sam u toku i znao da se vrši pratnja i sve ono što se inače radi pre likvidacije, mobilni telefoni, automobili, njihove nabavke, stepen konspiracije.

Vozač je bio Bajić Nikola, pucao je Kum Luković, koji mi je sve ispričao. Jurili su ga autom, on je primetio poteru, pa je izleteo iz kola i počeo da beži preko neke poljane, vikao upomoć i kukao.

2

VLADA JAPANAC JURIO TRLAJU I VIKAO: STANI, PIĆKO, UBIĆU TE

Izvor: Iskaz svedoka

Svedok 4 zna da su u ubistvu Bate Trlaje učestvovali Milanče, Japanac i Željko Crnogorac, a po nalogu Dušana Spasojevića, jer je Trlajić bio pripadnik "bežanijskog klana", koji mu je bio direktna konkurencija u trgovini narkoticima, a od koga je Spasojević često bio omalovažavan. Svedok se seća kako su se svi smejali kada su prepričavali kako je Vlada Japanac vikao jureći za Trlajićem: "Stani, pićko, ubiću te".

3

NEMCI NUDE NAGRADU DA SE UHVATI LOPOV

Izvor: Službena beleška

Nikolić je kontaktirao sa svojim drugom Batom Trlajom i u razgovoru mu napomenuo da je bio kod zlatara Šijačića jer hoće da naruči lanac (lančić) od 300-350 grama zlata. Nikolić se raspitivao i kod zlatara i kod Bate Trlaje gde bi mogao da da na procenu veliki pozlaćeni krst koji je Pirke oteo od nekog momka koji je taj krst ukrao sa neke katedrale u Berlinu. Prema njegovim rečima radi se o krstu velike materijalne i umetničke vrednosti, zbog čega je nemačka policija nakon krađe nudila veliku sumu novca samo za informaciju o krstu. Od zlatara je Nikolić dobio odgovor da će to ovde kod nas teško prodati, em što se radi o velikom novcu, em je krst dosta poznat. Bata Trlaja je savetovao Nikoliću da krst ponudi nekom Jusi Šiptaru (najverovatnije Jusa Bulić, prim. aut.), koji voli da sakuplja vredne starine.

4

BACILI BOMBU U ZGRADI, RANJENA DIVČEVA MAJKA

Izvor: Službena beleška

Dana 24. 6. 1993. preko istog izvora došli smo do podataka da je ekipa Dragana Nikolića učestvovala u napadu na Divce (braća Divac, prim. aut.) ispred njihove zgrade. Posle kraćeg puškaranja Divci su utrčali u zgradu i pošli ka stanu, pa se pucnjava nastavila tamo.

RepublikaFoto: youtube.com/AlLu Co.
Dušan Spasojević

Nakon toga, ubačena je bomba u stan, od čega je povređena Divčeva majka. Osim toga, dan ranije došlo je do pucnjave između Divaca na jednoj strani, a na drugoj Pauna, Mome i Gare (ranije pominjani u beleškama), ali tada niko nije bio povređen.

5

MANI SE GLUPOSTI, DRŽI SE BELOG, ŽUTOG I RUSKINJA

Izvor: Prisluškivani razgovori

Preko pouzdanog izvora došli smo do podataka da je dana 17. 7. 1993. Trlajić Radoslav kontaktirao sa izvesnim Božom iz Berana, koji je proveo nekoliko godina u nemačkom zatvoru.

U razgovoru Trlajić je napomenuo da je ovde sada veoma teško raditi, pre izvesnog vremena uterivao je dug za nekog Marića iz "Hajata", ali pošto nije bio siguran da dug zaista postoji, postupio je dosta oprezno: tog Gardaševića, koji duguje, samo je doveo na razgovor kod Marića, posle čega ga je odmah pustio. Ali, nakon par dana načelnik devete stanice milicije Branko Đurić pozvao ga je na razgovor da ga opomene da se mane tih gluposti oko uterivanja dugova jer se već pročulo o njegovom poslu sa Marićem, a i odozgo je dobio nalog da to odmah preseče.

Umesto toga, Trlaja napominje da se sada bavi prodajom belog i žutog (droge), a da otpočinje i posao sa Ruskinjama jer je našao dobru vezu da preko Kijeva nabavi više devojaka.

6

KRISTIJAN BEŽI IZ SUDA, ČEKA GA HELIKOPTER

Izvor: Službena beleška

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Kristijan Golubović

Na suđenju Kristijanu Goluboviću u Petom opštinskom sudu kao optuženi prisustvovao je i Dragan Nikolić. Sa njim u sudnicu, kao posmatrači, došli su i Pirke, Mastif i još desetak momaka iz njihove ekipe. Nakon odluke da se suđenje po treći put odloži, po ranije utvrđenom planu Pirke i Mastif sa još par momaka izazivaju i onesposobljavaju milicionere iz Kristijanove pratnje, nakon čega ovaj iskače kroz prozor i beži.

U metežu koji je zatim nastao beže svi iz sudnice, a Kristijana posle pređenih par stotina metara sačekuje Aca Marinčić i kolima odvozi na Banjicu. Od tada Kristijan je uvek okružen grupom odanih i naoružanih momaka, svakodnevno menjajući i po više puta sklonište.

Pošto je Dragan Nikolić od trenutka bekstva stalno uz Kristijana, Bata Trlaja, želeći da ih zaštiti od eventualnih potera, predlaže da Kristijana helikopterom prebaci u neku od banja, kao ranjenika sa ratišta, gde bi bio miran mesec dana, dok se situacija ne smiri.

U sledećim izdanjima Srpskog telegrafa pročitajte i: 

* Mafijaš izgradio kuću sa bazenom i terenima za košarku i fudbal, a radove niko nije smeo da mu naplati

* Kako se komuniciralo sa ekipom za likvidacije

* Koji kriminalac je imao najbolje veze u Vojsci i policiji

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading