GENERALOV SIN DARKO OTKRIO TAJNU ČUVANU 27 GODINA: Mladiću ubili ćerku da ne zauzme Goražde

Autor:

Vesti

04.07.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da Ana Mladić nije ubijena, Goražde bi danas bilo srpsko, potvrdio je za Srpski telegraf Darko Mladić, sin ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića. Govoreći o mlađoj sestri, on je rekao da je smrt njegove sestre previše sinhronizovana s određenim događajima u tom periodu, sa čim se slažu i sagovornici našeg lista.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Darko Mladić

OPERACIJA "ZVEZDA"

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan uveren je da iza ubistva Ane Mladić stoje strane obaveštajne službe i da je cela akcija njene likvidacije pažljivo osmišljena sa ciljem da se oslabi general Mladić u odlučujućim trenucima bitke za Goražde.

- Ubistvo Ane Mladić bila je dobro isplanirana akcija uoči bitke za Goražde jer su strane agenture shvatile da je to jedini način da zaustave Ratka Mladića i poremete kompletno komandovanje VRS. Tu nema nikakve dileme niti slučajnosti, to je planirana akcija službi koje su pribegle ovom drastičnom koraku da bi osujetile Mladića i zaustavile srpsku vojsku da zauzme ovo muslimansko uporište - smatra Karan.

Ovaj grad smešten u istočnom delu BiH u gornjem toku reke Drine imao je izuzetno važan geostrateški položaj za muslimansku vojsku. Ana Mladić nastradala je 24. marta 1994, svega desetak dana uoči početka odlučujuće bitke za Goražde, nazvane operacija "Zvezda". Muslimani su bili svesni, smatra naš sagovornik, da bi ih nadmoćnija srpska vojska pregazila.

ČINJENICE:

Ovako je izgledala bitka za Goražde

- 1994. početkom aprila započela je sa ciljem da se zauzme Goražde i muslimani nateraju na pregovore o potpisivanju primirja

- 14.000 srpskih vojnika učestvovalo je u ovoj bici pod komandom Radovana Grubača

- 100 poginulih i 300 ranjenih srpskih boraca

- 8.000 muslimana pod komandom Ferida Buljubašića

- 300 poginulih i 1.000 ranjenih muslimana bilo je u ovoj borbi

- tri dana trajala bitka u kojoj je VRS uspela da slomi liniju odbrane muslimanske vojske, ali u pregovorima sa Unproforom dogovorena demilitarizacija grada koji je pripojen Federaciji

- General Mladić je bio vrhunski komandant koji je umeo da donese odlučujuće i najteže odluke u odsutnom trenutku. Verujem da je, kao komandant, bio kost u grlu ne samo muslimanima već i njihovim stranim pomagačima. Gubitak ćerke ozbiljno je uzdrmao Mladića i on dugo, kao i svaki normalan čovek i otac koji je izgubio dete, nije mogao da se koncentriše na državne i strategijske poslove. Njegovu porodičnu tragediju iskoristile su protivničke snage i Goražde je za Srbe izgubljeno - pojasnio je Karan.

SUMNJIVA VERZIJA

U zvaničnu verziju o samoubistvu Ane Mladić nikada nije poverovao ni bivši šef obezbeđenja Ratka Mladića Branislav Puhalo, koji je i sam, četiri meseca ranije, doživeo tešku porodičnu tragediju. Tada su pod misterioznim okolnostima stradali njegova supruga i trogodišnji sin.

Strateški važan grad

Zašto je Goražde bilo važno muslimanima, jasno je kada se pogleda današnja mapa Republike Srpske (pogledaj sliku). Da je VRS osvojila i pripojila Srpskoj ovaj grad, linija razdvajanja između Federacije i RS danas bi bila kod Trnova, a Srpska bi dobila brisanu teritoriju od Pala do Nevesinja i Trebinja. Ovako danas Federaciji pripada Goražde, koje, kao slepo crevo, ulazi u teritoriju RS.

- Kao što nikada nisam poverovao u priču o samoubistvu moje supruge, tako nikada nisam verovao da je Ana Mladić digla ruku na sebe. Ona je bila sjajna devojka, fantastičan student Medicinskog fakulteta, uvek vedrog duha i nasmejana, imala je 24 godine i siguran sam da nikada ne bi izvršila samoubistvo. Ubeđen sam da iza njenog ubistva stoje strane obaveštajne službe samo s jednim ciljem - da se oslabi i zaustavi Ratko Mladić - rekao je Puhalo, koji je uveren da su iz istog razloga stradali i njegova supruga i sin jer se udaralo na sve koji su bili bliski sa Mladićem.

Podsećamo, prema zvaničnom policijskom izveštaju, Ana Mladić, jedna od najboljih studentkinja medicine i očeva miljenica, 24. marta 1994. uzela je očev pištolj i u porodičnoj kući izvršila samoubistvo.

Sumnje u samoubistvo

- 1970. rođena je Ana Mladić kao drugo dete Bosiljke i Ratka

- 24. marta 1994. navodno je izvršila samoubistvo očevim pištoljem u porodičnoj kući, u kojoj su u to vreme bili njeni brat i majka

- vojni lekar je svedočio da je pištolj kojim se navodno ubila pronađen u njenoj levoj ruci iako je bila dešnjakinja

- obdukcioni nalaz pokazao je da je zrno ostalo u glavi

- s obzirom na to da je pucano iz tetejca, čije zrno ima ogromnu kinetičku energiju, neverovatno je da se zadrži u lobanji ako se puca iz neposredne blizine

Kako je general pričao o Ani

Ja znam da je moja Ana ubijena! I znam čoveka koji ju je ubio, znam i zašto su je ubili. Bio mi je jedan čovek u kući, pitao me koga više volim, Darka ili Anu. Pitao sam ga kako ću decu deliti?! Insistirao je. Rekoh mu, Ana je žensko, nekako mi se pod srce zavukla... Tad je izašao iz kuće... Ubrzo zatim desila se Anina apsolventska ekskurzija, pa te čudne glavobolje i njeno insistiranje da krene sa mnom na front..., ispričao je jednom prilikom general Mladić posle ubistva ćerke.

RepublikaFoto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading