NOVI DETALJI ATENTATA: Najveće tajne ubistva Đinđića!

Autor: J. JOKANOVIĆ - D. SIMIĆ

Vesti

13.03.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubistvo premijera Zorana Đinđića i 15 godina nakon ovog događaja, koji je šokirao Srbiju i Evropu, prate mnogobrojne kontroverze i nerazjašnjena pitanja.

Zoran Đinđić

Za atentat su osuđeni Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović (kao neposredni izvršilac) i još desetorica saučesnika, dvojica vođa "zemunskog klana" (Dušan Spasojević i Mile Luković Kum) ubijeni su u policijskoj akciji, međutim, malo ko veruje da su se svi krivci našli iza brave i da je rasvetljena prava pozadina atentata.

Srpski telegraf objavljuje najveća nerazjašnjena pitanja, za koja je krajnje neizvesno da li će ikada dobiti odgovor.

Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, smatra da je najvažnije što do danas nije otkrivena politička pozadina ubistva.

- Bilo je svega, opstrukcija, teorija zavere, raznih pritisaka na sud. Oni koji su učestvovali u ubistvu su osuđeni, ali ni dan-danas nije otkrivena politička pozadina, ko je naručilac i koji su politički motivi - rekao je Danilović.

UPOZORENJE U MOROVIĆU: ZORANE, UBIJAĆE VAS DVOJICU PO DVOJICU

Nenad Čanak, lider LSV, tvrdi da je nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović jedne večeri, na sastanku lidera DOS u Moroviću, upozorio Đinđića da će biti ubijen. Kako kaže, Mihajlović, koji je jedini bio upućen u mnoge tajne, obratio se Đinđiću sledećim rečima: "Zorane, postoji zavera da ubijaju tebe i po dva lidera DOS svakog dana kako bi se u zemlji izazvali haos i državni udar". Postavlja se pitanje zbog čega niko, pa ni sam Đinđić, to nije shvatio ozbiljno. Posebno u svetlu kasnijih događaja, pre atentata, odnosno pokušaja da Đinđić bude ubijen pri povratku sa Kopaonika i na auto-putu, kod hale Limes. Nezvanično se pričalo da je bilo čak pet neuspelih pokušaja atentata pre kobnog 12. marta 2003.

TEORIJA TREĆEG METKA

Teorija o postojanju trećeg metka uz ona dva o kojima se govori u zvaničnoj verziji atentata, na osnovu koje je doneta i sudska presuda, više puta je odbačena tokom sudskog procesa, ali nikada nije do kraja razjašnjena. Naime, Milan Veruović, Đinđićev telohranitelj koji je i sam pogođen, godinama tvrdi i ostaje iza tih tvrdnji da su bila tri pucnja, što su, kako kaže, čuli svi iz obezbeđenja. Po toj teoriji, koja se razvija i u pojedinim knjigama, Đinđić je ubijen hicem iz Birčaninove ulice, a ne sa prozora zgrade u Admirala Geprata, gde je bio Zvezdan Jovanović. To bi značilo da je postojao i drugi strelac.

PREKRŠENA PROCEDURA TOKOM OBDUKCIJE I VEŠTAČENJA

I obdukcija je obavijena velom misterije. Naime, nalaz su potpisala trojica lekara, ali je u dalje veštačenje uključen samo jedan, koji je taj posao obavio sam u saradnji sa veštakom balističarom, što nije praksa, tvrde neki autori, naročito kad se radi o ubistvu tako važne ličnosti. Na ovo iskakanje iz procedure ukazao je i doktor Slobodan Savić, jedan od trojice lekara koji su obavili obdukciju.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ
Čedomir Jovanović

MISTERIOZNI SRČANI UDAR U ĆELIJI

U raznim krugovima godinama se spekuliše o tome da se neko iza kulisa na sve načine trudio da zametne trag o tome ko stoji iza atentata. Kao argument za te tvrdnje navode se dva slučaja. Prvi je povlačenje sudije Marka Kljajevića, koji je kao predsedavajući sudskog veća vodio "proces veka", a povukao se pod nerazjašnjenim okolnostima. Odluka o tome koincidirala je sa hapšenjem njegovog starijeg brata Gorana, dugogodišnjeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu, zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja. Takođe, tvrde zagovornici ove teme, Milan Radovanović, zamenik tadašnjeg tužioca za organizovani kriminal, koji je bio u timu tužioca Prijića, uhapšen je, kako tvrdi Čedomir Jovanović, na osnovu telefonskog razgovora njegove supruge sa drugaricom i smešten u ćeliju sa Zvezdanom Jovanovićem. U toj ćeliji je umro od srčanog udara.

Marko Milošević

DA LI JE UMEŠAN I MARKO MILOŠEVIĆ?

Zoran Živković, koji je postao premijer nakon Đinđićevog ubistva, tvrdi da su jedini koji su imali interes, direktan motiv i mogućnost da organizuju ubistvo pripadnici "klana Milošević", kako ga on naziva.

- Mafijaške strukture oko ove porodice imale su direktan kontakt sa izvršiocima i sredstva da finansiraju ubistvo - kaže Živković.

I Zoran Vukojević Vuk, svedok-saradnik na suđenju za atentat, izjavio je 2004. da je Marko Milošević nudio čak pet miliona dolara za likvidaciju Zorana Ðinđića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading