EKSKLUZIVNA DOKUMENTA: Ovo je Đinđićeva smrtna presuda!

Autor:

Vesti

30.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington je 2002. godine Zoranu Đinđiću ispostavio spisak zahteva koji su mu, kako se ispostavilo, zapečatili sudbinu i koštali ga života. Odmah po povratku u Beograd, Đinđić je sastavio spisak uslova koje mu je ispostavio Kolin Pauel.

Zoran Đinđić

Đinđić je taj papir nazvao "scenarijom sa najlošijim razvojem događaja", nabrajajući redom šta nas sve čeka u narednom periodu, od ekonomskih pritisaka (preko MMF) i stavljanja na led pregovora sa EU do ucena i pritisaka vezanih za Hag, Kosovo, Republiku Srpsku... Premijer je rukom dopisao detalje za koje je smatrao da su posebno važni.

Đinđićevi sagovornici bili su državni sekretar Kolin Pauel i ambasador zadužen za ratne zločine Pjer Rišar Prosper

PROBLEM I GADAFI

Srpski telegraf juče je objavio tekst u kom smo otkrili da je Đinđić posle susreta sa Pauelom (u to vreme državnim sekretarom SAD) doslovno rekao: "Ja ovo neću preživeti". U Beograd se, kako su nam rekli njegovi bliski saradnici Nebojša Čović i Slobodan Milosavljević, vratio bukvalno očajan i hitno je sazvao kolegijum Vlade. Danas otkrivamo ekskluzivno zvanična dokumenta o Đinđićevoj poseti Americi iz kojih se jasno vidi kakve su nam uslove ispostavili u Vašingtonu, uvijene, naravno, u diplomatsku oblandu.

Izveštaje iz Vašingtona slao je u MSP otpravnik poslova Ivan Živković, pošto SRJ tada nije imala ambasadora u SAD

Uz papir koji je sastavio sam Đinđić, objavljujemo i detaljne izveštaje sa sastanaka koje su Đinđić i Goran Svilanović imali u Vašingtonu u maju 2002. sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom i američkim ambasadorom koji se bavio pitanjem ratnih zločina Pjerom Rišarom Prosperom. Manje od godinu dana nakon toga Đinđić je ubijen. Izveštaje je u Beograd slao tadašnji otpravnik poslova u našoj ambasadi (ambasadora nismo imali) Ivan Živković.

Amerikanci su, kako se vidi iz dokumenata, od nas tražili bezuslovnu saradnju sa Haškim tribunalom, hapšenje Ratka Mladića, potpun pristup vojnim arhivama i svedocima, privođenje takozvane vukovarske trojke (Šljivančanin, Mrkšić, Radić), ali i prekid vojno-tehničke saradnje sa Libijom, odnosno njenim liderom Gadafijem, i još mnogo toga. Kada se pogleda taj spisak, jasno je zašto je Đinđić, kako svedoči Čović, po povratku rekao da mu "narod ovo neće oprostiti". Jer, svedoče njegovi saradnici, bio je svestan da mora da ispuni ono što Amerikanci traže, dok je s druge strane znao da će ga zbog toga u Srbiji proglasiti za izdajnika. U krajnjoj liniji, takva percepcija ga je i koštala života...

DIREKTNE PORUKE

Dok su izveštaji koje je slao otpravnik poslova iz SAD pisani birokratskim jezikom, papir koji je Đinđić lično sastavio po povratku sadrži mnogo direktnija zapažanja. I, pokazalo se da gotovo do tančina predviđa sve ono sa čim će se SR Jugoslavija i kasnije Srbija suočiti u godinama koje dolaze, a suočavaju se i dan-danas.

Reagovanja

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Ovi dokumenti pokazuju da lepe reči i promena režima nisu garancija da Zapadu postajete partner, već da se i dalje insistira na spornim pitanjima koja se u tom trenutku moraju rešavati. Iz tih spisa se jasno vidi da su neka prethodna politička pitanja bila takva da im nije bila dovoljna smena Miloševića. Vučić je danas suočen sa istim, pa i gorim pitanjima

Branko Radun, analitičar

Skoro svi pritisci o kojima je pisao Đinđić visili su nad glavom svake srpske vlasti, pa i ove sada. Nijedna vlast u Srbiji ne može da sastavi neko duže vreme i da se bavi normalnom unutrašnjom politikom bez presije Zapada. Srbija je u vreme Đinđića imala manje mogućnosti da odgovori teškim uslovima u situaciji podeljene vlasti oko lidera DOS, a sada ova vlast ipak može politički stabilnije da odgovori novim i još težim izazovima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading