(VIDEO) MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA

Autor:

Vesti

22.11.2017

08:30 >> 12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, Haški tribunal izrekao je kaznu doživotnog zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
General Ratko Mladić osuđen je prvostepenom presudom na kaznu doživotnog zatvora

Mladić je tokom suđenja, koje je trajalo četiri i po godine, negirao krivicu a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

 

12.00Mladić kriv za genocid

Veće je Mladića oslobodilo za prvu tačku optužnice, ali  je našlo da je kriv za dela genocida, istrebljenje, ubistvo, deportaciju, nehumano delo prisilnog premeštanja, terorisanje, protivpravni, napadi na civile, uzimanje talaca.

11.53 - Veće: Mladić imao genocidnu nameru.

Optuženi imao nameru da ostvari UZP ostvarenjem krivičnog dela genocida i bio je njen učesnik.

11.44 - U Srebrenici izvršen genocid

Veće: Postojao je Udruženi zločinački poduhvat (U nastavku UZP) da se izvrši ubistvo muškaraca u Srebrenici i obuhvatao je progon u cilju čišćenja enklave od stanovništva. Do ranog jutra 12 jula 1995., ubistva su postala sredstva za ostvarenje cilja. Ovaj udruženi UZP trajao je do oktobra iste godine kada su izvršena nova pokopavanja. Zločine za koje se tereti izvršile su jedinice VRS-a, i one su korišćenje za ostvarivanje UZP-a.

Optuženi je predložio da se Krstić unapredi i da zameni Živanovića na čelu drinskog korpusa. Snagama VRS-a, izdao je više naređenja u vezi sa operacijom u Srebrenici. A izdavao je naređenja i Borovčaninu i njegovim jedinicama. Optuženi je propustio da spreči zločine kao i istragu ali i adekvatno kažnjavanje zločina. Radnje optuženog su toliko doprineli izvršenju da je on značajno doprineo tome da on bude ostvaren počinjavanjem genocida, progona, ubistva i nasilnog premeštanja.

11.34 - Sudija Ori nastavio je da čita presudu. On je naveo da je Mladić komandovao VRS-om i naredio im da rade sa MUP-om. Mladić se nekoliko puta obratio rukovodstvu bosanskih Srba i davao im predloge kako da se postave tokom mirovnih pregovora u cilju postizanja strateških ciljeva. Mladić je naredio blokadu svih aktivnosti UNprofora i humanitarnih organizacija. Do marta 1995. uveo je kontrolisani sistem propagande protiv Hrvata i Muslimana.
Foto: Tanjug/AP

11.26 - Odbrana: Ratko Mladić imao je 175 sa 95 pritisak a druga dva puta pri merenju 180 sa 80. Zbog toga tražimo ili da prekinete suđenje ili da prekinete sa čitanjem rezimea kako bi smo sprečili da se pogorša stanje jer bi s obzirom na krvni pritisak moglo da dođe do životne ugroženosti. Ovo je crveno područje po specijalistima za srce.

Sudija Ori nakon konsultacija sa većem nije odobrio predlog da se odmah pročita presuda već je nastavio sa iznošenjem presude.

Nakon Mladićevog burnog reagovanja, sudija Ori odlučio je da prekine nakratko sa radom i da Mladić bude udaljen sa suđenja.

11.08 - Neimenovani izvori tvrde da lekari ukazuju pomoć generalu Ratku Mladiću nakon što mu je u toku pauze pozlilo.
Foto: Tanjug
Nela Kuburović
11.03 -  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović kratko je odgovarala na pitanje medija povodom presude Mladiću.

 

- Hajde da ništa ne prejudiciramo, da sačekamo konačno obrazloženje presude. Što se tiče zdravstvenog stanja generala Mladića, ministarstvo ostaje pri dopisima koje je uputilo tribunalu, u kojima smo tražili da lekari iz Srbije obave lekarske preglede.

Ostajemo i pri garancijama da Mladić bude privremeno pušten na slobodu, zbog lečenja - rekla je Kuburović.

11.02 - Nakon što je sudija Ori pre više od 20 minuta odredio pauzu od pet minuta, ona iz za sada nepoznatih razloga još uvek traje.
RepublikaFoto: ST/M. LESKOVAC
11.01 - LAZAREVO NA NOGAMA: Mladić je heroj, Hag je korumpiran!
10.50 - GENERAL IZAZVAO MEDIJSKI RAT: U regionu s Mladićem ispiraju usta
10.40 - Mladić je zatražio da ode do toaleta nakon što je Alfons Ori počeo da iznosi činjenice u vezi sa formiranjem Vojske Republike Srpske i Mladićevim učestvovanjem u njenom komandovanju. Ori je potom odredio kratku pauzu.
10.36 - Veće je konstatovalo da je Mladić bio na raznim položajima i da je od 1992. bio na čelu štaba VRS-a. Na njoj je ostao najmanje do 8. novembra 1996. Veće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se muslimani i hrvati trajno uklone sa prostora na kojima je VRS delovala. 
10.32 - Snage bosanskih Srba su učestvovale s diskriminatronom namerom, a za neka dela konstatovano je da je u pitanju istrebljivanje. Veće je ispitalo nameru fizičkih izvršilaca i konstatovalo da su oni nameravali da unište bosanske muslimane u Srebrenici te je konstatovalo da su počinjena krivična dela genocida, progona i ubistva kao i nehumano delo prislinog premeštanja.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
10.28 - Vojnici, bosanski Srbi su sistematski odvajali vojno sposobne muškarce među kojima je bilo i dečaka od 12 godina ali i staraca. Odvajanje je bilo agresivno. Muškarce koje su odveli iz Potočara zatvorili su a kasnije su ih autobusima odvozili na razna mesta pogubljenja u opština Zvornik i Bratunac. Zarobljenike su tukli i terali ih da pevaju srpske pesme. Snage VRS-a poubijale su hiljade muslimana u roku od samo nekoliko dana - pročitao je sudija Ori.
10.24 - Sud nastavlja da obrazlaže detalje optužnice za genocid u Srebrenici. 
10.22 - Sudija Ori čita tačke optiužnice koje na teret optuženom stavljaju granatiranje pijace Markale u Sarajevu i neselektivno bombardovanje Sarajeva. Sud je konstatovao da je namera pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa bila da napadaju civile. Oni su, dodaje, nameravali da šire teror među stanovnicima Sarajeva te su snajperski napadi imali za cilj teroriziranje stanovništva, karakterišući ih kao zločin protiv čovečnosti.
10.01 - Počelo suđenje generalu Ratku Mladiću. Predsedavajući sudija Alfons Ori rekao je da će sud predstaviti sažetak presude a da će cela presuda biti objavljena na uvid odmah posle izricanja presude. Sudija Ori ukratko je rezimirao dosadašnji tok suđenja tok suđenja tokom kojeg su svedočila 592 svedoka. Sudija Ori je rekao je da je Mladić optužen za dve tačke genocida, pet za zločine protiv čovečnosti i četiri za kršenje prava i običaja ratovanja.
Foto: Tanjug

9.56 - Dodik: Mladić je legenda u srpskom narodu

 On je rekao da će u slučaju negativne presude Haškog tribunala to samo ojačati mit o njemu. - Ali, bez obzira na to, Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gde god on bio - rekao je Dodik. 

9.52 - Porodica Ratka Mladića ušla je u zgradu Tribunala na zadnji ulaz. U zgradu suda su ušli Mladićev sin Darko i supruga Bosiljka.

9.40 - Pogledajte deo atmosfere ispred sudnice u Hagu:

 

 

9.29 - Današnje izricanje presude biće možda najposećenije u istoriji Tribunala. Najavljuje se da bi moglo da bude i preko 300 novinara, istraživača, predstavnika NVO...
9.00 - Sudsko veće Haškog tribunala koje će izreći presudu Ratku Mladiću čine predsedavajući Alfons Ori i članovi Veća Kristof Flige i Bakone Džastis Moloto.
8.50Reporteri N1 iz Haga javljaju da je sati i po pre izricanja presude došlo do incidenta ispred sudnice.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading