ALBANCI SLOMILI TRAMPA

Autor:

Vesti

15.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp razočarao je Srbe. Pod pritiskom moćnog i prebogatog albanskog lobija, koji predvode braća Bajraktari, na mesto državnog sekretara SAD postavio je Haradinajevog prijatelja Majka Pompea.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo (skroz desno) za istim stolom sa američkim predsednikom

Doskorašnji šef CIA, osim što podržava Albance, ne krije koliko mrzi Rusiju i sve koje smatra njenim saveznicima, pa time i Srbiju.

Albancima su se tako isplatili milioni dolara kojima su odrađivali svoje prljave planove na američkoj političkoj sceni, a najveći posao, prema saznanjima iz diplomatskih krugova, odradila su braća Bajraktari Iljber i Iljij, koji aktivno kroje spoljnu politiku Vašingtona pod okriljem svog zaštitnika Herberta Rejmonda Mekmastera, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Milivojević: U američkim strukturama Albanci već decenijama ostvaruju svoj uticaj

Jedan od braće je najbliži Mekmasterov saradnik, dok je drugi visokopozicioniran u ministarstvu odbrane.

OPASNA JUGOSLAVIJA

Braća Bajraktari su sa Kosova, a od 2004. godine su postala američki državljani. Najviše su napredovali za vreme administracije Baraka Obame, a zahvaljujući Mekmasteru određuju i najvažnija pitanja Trampove politike.

RepublikaFoto: youtube.com/American Enterprise Institute
Majk Pompeo je srbomrzac što je pokazao svojim izjavama

A da Pompeo neskriveno mrzi Srbe, svedoči i njegova nedavna izjava koja se odnosi na vreme Jugoslavije.

- Istorija nas uči da moramo da se pazimo nacionalističkih država, koje predstavljaju opasnost po bezbednost SAD, kao što je npr. Jugoslavija - rekao je šef CIA objašnjavajući da je naša bivša država opasna kao Vikiliks i Al Kaida.

Jovanović: Uz albanski lobi, važnu ulogu u postavljenju Pompea odigrao je i vojno-industrijski kompleks

Bivši obaveštajac DB pukovnik Slavko Nikić tvrdi za Srpski telegraf da je postavljenje Majka Pompea nesumnjivo rezultat delovanja albanskog lobija u krugovima obaveštajnih struktura SAD. On takođe posebno apostrofira braću Bajraktari.

- Pompeo je ovim postavljenjem došao na mesto gde je i želeo da bude, a Albancima je njegovim dolaskom poručeno da im stiže nova Madlen Olbrajt - objašnjava Nikić.

ZAOŠTRAVANJE POLITIKE

Karijerni diplomata Zoran Milivojević poručuje da je Pompeo svakako mnogo čvršća linija od Tilersona i sprovodiće doktrinu "Amerika pre i iznad svega", a u skladu s tim i interese Albanaca na Kosovu:

- U američkim bezbednosnim strukturama Albanci već decenijama ostvaruju svoj uticaj, a preko lobista poput braće Bajraktari, kongresmena Eliota Engela i drugih ide se ka rešavanju pitanja Kosova i kasnije pravljenju "velike Albanije".

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović navodi da treba ozbiljno shvatiti činjenicu da je albanski lobi slomio Trampa, ali da je važnu ulogu u postavljenju Pompea odigrao i vojno-industrijski kompleks, u kom se predsednik SAD ništa ne pita:

- Taj kompleks utiče na militarizaciju spoljne politike Amerike u odnosu na Rusiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading