HRVATSKA SLUŽBA PLELA MREŽU OKO PATRIJARHA! EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: BIA sprečila tajnu akciju obaveštajaca iz susedne države!

Autor: B. K. - K. I.

Vesti

16.05.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od trenutka kada je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je na meti hrvatske službe, saznaje Srpski telegraf u obaveštajnim strukturama.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Patrijarh Porfirije

Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) Hrvatske angažovala je najiskusnije kadrove za ovu akciju, čiji je primarni cilj bio da pod kontrolu, na ovaj ili onaj način, stave nekog od bliskih Porfirijevih saradnika. Njihove namere, međutim, osujetile su srpske službe, pre svega, BIA.

- Akcija Hrvata, kako mi to kažemo u obaveštajnom žargonu, kompromitovana je. Čim je patrijarh Porfirije izabran, do nas su došle prve informacije šta u Zagrebu planiraju. Operativnom proverom pokazalo se da su tačne i da su Hrvati duže vreme razrađivali plan opservacije poglavara SPC bez obzira na to ko bude došao na tron SPC - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

Tehnika nije svemoguća, zato je važan ljudski faktor

Kako je za Srpski telegraf ispričao Božidar Spasić, iako je 21. vek vreme tehnike, nijedna služba nije se odrekla klasičnog vrbovanja saradnika.

- Zato je apsolutno sigurno da su pokušali da nađu saradnike u okruženju patrijarha Porfirija. I ne samo tamo, verovatno su im na meti bili i ljudi iz nekih organizacija i udruženja koji blisko sarađuju sa SPC - objašnjava nekadašnji operativac DB.

PRAVILI SE NAIVNI

Naš izvor precizira da su hrvatski agenti, uglavnom preko posrednika, ali i pojedinaca iz SPC, stupili u kontakt s pažljivo izabranim ljudima iz patrijarhovog okruženja.

- Nisu, međutim, ni slutili da sve vreme pratimo svaki njihov korak i da smo im, znajući šta nameravaju, postavili neku vrstu zamke. Oni su na razne načine pokušavali da privole ljude iz bližeg ili daljeg okruženja patrijarha Porfirija na saradnju. Od nekih su prvo tražili benigne informacije, planirajući da ih kasnije dublje uvuku u celu priču. Jednom svešteniku iz Patrijaršije su nudili veću sumu novca i redovne mesečne tranše, drugog su pokušali da ucene nekim, navodno, kompromitujućim materijalom, za koji se na kraju ispostavilo da ga i nemaju. I tako redom... - svedoči izvor našeg lista.

Kako dodaje, kada su Hrvati shvatili da je cela stvar provaljena, u kontaktima s našom stranom su tvrdili da je akciju sproveo neko na svoju ruku.

- Vrh SOA, navodno, nije dao odobrenje da se plete mreža oko patrijarha Porfirija, već je, kako su nam rekli, to rađeno na nižem nivou i na svoju ruku. Naravno, teško da bilo ko može u to da poveruje - zaključuje naš sagovornik.

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS, kaže da ga sve ovo ne iznenađuje.

- Oni udaraju u stubove na kojima smatraju da počiva Srbija, kao država, i na kojima počiva srpstvo u regionu. Jedan od tih stubova je Vojska, a drugi je SPC. Nije im slučajno u Drugom svetskom ratu prva ideja bila da se Srbi isele ili preorganizuju u neku drugu crkvu u NDH. Nije nikakvo čudo što udaraju na vodeće ličnosti, kao što je patrijarh Porfirije. Između ostalog, crkveni velikodostojnici su njihova stalna meta jer smatraju da je to nešto što Srbe održava kompaktnim i uliva im nadu u opstanak na tim prostorima. Oni često pokušavaju da vrbuju pravoslavne sveštenike, sad, da li su to negde uspeli i u kojoj meri, ne znamo. Ali i kad ne uspeju, pokušavaju da prikažu da je neko naklonjen njima ili Vatikanu, samo da bi izazivali razdor ili nepoverenje u figure unutar SPC - pojašnjava Karan.

Božidar Spasić, bivši operativac DB, dobro je upoznat sa načinom rada hrvatskih službi.

- SPC je bila predmet i kontraobaveštajne hrvatske službe i obaveštajne službe, koja je dočekivala sveštena lica iz Hrvatske kad dođu Srbiju, prateći s kim se viđaju, sastaju i kakve kontakte imaju s vlastima. Kada je u pitanju njihov nadzor na teritoriji Hrvatske, tu možemo reći da je sadašnji patrijarh, koji je ranije bio episkop tamo, uvek bio na listi takozvanih prioriteta, što znači među 10 najkontrolisanijih ljudi. Svaki njihov odlazak iz Zagreba u neku od preostalih srpskih crkvenih opština ili zajednica bio je pomno praćen, i tajno i javno, ali više ovo prvo. Pouzdano znam da su na merama bili svi s kojima je razgovarao, da su razgovori prisluškivani - priča Spasić.

Naše službe su, precizira Spasić, otkrile da je parohijski dom u kom je Porfirije živeo bio kompletno okružen video-nadzorom i tajnim kamerama:

- Takođe, bilo je pokušaja da se stave prisluškivači u službene prostorije. Zanimalo ih je, zapravo, s kim naši crkveni velikodostojnici kontaktiraju i da li neko nešto unosi od dokumenata u crkvene prostorije. Pratili su i kompletnu telefonsku komunikaciju.

Zašto je Porfirije posebno zanimljiv Hrvatima

Alojzije Stepinac

1. Pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca

To je u Hrvatskoj označeno kao nacionalni interes prvog reda i ne biraju se sredstva da se progura po svaku cenu. Patrijarh Porfirije u tom svetlu svakako je izuzetno značajan za Zagreb

2. Uticaj na Srbe koji žive u Hrvatskoj

Srba u Hrvatskoj nije ostalo mnogo, ali su oni, posebno u seoskim sredinama, izuzetno privrženi Crkvi. Manastiri i drugi objekti SPC za njih su mesta okupljanja, očuvanja tradicije i nacionalnog identiteta

3. Dobri odnosi sa državom i predsednikom Aleksandrom Vučićem

Hrvati su (ispravno) detektovali odličan odnos državnog i crkvenog vrha u Srbiji. Zbog toga, kako smatraju, uspostavljanje kontrole nad ljudima iz okruženja patrijarha može da omogući otvaranje još jednog fronta protiv Vučića s obzirom na to da im nikako ne odgovara jaka Srbija

4. Širenje ekumenizma

Jedan od prioriteta jake vatikanske struje, u čemu se oslanjaju i na hrvatsku katoličku crkvu. A Vatikan, inače, ima izrazito jaku tajnu službu i blisku saradnju sa hrvatskom službom

5. Jasenovac

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jasenovac

Zagreb kontinuirano ulaže sve moguće napore da minimizira stradanje Srba u logoru smrti. A među onima koji se tome suprotstavljaju svakako je i SPC

6. Hrvatski interesi u regionu

U Zagrebu su i te kako svesni činjenice da je uticaj SPC na Srbe u regionu ogroman, što se pokazalo i na primeru Crne Gore, gde je DPS izgubio vlast nakon velikih litija

U narednim nastavcima

  • Kako Hrvati rovare u srpskom pravosuđu
  • Ko su hrvatski agenti u srpskoj politici
  • Propale akcije SOA u Vojvodini
  • Kako hrvatske službe rade za svoje firme u Srbiji
  • Ko je izmislio navodne grobnice i logore u Srbiji
  • Kako su ucenjivani prognani Srbi da bi radili za SOA
  • Koje službe iz regiona rade zajedno sa Hrvatima protiv Srbije
  • Ko je autor lažnih izveštaja koje iz Zagreba šalju u Brisel
Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 17. maj 2021.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pera

11.06.2021 11:24

Bolje citati naucnu fantastiku, ima neke elemente stvarnosti...