PUTIN: DOŠAO BIH U SRBIJU DA SE POMIRIM SA TRAMPOM

Autor: M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

23.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin želi sastanak sa Trampom u Beogradu, potvrdio je za Srpski telegraf Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Susret pomirenja: Lideri dve najveće sile stižu u Srbiju

- Moskva se već izjasnila, oni su zainteresovani za sastanak i sa zadovoljstvom pristaju da se susret organizuje u Beogradu - otkriva šef srpske diplomatije.

DVE FAZE

Objašnjava da sada sledi druga faza, kada će Srbija delovati kao posrednik i pomiritelj između dve sile.

- Mi ćemo, kao domaćini, preneti spremnost ruske strane da razgovora i zvanično ćemo uputiti poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da je Beograd spreman da ugosti dvojicu predsednika - ističe Dačić i dodaje da je onda na Trampu da odluči prihvata li poziv ili ne.

To je nešto što sam očekivao, velike su šanse da se sastanak u Beogradu realizuje

Vladislav Jovanović, bivši diplomata

RepublikaFoto: Tanjug

Istakao je da Srbija kao vojno neutralna zemlja ima spoljnopolitički kapacitet da organizuje ovakav susret, što bi, prema Dačićevim rečima, bila i najveća potvrda politike koju vodimo kao država.

1 ZVANIČAN SASTANAK DOSAD IMALI PUTIN I TRAMP I TO NA SAMITU G20

POGODNO TLO

Bivši diplomata Vladislav Jovanović ističe da vojna neutralnost čini Srbiju "veoma pogodnom" za takve sastanke.

- To je nešto što sam očekivao, velike su šanse da sastanak dvojice najmoćnijih predsednika bude održan u Beogradu. Istovremeno je dobra prilika za našu afirmaciju jer će ceo svet pričati o Srbiji - kaže Jovanović u izjavi za Srpski telegraf.

I ONI HOĆE DA BUDU  DOMAĆINI

HELSINKI

Finski predsednik Saulij Niniste isticao je da bi u Helsinkiju bili srećni kada bi mogli da ugoste ruskog i američkog predsednika

LJUBLJANA

Slovenija, rodna država supruge predsednika SAD Donalda Trampa, povukla je odličan marketinški potez predlogom da se dvojica predsednika sretnu u Ljubljani

Da je Srbija logičan izbor koji odgovara i Moskvi i Vašingtonu, ocena je Zorana Milivojevića, karijernog diplomate, koji smatra da je susret najmoćnijih svetskih lidera izvestan.

MILIVOJEVIĆ: Srbija je logičan izbor jer ne pripada ni jednoj ni drugoj strani

- Predlog da se dvojica predsednika sastanku u Beogradu je opravdan zbog neutralnosti Srbije, ali i njenog iskustva kao kredibilnog domaćina u sastancima najvišeg ranga. Srbija je logičan izbor jer ne pripada ni jednoj ni drugoj strani i vojno je neutralna, što je veoma bitno u ovoj priči. Srbija nikoga od njih ne opterećuje, a veoma je važno to što se nalazi na Balkanu i što bi jedan takav susret bio u funkciji mira i stabilnosti - navodi Milivojević.

Ruski predsednik dosad je nekoliko puta isticao spremnost da se sastane sa Trampom, ali je američka strana dosad uvek bila uzdržana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading