EKSKLUZIVNI SERIJAL! DOSIJE BRANO (7): Mićunović davao pare Bjeli i Mimi!

Autor:

Vesti

08.03.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo je poslova u kojima se ne može naći makar i mali trag Brana Mićunovića. U Crnoj Gori svakako, ali i van nje.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Printscreen

Prateći tragove novca, operativci crnogorske službe koji su godinama sklapali dosije balkanskog dona (makar on bio i strogo za internu upotrebu sve do promene vlasti na izborima prošlog avgusta) otkrili su da je Mićunović plasirao znatne iznose u jednu producentsku kuću u Srbiji, snimanje serija i filmova širom regiona, a svojevremeno je bio i vlasnik TV stanice u Crnoj Gori.

SUPRUGA KAO VEZA

Prvi podaci o saradnji s pomenutom producentskom kućom datiraju još iz 2010.

- Indikativan je podatak da je tokom 2010. Mićunović značajna novčana sredstva, za koja nema podataka o njihovom poreklu i načinu sticanja, plasirao u legalne tokove posredstvom producentske kuće "Kobra film", koja se nalazi u vlasništvu glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića - stoji u dokumentu crnogorske službe, u kom se dalje objašnjava:

- Bjelogrlićeva supruga navodno je rodbinski povezana sa Mićunovićem i otuda je došlo do ove saradnje.

Hteo da ga operišu lekari iz Beograda

Noviji deo izveštaja crnogorske službe o Branu Mićunoviću bavi se i njegovim zdravstvenim stanjem. Tako je konstatovano da je zbog problema s krvnim sudovima i nemogućnosti da napusti teritoriju Crne Gore tokom 2020. nameravao da se tamo podvrgne hirurškoj intervenciji koju bi obavili lekari iz Beograda.

- U toj nameri kontaktirano je sa timom medicinskih stručnjaka, međutim, do operacije nije došlo, najverovatnije zbog situacije sa pandemijom koronavirusa - navodi se u izveštaju.

Još jedan odeljak izveštaja ima veze s filmom, a tiče se podgoričke Hipotekarne banke i preduzeća "Zeta film" iz Budve.

- Prema raspoloživim saznanjima, krajem jula 2008. Mićunović je zatražio novčanu pozajmicu u iznosu od milion evra od Miljana Todorovića, suvlasnika podgoričke Hipotekarne banke. Novčana transakcija izvršena je uplatom na račun Mićunovićevog bliskog poslovnog partnera Predraga Mićunovića, izvršnog direktora preduzeća "Zeta film" iz Budve, pri čemu postoje indicije da je Brano Mićunović bio neformalni vlasnik pomenutog preduzeća, dok su njegova bivša supruga i ćerka bile članice odbora direktora - stoji u dokumentu.

LEGALNI KANALI

Pre devet godina 2012. Mićunović je, tvrde crnogorski obaveštajci, imao udela u finansiranju popularne serije snimane u Budvi.

- Mićunović je legalnim kanalima tokom 2012. finansirao snimanje i produkciju TV serije "Budva na pjenu od mora". To je bio projekat Milutina Mime Karadžića - stoji u dosijeu, uz napomenu da se Mićunović i Karadžić poznaju, međutim, bez navođenja koliko su njihove veze bliske.

Finansira udruženja Crnogoraca u Srbiji

Prema navodima Mićunovićevog dosijea koji je izradila crnogorska služba, on pod delimičnom ili potpunom kontrolom drži određeni broj organizacija i udruženja građana na teritoriji Crne Gore i Srbije.

- Deo legalne Mićunovićeve mreže u Srbiji formiran je ili ojačan uz podršku nekadašnjeg ambasadora Crne Gore u Srbiji Branislava Mićunovića, koji je Branu rođak. Na spisku organizacija čiji je Mićunović formalni ili neformalni finansijer jeste nekoliko onih koji okupljaju Crnogorce u Srbiji - stoji u dokumentu.

Nikad nije osuđen za neko teže delo

Sve što Srpski telegraf objavljuje u ovom serijalu nalazi se u izveštaju crnogorske službe. Ono što se u njemu navodi na nivou je operativnih saznanja. Mićunović, međutim, nikada nije pravosnažno osuđen u Crnoj Gori za neko teže krivično delo.

Nije se to desilo čak ni kada je optužen da je pred većim brojem svedoka ispred Kliničkog centra u Podgorici 2000. hicima iz pištolja usmrtio Radovana Kovačevića, koji je prethodno ranjen i dovezen u Podgoricu da mu se ukaže pomoć. Njemu je suđeno pod optužbom da je počinio ubistvo, ali je pravosnažno oslobođen usled nedostatka dokaza.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Dragan Bjelogrlić negirao je navode iz izveštaja.

- Brana Mićunović nikada nije finansirao ni mene ni moju producentsku kuću "Kobra". Dakle, to su potpuno neistiniti podaci - naveo je juče u odgovoru na naša pitanja.

Karadžić: Nije dao pare, nego čamac i ronioca

Na pitanja Srpskog telegrafa Dragan Bjelogrlić juče nije odgovorio, dok smo od Mime Karadžića dobili sledeći odgovor:

- Gospodin Mićunović nam je za jednu scenu na moru, kad glumac treba da izroni amforu, posudio čamac i ronioca da bismo to mogli snimiti. Mi smo tu scenu snimili, zahvalili se gospodinu Mićunoviću, a vi sad pišite o sponzorstvu šta god hoćete, lično mislim da imate i pametnijih tema ili vam je baš stalo da mene pomenete. Ne smeta mi.

Sutra: Ko je sve Branu radio o glavi

Foto: Print
Naslovna strana Srpskog telegrafa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Andy Kaufman

09.03.2023 21:44

Laze Bijela, Boris Banicevic, brat Bijeline zene koji je rodjakBranov i radi za Brana Micunovica je bio posrednik oko finansijske pomoci za snimanje filma Montevideo.