SKANDAL! MINISTAR TONČEV ŠETA SA PIŠTOLJIMA A OSUĐEN ZBOG NASILJA: Dozvolu mu dali šefovi MUP!

Autor:

Vesti

26.05.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bez portfelja i potpredsednik SPS Novica Tončev bezbednosna je pretnja i opasnost po okolinu pošto ima dozvole za vatreno oružje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novica Tončev

Možda ne bi bilo zabrinjavajuće što se ovaj socijalista švrćka naokolo s pištoljima da nije pravosnažno osuđen, i to za nasilničko ponašanje, zbog čega bi njemu i dozvole i oružje morale da budu (trajno) oduzete. Bez presedana.

- Ali za Tončeva, izgleda, ne važi zakon, kao za obične smrtnike. U kolekciji ima četiri-pet komada oružja i za njih dozvole. Međutim, on je zbog tuče pravosnažno osuđen 2018, kada je prebio čoveka u rodnoj Surdulici. Zato bi njemu dozvole, prema slovu zakona, morale da budu oduzete. Odnosno ne bi mogle da budu izdavane, produžavane u MUP. Tončev je, ljudi, bezbednosna pretnja, opasnost po okolinu - priča obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa.

POLITIČKE VEZE

Socijalista je izuzetak pravila, kako objašnjava, zbog političkih veza. Dozvole se dobijaju pošto se pošalje zahtev MUP, s tim da se drastično razlikuje dokument za posedovanje u odnosu na onaj za nošenje oružja, koja se dobija teško i u izuzetnim slučajevima - posle opsežnih bezbednosnih provera i uz odobrenje vrha policije.

- Dozvolu za posedovanje oružja daje načelnik policijske stanice u mestu prebivališta, a dozvolu za nošenje oružja direktor policije. Iako je tako formalno, zna se da u slučaju kao što je Tončev amin ide s vrha, a te 2018, pa do prošle godine zna se ko je u MUP vedrio i oblačio. Ministar unutrašnjih poslova bio je Nebojša Stefanović, a državna sekretarka Dijana Hrkalović, koja je nedavno saslušavana zbog veza sa Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja i njegovim kriminalnim klanom - podseća naš sagovornik.

RepublikaFoto: printscreen
Dijana Hrkalović

Osim presude za prebijanje čoveka, nije nepoznato da je Tončecv sklon problematičnom ponašanju. 

SELEKTIVNA PRAVDA

Savetnik ministra policije, advokat Svetozar Vujačić kaže da je u slučaju "Tončev" primenjena selektivna pravda i da je ovaj socijalista još pre tri godine morao da bude razoružan:

- A selektivna pravda je najgora nepravda. Zakon važi za sve, pa i za ministra. Njemu bi i dozvole i oružje moralo biti oduzeto. Niko ne sme, pa ni Tončev, biti iznad zakona. Ako neko ima dozvole za oružje, a u međuvremenu bude (krivično) osuđen, iste se oduzimaju zbog mera bezbednosti. Kao i komadi oružja. U konkretnom slučaju, ako je Tončev osuđen za nasilničko ponašanje, njemu su morale biti oduzete i dozvole i oružje. Može on posle ponovo da podnosi zahteve za dobijanje dozvola, ali ne bi mogao da je dobije, biće odbijen.

Svako je u obavezi, kako objašnjava, da za posedovanje i(li) nošenje oružja zahtev za odobrenje podnese MUP:

- Dozvola za nošenje oružja se teže dobija. Vrše se opsežne bezbednosne provere, policija čak izlazi na teren i raspituje se kod komšija o ponašanju, navikama... Dozvolu mogu dobiti samo oni koji nisu osuđivani, prođu sve provere, nisu često menjali mesto stanovanja, poslove... To mogu biti sudije, tužioci, advokati... oni kojima je to potrebno radi lične bezbednosti. Dozvolu za nošenje oružja izdaje direktor policije, a za posedovanje načelnik policijske stanice, gde je prebivalište podnosioca.

Iz MUP nisu odgovorili na pitanja Srpskog telegrafa do zaključenja ovog broja.

Tončev: Imam dozvolu, idem do Strazbura

Dozvolu za vatreno oružje posedujem, a pištolj sam predao i poklonio državi Srbiji pre deset godina. A to što sam osuđen za nasilničko ponašanje je namešteno i inscenirano i trenutno je žalba u Strazburu - kazao je Tončev za Srpski telegraf.

Ministar je izbegao da odgovori koliko komada i koje oružje konkretno ima, za šta će mu, koju vrstu dozvole poseduje, kada je izdata/produžena i po kom osnovu nije oduzeta, imajući u vidu da je osuđen.

Umesto toga, on je poslao pet svojih slika i optužio Srpski telegraf da želi da ga ocrni (?!):

- Bilo bi mi drago da ste danas ispratili događaj mog kabineta, odnosno svečano potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima sa nerazvijenim lokalnim samoupravama umesto što pokušavate opet da me, neosnovano, ocrnite.

Oborio čoveka, izudarao ga, vređao...

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ

- Tončev je pravosnažno osuđen decembra 2018. na uslovnu kaznu zbog tuče

- osuđen je na godinu dana uslovne kazne jer je 2014. napao aktivistu SNS koji ga je prekidao dok je držao politički govor prilikom puštanja u rad vodovodne mreže u surduličkom selu Jelašnica

- Tončev je tad bi u kampanji, a obavljao je funkciju predsednika opštine Surdulica

- on je, "isprovociran zbog usklika 'Bravo, predsedniče', aktivistu SNS Slađana Stojkovića oborio sa zida na kojem je ovaj stajao i izudarao ga

- Tončev je, prema presudi Osnovnog suda u Vranju, Stojkovića vukao, uz pokoji udarac, sve dok se nije umešao policajac u civilu koji je napadnutog spustio na zemlju

- uprkos tome, Tončev je, kako se navodi u presudi, nastavio da vređa napadnutog

- Tončev se bezuspešno žalio i na presudu Osnovnog i na onu iz Višeg suda u Vranju, pa je čitav proces dospeo do Vrhovnog kasacionog

- ni tu žalba Tončevljeve odbrane nije upalila

Fudbal preči od nerazvijenih opština

Tončev je, kako se sumnjalo i navodilo u javnosti, upleten i u nameštanje utakmica zbog zarade u kladionicama. Izabran je za člana Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS) iako to nije baš spojivo sa funkcijom ministra. Tako je nedavno demonstrirao i da mu je fudbal preči od razvoja nerazvijenih opština. Umesto da je obilazio Srbiju, on se švrćakao po Azerbejdžanu, gde je išao da prati utakmicu reprezentacije.

Dalje - on stoji, kako se osnovano sumnja, iza FK Radnik u rodnoj Surdulici. Taj FK zapravo vodi njegov sin Stanislav Tončev. Kako je Srpski telegraf pisao još u februaru, na sednicama Skupštine opštine Surdulica, u vreme dok je Tončev senior bio predsednik te lokalne institucije (2014-2020), njegovi odbornici usvajali su budžet, odakle se od 120 miliona do 170 miliona dinara opredeljivalo za sport svake godine. A onda je najveći deo tog novca prebacivan na račune FK Radnik. Još tada su sagovornici našeg lista, komentarišući taj slučaj, ukazali na to da tu postoje elementi sukoba interesa i sumnja na zloupotrebu službenog položaja.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 26.maj

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading