O OVOME SE ĆUTI 18 GODINA: TAJNA ARKANOVOG BLAGA

Autor:

Vesti

31.03.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Željko Ražnatović Arkan, komandant Srpske dobrovoljačke garde, ubijen je pre više od 18 godina, a i dan-danas je misterija šta se desilo s njegovim bogatstvom i u čijim rukama je završilo.

RepublikaFoto: Instagram
Željko Ražnatović Arkan

Kuća, stanovi, kolekcija umetničkih slika, kolekcija skupocenih satova, novac, nakit... Svim tim vrednostima posle Arkanove smrti izgubio se svaki trag. Kroz njegove ruke su od različitih poslova prošli i milioni maraka koji su misteriozno nestali.

Ulemek: Željko nije ostavljao pisane tragove za sobom, tako da nema tačne evidencije o njegovom bogatstvu

Kolekcionar

Željko Ražnatović, neprikosnoveni autoritet u srpskom podzemlju i vlasnik FK Obilić, likvidiran je 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" u Beogradu. Posle njegove smrti otvoren je testament koji je napisao u prisustvu dvojice prijatelja, a kojim je deci ostavio nekretnine. Pokrenuta je i ostavinska rasprava, a postupak do danas nije okončan. Kako saznajemo, ostavinskom raspravom su obuhvaćene, osim lične imovine, i akcije jednog velikog građevinskog preduzeća. Da se na imovinu iz ostavinske rasprave još uvek čeka, na nedavnom ročištu potvrdila je i Ražnatovićeva udovica pevačica Svetlana Ražnatović.

- Ostavinska rasprava još traje, nije završena ni posle više od 12 godina - rekla je pevačica.

Opšte je poznato da je Arkan bio pasionirani kolekcionar skupocenih satova, ali i nakita i dragog kamenja.

- Ako je želeo da dođe do nekog vrednog komada, Ražnatović nije pitao za cenu. To su znali i kriminalci koji su krali u inostranstvu, tako da su rado dolazili kod njega i nudili mu svoju robu. Ne znam šta se na kraju desilo s tim nakitom - priča izvor Srpskog telegrafa koji je želeo da ostane anoniman.

Druga velika strast Željka Ražnatovića bile su umetničke slike. Njegov bliski saradnik Pavle Stevović svojevremeno je rekao da je u Arkanovoj kolekciji bilo 84 umetnička dela, od kojih su pojedine neprocenjive vrednosti.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ

- Njegova kuća izgledala je kao muzej. U zbirci je imao dela Save Šumanovića, Paje Jovanovića, Petra Lubarde, pa čak i dela Fransiska Goje, španskog slikara. Ukupno je posedovao 84 slike - rekao je Stevović.

Međutim, sudbina umetničkih dela ostala je nepoznata.

Tajni bunker

O Arkanovom bogatstvu pričalo se i u akciji "Sablja" nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Tad je pretresena kuća u kojoj živi Svetlana Ražnatović, a policija je ispod bazena pronašla bunker u kojem je otkriveno skladište oružja.

- Pričalo se da u tajnom nije bio samo arsenal već i zlato, nakit i druge dragocenosti. Sve je to navodno bilo popisano, ali se kasnije toj imovini gubi trag i ona se više ne pojavljuje u papirima - priča sagovornik Srpskog telegrafa.

Ono što je nesumnjivo jeste da Ražnatović nije rado ostavljao pisane tragove za sobom, tako da tačne evidencije o njegovom bogatstvu zapravo i nema.

- Željko nije voleo papire niti da se bavi administracijom. Uvek je gledao to da izbegne. Kada je kupio kuću u Ulici Ljutice Bogdana, on je dao pare svojoj supruzi Nataliji Martinović i ta kuća se vodila na nju. To je uradio samo da ne bi morao da se gnjavi sa papirima - kaže Mihajlo Ulemek, pukovnik nekadašnje Srpske dobrovoljačke garde i Arkanov prijatelj.

Ko je bio Arkan
- prvi put uhapšen u Italiji početkom sedamdesetih zbog krađe
- u Belgiji bio uhapšen 1974. zbog pljačke banke
- iz zatvora pobegao tri godine kasnije
- u Holandiji hapšen 1979, pobegao 1981.
- navodno radio za UDBA
- 1990. osniva paravojnu formaciju Srpska dobrovoljačka garda i odlazi u Hrvatsku
- Ražnatović je bio na ratištu sve do kraja rata
- govorio je najmanje tri svetska jezika i proveo bar deset godina u zatvoru
- ubijen je 15. januara 2000. godine u hotelu "Interkontinental"
- u trenutku smrti bio je lice sa crvene poternice Interpola i tužilaštva Haškog tribunala
3,5 karata imao prsten s brilijantom kojim je verena Ceca
22 godine imala pevačica, a 43 Arkan kad su se venčali
26 godina imala Ceca kad joj je suprug ubijen
2 sefa Željka Ražnatovića nađena prazna

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading