VELJA NEVOLJA TRI PUTA IZBEGAO ROBIJU: Belivuk nije proveo ni dan iza rešetaka jer je sudija smatrao da je PORODIČAN ČOVEK!

Autor:

Vesti

10.02.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja, koji je uhapšen zbog sumnje da je vođa mafijaške grupe odgovorne za seriju otmica, ucena i zverskih ubistava, dosad se triput našao na optuženičkoj klupi, ali nije proveo ni dan iza rešetaka.

RepublikaFoto: Printscreen

Naime, za napad na obezbeđenje direktora FK Partizan Miloša Vazuru dobio je godinu dana kućnog pritvora bez elektronskog nadzora, ali su znatno zanimljivija druga dva suđenja - za napad na splavu "Blejvoč" i za ubistvo Vlastimira Miloševića u Ulici 27. marta u Beogradu.

Naime, za prvi slučaj je u ponovljenom postupku dobio kaznu nižu od minimalne u dužini pritvora, s olakšavajućim okolnostima da dotad nije bio osuđivan i da osniva porodicu. Za pomaganje u likvidaciji u januaru 2017. oslobođen je jer su kontaminirani njegovi DNK tragovi na mestu ubistva i na vozilu korišćenom za likvidaciju.

SLUČAJ "BLEJVOČ": OD POKUŠAJA UBISTVA DO TEŠKIH POVREDA

Belivuk, kao šef obezbeđenja, zabranio je 2007. ulaz u "Blejvoč" nekolicini mladića koji su došli da proslave rođendan. Iako su momci odustali od ulaska, obezbeđenje ih je napalo. Belivuk je, prema prvim iskazima svedoka, udarao pištoljem po glavi Bojana M. dok ga nije oborio, pa je nastavio da ga udara metalnom barskom stolicom. Hicima iz pištolja je pogodio Bojanovog prijatelja Darka D.

Prvostepeno je osuđen 2009. na godinu i dva meseca zatvora za nanošenje teških telesnih povreda i nedozvoljeno držanje oružja. Međutim, Apelacioni sud obara ovu presudu i nalaže novo suđenje, koje je vodio sudija Zoran Ganić. Novi proces počinje tek 2015. godine, a tužilac menja optužnicu i, umesto pokušaja ubistva, Belivuka tereti za nanošenje teških telesnih povreda.

Ganić u novembru iste godine donosi presudu i osuđuje ga na kaznu manju od minimalne, odnosno na pet i po meseci zatvora, tačno onoliko koliko je proveo u pritvoru.

- Iz iskaza svedoka je utvrđeno da je Belivuk napao mladića, ali sud ne smatra da postoje otežavajuće okolnosti. Kao olakšavajuća okolnost, uzeta je činjenica da optuženi nije bio osuđivan i što je zasnovao porodicu - piše u obrazloženju presude koju je doneo Ganić.

Samo tri meseca kasnije presudu je potvrdio Apelacioni sud. Do okončanja postupka zastarela je optužba za posedovanje oružja. Inače, Belivuku je za pokušaj ubistva pretilo najmanje 10, a za teške telesne povrede od tri do pet goidna zatvora, da bi na kraju dobio samo pet i po meseci i izašao iz pritvora.

Svedok menjao iskaz

Postupak je počeo 2008, a sedmogodišnje suđenje su obeležile brojne kontroverze. Tužilac je u rukama imao svedočenje svedoka koji su teretili Belivuka, a napadnuti mladić i jedan radnik obezbeđenja takođe su ga prepoznali kao napadača. Međutim, u kasnijem toku suđenja radnik obezbeđenja negirao je raniji iskaz da je Belivuk pucao u Darka D. i rekao da je takav iskaz dao jer mu je policija pretila.

UBISTVO NA ŠINAMA: KAKO JE NESTAO NEVOLJIN DNK

Krajem januara 2017. na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta nađeno je telo Vlastimira Miloševića, koji se bavio poslovima obezbeđenja. Posle više od godinu dana suđenja, promenjenih iskaza i kontaminiranih dokaza za ovaj zločin niko nije osuđen, mada se očekivalo da bude brzo rešen.

Na optužnici su se našli Veljko Belivuk, njegova desna ruka i kum ubijenog Marko Miljković i Mirko Kojić, koji nisu optuženi za ubistvo, već za pomaganje nepoznatom počiniocu. Prema optužnici, ubica je pobegao automobilom koji je kasnije nađen zapaljen i koji su kupili Miljković i Kojić, a tablice s drugih ukradenih kola je stavio Belivuk. Sudnicom su prodefilovali brojni svedoci tužilaštva, među njima prodavac pomenutog auta i radnik gradske čistoće koji je video ubistvo. Takođe, tužiocu su na raspolaganju bili i snimci kamera, kao i Belivukovi tragovi na zapaljenom automobilu.

Međutim, ključni dokaz, Belivukov DNK, pao je na sudu posle svedočenje veštaka Milice Keckarević Marković. Ona je potvrdila da su njegovi biološki tragovi nađeni na bravi gepeka automobila korišćenog za ubistvo, ali da su tragovi bili pomešani s drugim. Iako je u krivičnoj prijavi dostavljenoj tužilaštvu pisalo da je Veljin DNK nađen i na kapiji zgrade u kojoj je stanovao ubijeni, veštak je to porekao i naveo da je reč o grešci u komunikaciji između nje i policije i da zapravo na kapiji nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka. Iz njenog svedočenja je otkriveno i da neki od prikupljenih dokaza nisu mogli da budu korišćeni na sudu pošto ih je kontaminirao policajac tokom uviđaja!

RepublikaFoto: e-stock/M. JOŠIDA

U maju 2018. sudija Višeg suda Slavica Nikolić oslobodila je sve okrivljene. Istakla je da nije sporno da je Belivuk imao kontakt sa automobilom, kao i da su druga dvojica učestvovala u toj kupovini, ali da nije dokazano da su znali da će biti korišćena prilikom izvršenja krivičnog dela.

- Postoji stepen sumnje da su okrivljeni, na neki način, imali veze s ovim krivičnim delom, ali to nije dovoljno za osuđujuću presudu za koju je potrebno da postoji izvesnost - rekla je Nikolićeva u obrazloženju oslobađajuće presude.

Ovu odluku potvrdio je i Apelacioni sud, kojim je predsedavala sudija Tatjana Vuković, u februaru 2019.

Tužilac tražio 10 godina

Tužilac Aleksandar Isailović je u završnim rečima zatražio da Belivuk bude osuđen na zatvorsku kaznu ne manju od 10 godina. Iste kazne je zahtevao i za Marka Miljkovića i Mirka Kojića, kom se sudi u odsustvu, navodeći da je motiv ubistva karatiste bio sukob Belivuka i Miloševića oko poslova obezbeđenja. Tužilac je tada naveo i da je Belivuk nameravao da preuzme poslove obezbeđenja lokala u kojima je radio Milošević.

RepublikaFoto: Public

Nenad Stefanović (UST): Proveriti kako su donošene presude

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca (UST) Srbije Nenad Stefanović kaže da bi svi pojedinci iz pravosuđa morali da odgovaraju ako se utvrdi da je bilo propusta u njihovom radu.

- UST smatra da većina sudija i tužilaca odgovorno i pošteno rade svoj posao i zalažemo se da eventualno pojedinci koji svojim postupcima utiču na poverenje građana u naš rad snose odgovornost. Pravosuđe je već procesuiralo pojedina lica za koja se sumnja da su pripadnici organizovane kriminalne grupe Belivuka, kao i njega samog, tako da je sada moguće proveriti da li je u radu sudova i tužilaštava bilo određenih propusta. Treba proveriti kako su kvalifikovane radnje izvršenja krivičnih dela za koje se ova lica terete, pod kojim uslovima su zaključivani sporazumi o priznanju krivičnog dela, vrste i težina krivičnih sankcija koje su im izricane, kao i eventualno da li su postupci obustavljeni i krivične prijave odbacivane bez zakonskog osnova - kaže Stefanović za Srpski telegraf.

Ukoliko se, kako dalje objašnjava, utvrdi da su pojedinci u pravosuđu na bilo koji način pogodovali pripadnicima ove grupe, a naročito ukoliko bi se utvrdilo da su to činili svesno i s namerom, UST smatra da takvi pojedinci moraju da odgovaraju, da budu odstranjeni iz pravosuđa i da se pošalje jasna poruka da nema nedodirljivih.

Pritvor do 30 dana za prljave policajce

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana dvojici policajaca Predragu Lajiću, bivšem načelniku odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga, i Bojanu Vasiljevskom, v. d. šefa odseka za droge, koji se sumnjiče da su pokušali da prikriju dokaze tokom pretresa prostorija osumnjičenih za pripadnika organizovane kriminalne grupe koju predvode Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Njih dvojica su prethodno saslušani pred tužiocem zbog sumnje da su kao saizvršioci za krivično delo pomoć izvršiocu nakon izvršenja krivičnog dela. Jedan od njih se branio ćutanjem, dok je drugi iznosio odbranu.

Policija je nakon hapšenja saopštila da se Lajić i Vasiljevski sumnjiče da su 4. februara prilikom pretresa stana i drugih prostorija u sklopu akcije hapšenja osumnjičenih da su članovi organizovane kriminalne grupe koju su predvodili Belivuk i Miljković svesno i voljno površno pretresli jedan stan da ne bi pronašli predmete krivičnog dela.

Policija je, međutim, naknadnim pretresom stana u njemu pronašla pištolj. Takođe, policajci se terete da nisu oduzeli novac koji je pronađen u stanu prilikom pretresa iako je bio predmet krivičnog dela i naveden u naredbi o pretresanju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

ONI SU SUDILI VELJI NEVOLJI

Sudija Slavica Nikolić

OSLOBODILA SVE OKRIVLJENE ZA UBISTVO NA ŠINAMA

Sudija Zoran Ganić

U SLUČAJU "BLEJVOČ" ODREDIO KAZNU NIŽU OD MINIMALNE

Sudija Tatjana Vuković

- PREDSEDNICA VEĆA APELACIONOG SUDA KOJI JE POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU U SLUČAJU UBISTVA NA ŠINAMA

- ČLANICA VEĆA APELACIONOG SUDA KOJI JE POTVRDIO PRESUDU U SLUČAJU "BLEJVOČ"

Sudije Dragoljub Albijanić i Zdravka Đurđević

ČLANOVI VEĆA KOJI JE POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU U SLUČAJU UBISTVA NA ŠINAMA

Pretnje grobara Srpskom telegrafu: Svi smo ponosni na "tango smrti"!

Navijači Partizana uputili su preko Tvitera ozbiljne pretnje redakciji Srpskog telegrafa zbog toga što je naš list osudio sramnu poruku sada već bivšeg potpredsednika ovog kluba Vladimira Vuletića, koji je uz objavu o ostavci na funkciju napisao i da je ponosan na "tango smrti" Velje Nevolje.

- Da li imate plan gde ćete bežati zbog ovakvih laži i obmana kad padne ovo zlo od vlasti. I nije samo Vuletić ponosan, SVI GROBARI SU PONOSNI NA DUPLU KRUNU 2017. I "TANGO SMRTI"! ZNAMO DA VAS TO BOLI!!! A tek će vas boleti... sve po zasluzi - stoji u tvitu korisnika pod pseudonimom Zekson79.

Podsetimo, Vuletić je ostavku podneo pošto je otkriveno da je mafijaška grupa Veljka Belivuka imala svoj štek na stadionu u Humskoj, da je Belivuk imao status zaposlenog u Partizanu i dobijao 5.000 evra mesečno, a da je sedište svojih firmi imao upravo na adresi Humska 1. Poznat i ranije po čudnim i problematičnim stavovima, Vuletić je ostavio poruku koja ima vrlo zloslutno značenje.

Foto: Printscreen

Upravo je slogan "igrajmo taj tango smrti" (inače citat pesme iz filma "Balkan ekspres") krasio koreografiju na južnoj tribini (kojom je neprikosnoveno vladala Belivukova grupa "Principi") na jednom večitom derbiju, a iste reči dominiraju i na navijačkim majicama koje su štampane i masovno nošene na jugu.

- Zato je vreme da me neko drugi, bolji i umešniji, nasledi. Međutim, ponosan sam na odbranu institucije FK Partizan 2016. Ponosan sam na jednu (kažu, najvoljeniju) duplu krunu i jedan tango smrti - doslovno je napisao Vladimir Vuletić.

Potpredsednik Partizana u ostavci, pokušavajući da zameni teze, razloge za odlazak nije potražio u tome što je na ovom stadionu kriminalna grupa, osumnjičena za najteže moguće zločine, imala svoju tajnu bazu i skrovište, već u navodnim napadima tabloida na klub.

Foto: Print
Naslovna strana

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading