SVET ĆE SE TRESTI ZBOG ISTINE O SREBRENICI! Forenzički izveštaj svetskih eksperata otkriva prljave laži

Autor:

Vesti

29.04.2021

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci iz Japana, Australije, Afrike forenzičkim ispitivanjem došli do važnih otkrića * Galijašević: Oko 1.000 žrtava nije tu stradalo u julu 1995. nego na drugom mestu u Srebrenicu, dovoženi su i zakopavani

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Forenzički izveštaj svetskih eksperata otkriva istinu o Srebrenici

Nezavisna međunarodna komisija, posle tri godine rada, završila je izveštaj o stradanju pripadnika svih naroda u Srebrenici jula 1995, tokom rata u Bosni i Hercegovini, a dokazi sedmočlane grupe eksperata uzdrmaće svet. Stručnjaci iz Japana, Australije, Afrike došli su do iznenađujućih otkrića zasnovanih na forenzičkom proučavanju žrtava i dešavanja u Srebrenici.

Istraživali su ne samo broj ubijenih već i način, mesto i vreme smrti. Iako se izveštaj još drži u tajnosti, dok se zvanično ne preda Vladi Republike Srpske, ispostavlja se da nisu sve žrtve ubijene kao ratni zarobljenici.

- Sumnja se da su neki poginuli na potpuno drugim mestima i pre egzodusa u Srebrenici, gde su onda žrtve prebacivane. Pretpostavlja se da ima hiljadu takvih slučajeva. Trešće se svet zbog istine o Srebrenici kada bude zvanično objavljena analiza - priča sagovornik Srpskog telegrafa.

Na inicijativu Vlade Republike Srpske 2018. formirane su dve dve komisije - jedna za Sarajevo i druga za Srebrenicu. I dalje se ne smiruje bura u javnosti izazvana izveštajem o stradanju Srba u Sarajevu (1991-1995), koji je objavljen polovinom aprila, a uskoro će uslediti još žešći šok o novim saznanjima vezanim za Srebrenicu.

VELIKI POTRES

Profesor dr Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije u Turskoj, Vatikanu, Unesku, kaže da bi Vladi RS izveštaj uskoro trebalo da preda komisija koja se bavila utvrđivanjem stradanja, kako naglašava, pripadnika svih naroda u Srebrenici i okolini.

- To je nešto što će svakako izazvati veliki potres. Akcenat u radu bio je da se veoma ozbiljno, svestrano, produbljeno i na osnovu novih materijala i najsavremenijih metoda prouči upravo forenzička strana pitanja Srebrenice. Biće veoma iznenađujućih otkrića u odnosu na rad stručnjaka na osnovu čijih uvida i analiza su donošene i odluke suda u Hagu - kaže Tanasković.

RepublikaFoto: Promo
Dr Darko Tanasković

Podseća da je kritikovan sam čin formiranja komisija jer je to tumačeno kao pokušaj revizije "nečega što se tretira kao Jevanđelje".

- A zar može nešto što je bilo pre 20-30 godina da bude definitivno proučeno i poznato svima?! Izveštaj o Sarajevu je napadan, tek će to biti slučaj sa analizom o Srebrenici jer je to pitanje osetljivije. Srebrenički izveštaj biće problematičniji za BiH. Pokazaće da neke stvari u Hagu nisu rađene profesionalno - priča za Srpski telegraf Tanasković.

Ukazuje da je sedmočlana komisija imala delikatan zadatak zbog tretmana slučaja Srebrenice u međunarodnoj zajednici:

- Ti stručnjaci iz Japana, nekih afričkih zemalja, Australije su i sa pravne tačke gledišta tumačili genocid i tretman ovih pojava u međunarodnom pravu. Tako da je izveštaj svestrano i temeljno urađen. Naravno, neće nikad biti prihvaćeno od onih koji su se unapred opredelili da je to genocid i time se služe kao jednom političkom i moralnom polugom. Ali sigurno je da su Srbi prvi put iznedrili tako nešto i odmakli se od poricanja bez dovoljno argumenata, gneva i ljutnje.

Revizija haških odluka i zataškavanje "Oluje"

Advokat Toma Fila objašnjava da odluke Haškog tribunala ne mogu biti revidirane, kakvi god bili efekti srebreničkog izveštaja.

- Ali mogu imati manju međunarodnu snagu i značaj. Svi mi znamo definiciju genocida. U Drugom svetskom ratu ubijali su i žene i decu Jevreje u nameri da istrebe taj narod. To znaju i sudije u Hagu. Ali su donele drugačiju odluku, možda zato što se tri nedelje posle Srebrenice desila "Oluja". Tu je izvršen genocid. Haške sudije su, smatram, donele spornu odluku da bi zataškale "Oluju" u kojoj su, inače, učestvovali američki vojnici.

TRIJUMF PROPAGANDE

I stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da je pred komisijom bio težak zadatak jer, "ako je u bosanskom ratu Srebrenica predstavljala trijumf zločina, ona je istovremeno bila i trijumf propagande".

- Kvalifikacija žrtava je mučan proces, ali neophodan. Mislim da tu nije samo reč o broju ubijenih Srebreničana, već da je za komisiju bio važan način pogibije i vreme smrti. Nisu svi ubijeni kao ratni zarobljenici, neki su poginuli na potpuno drugim mestima i(li) mnogo pre egzodusa. Prema mojim informacijama, oko 1.000 žrtava nije tu stradalo u julu 1995. nego na nekom drugom mestu ili u drugo vreme. Pa su onda u Srebrenicu dovoženi i zakopavani. Ima žrtava iz Bratunca, Konjević Polja i drugih mesta u Podrinju i okolini Srebrenice - navodi za Srpski telegraf Galijašević.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dževad Galijašević

Zaključuje da je bitna i politička pozadina događaja i da bi trebalo istražiti ulogu Alije Izetbegovića u dogovoru sa Bilom Klintonom i Žakom Širakom, kao i delovanje Unprofora, kojim su upravljali francuski generali Bernar Žanvije i Filip Morion.

Mladićeva uloga u Srebrenici

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

- 11. jula 1995. jedinice Vojske RS pod komandom generala Ratka Mladića su u operaciji Krivaja zauzele Srebrenicu

- događaj prate kontroverze, od broja stradalih, koji se kreće u rasponu od 2.000 do 7.000-8.000, do načina identifikovanja žrtava

- Haški tribunal je, ipak, u presudi po tužbi BiH protiv SRJ, ovaj zločin nazvao genocidom i najvećim masakrom izvršenim u Evropi nakon Drugog svetskog rata

- sud je utvrdio da država Srbija nije počinila ovaj genocid niti bila saučesnik u njegovom izvršenju, ali takođe nije ni učinila sve što je bilo u njenoj moći da ga spreči

- ova ocena događaja u Srebrenici, međutim, nije prihvaćena u političkom vrhu Republike Srpske

- oformljene su zato komisije za Srebrenicu i za Sarajevo

- za genocid u Srebrenici optuženi su Mladić, bivši predsednik RS Radovan Karadžić, general Zdravko Tolimir

- svi ostali optuženi za zločine u Srebrenici, bivši oficiri VRS - Ljubomir Borovčanin, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, Milan Gvero, Radivoje Miletić i Milorad Trbić, osuđeni su na kazne od pet godina do doživotnog zatvora

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

29.04.2021 21:09

Oni u Srebrenici i sada sahranjuju mrtve iz cele BiH.

Odgovori 12 0