BELA KUĆA TRAŽI PRIMENU POTPISANIH SPORAZUMA: Bajden prihvatio Trampov plan za Kosovo i Metohiju

Autor: Biljana BOJIĆ

Vesti

11.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašingtonski sporazum neće ostati mrtvo slovo na papiru, kako su se ponadali u Prištini. Američki predsednik Džozef Bajden praktično je prihvatio plan prethodnika Donalda Trampa za rešavanje kosovskog čvora. Bajdenova administracija, naime, insistira na primeni sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer takozvane države Kosovo Avdulah Hoti u prisustvu Trampa u Beloj kući 4. septembra prošle godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Džo Bajden

Osim što to podrazumeva traganje za kompromisnim rešenjem za pitanje KiM, to znači i nastavak realizacije projekata vrednih 13 milijardi dolara.

U tu svrhu angažovali su čak i Ričarda Grenela, bivšeg Trampovog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Zatraženo je od Grenela da novu Bajdenovu administraciju izvesti o sporazumu i narednim koracima u tom procesu.

- Bajdenova administracija zatražila je od Grenela obaveštenje o ekonomskom sporazumu i narednim koracima u tom procesu. Grenel nam je to dao. Želimo da radimo na njegovom sporazumu uz veće učešće Evropljana - rekao je izvor iz Vašingtona za prištinsku Gazetu ekspres.

Marinković: To je dobra polazna osnovu za kompromisno rešenje na KiM

PRIŠTINA U PANICI

Nova američka administracija koju predvodi Bajden opisuje sporazum, dodaje, kao nestranački i želi da se primeni:

- Oni žele da se sporazum sprovede i vide da je Bajden to odlučio. Sporazum nije stranački.

I sve to na veliku žalost Albanaca i aktuelnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji se očigledno uzalud nadao da je zahtev Amerikanaca za primenu Vašingtonskog sporazuma nestao sa Trampovom administracijom.

RepublikaFoto: Printscreen

Politika pritisaka ne daje rezultate

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović smatra da će Vašingtonski sporazum biti primenjivan bez obzira na to ko sedi u Beloj kući - Tramp ili Bajden.

- SAD su ozbiljna država, poštuju i ispunjavaju međunarodne sporazume, nezavisno od toga da li je predsednik iz redova demokrata ili republikanaca. Istovremeno, pokazalo se da politika pritisaka i ucena na Beograd ne daje rezultate otkad predsednik Vučić, još od 2012, zastupa čvrstu pregovaračku poziciju. Bajden lično poznaje Vučića i zna da je ozbiljan državnik - priča za Srpski telegraf Karanović.

Podseća da je Grenel, kao Trampov emisar, razumeo da je dobro da SAD srpski narod ne pretvaraju u svoje protivnike, već da vode proaktivnu politiku približavanja Srbije Zapadu:

- To je zasnovao Tramp, sprovodio Grenel, što sad preuzima Bajden. Zbog geostrateških, ali i ekonomskih interesa. Na Balkanu se SAD nadmeću sa Kinom i Rusijom za što bolje ekonomske pozicije. Najbolja potvrda za to jeste to što s radom nastavlja DFC.

Inače, Kurti je imao više sukoba sa Grenelom. Čak je izjavio da je prvu vladu koju je vodio srušio upravo Trampov specijalac. Ali je zato bio prvi albanski političar koji je javno pozvao da se glasa za Bajdena (ne za Trampa), nadajući se da će demokrata odbaciti sva dostignuća dijaloga u mandatu svog prethodnika u Beloj kući. Vašingtonski sporazum ocenio je kao štetan i, neposredno pošto je potpisan, poručio da u kosovskoj skupštini neće biti ratifikovano ništa što je potpisao "nelegitimni premijer" Hoti.

Na njegovu žalost, i novi američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da postignuti sporazum neće biti bačen sa stola u Bajdenovoj kancelariji. I američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je nedavno da je Bajdenova administracija zvanično izjavila da bi Vašingtonski sporazum trebalo da bude osnova za predstojeći rad dve strane.

RAZVOJNI PROJEKTI

Da SAD neće odustati od Vašingtonskog sporazuma, jasno pokazuje činjenica da će američka razvojna agencija DFC ostati u Srbiji i realizovati projekte od značaja za ekonomiju Srbije, ali i celog regiona, ukazuje u razgovoru za Srpski telegraf poslanik SNS i predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković.

- Takođe, poznato je da državni sekretar Blinken pozdravlja značaj tog sporazuma i smatra ga najvećim rezultatom američke spoljne politike za vreme Trampove administracije, pored Avramovih sporazuma, koje je uz podršku Amerike Izrael potpisao s nekoliko arapskih država. Ključna stvar jeste da Vašingtonski sporazum predstavlja dobru polaznu osnovu za kompromisno rešenje na KiM i uvažavanje Srbije od SAD, kao ravnopravnog i pouzdanog partnera - navodi Marinković.

Amerika će, siguran je naš sagovornik, i dalje ostati na pragmatičnom putu i podržavaće rešenja koja će moći da se implementiraju na terenu i siguran sam da nema više povratka na stari "autopilot" model spoljne politike.

Potpis u prisustvu Trampa

- Vašingtonski sporazum 4. septembra 2020. u Beloj kući, u prisustvu tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tzv. premijer Kosova Avdulah Hoti

- Vučić je tada izjavio da je sporazum za Srbiju dobar jer je njime, pored ostalog, predviđeno otvaranje kancelarije fonda za razvoj SAD u Beogradu, "što će značiti snažan signal svim kreditorskim agencijama" i što pokazuje koliko je Amerika zainteresovana da radi sa Srbijom

- kancelarija Američke razvojne agencije (DFC) u Beogradu otvorena već 22. septembra 2020.

- ambasador SAD Entoni Godfri tad je objasnio da je DFC ima nestranačku podršku u Americi i šta god se dogodi na američkim predsedničkim izborima, ta kancelarija će ovde raditi

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ključne tačke sporazuma

- Priština će u potpunosti pristupiti inicijativi "mini-Šengen"

- ukida se mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera

- olakšava se slobodno kretanje građana

- priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata

- izgradnja mreže novih puteva i pruga, izgradnja autoputa Niš-Priština uz američko finansiranje

- Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko KiM do luke Drač

- zajedničko korišćenje energetskih potencijala jezera Gazivode

- Priština se obavezala da će poštovati verske objekte i poštovanje sudske odluke u vezi s imovinom SPC

Foto: Print
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading