Don Karlo o duelima sa Draganom Stojkovićem: HTEO SAM DA POLOMIM PIKSIJA!

Autor: Vladimir Zogović

Vesti

09.02.2021

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- I dalje ga mrzim, tom prokletniku sam želeo da smrskam zglob. U Beogradu mi je zapretio: Vidimo se u grotlu - istakao je legendarni Karlo Anćeloti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karlo Anćeloti i dalje se seća duela sa Piksijem

Novembar 1988. godine, osmina finala Kupa evropskih šampiona, na Marakani gostuje Milan, a štoper gostiju Karlo Ančeloti (61) kroz gustu beogradsku maglu čkilji da bi nanišanio Dragana Stojkovića Piksija.

- Tom prokletniku sam želeo da smrskam zglob - samo je jedna od teza iz autobiogafske knjige legendarnog Don Karla, u kojoj je, između ostalog, evocirao uspomene na duele sa Crvenom zvezdom.

Crveno-beli su u dva navrata bili prepreka roso-nerima u pohodu na tron Evrope, najpre te 1988, kada su posle 1:1 na San Siru Italijani prošli dalje nakon boljeg izvođenja penala u revanšu. Tome je prethodilo odlaganje meča za 24 sata odlukom nemačkog sudije Ditera Paulija, uz čije ime se do danas vezuju brojne kontroverze.

- I dalje mrzim Paulija. Njega i životinju od igrača Stojkovića. U prvoj utakmici na San Siru Stojković i ja smo se celu utakmicu prepirali, podbadali i udarali. Nekoliko puta sam ga baš dobro nagazio, dobio sam i žuti karton, ali s poslednjim sudijskim zviždukom za mene je bilo sve završeno. Međutim, za njega nije, sačekao me je u tunelu i na njegovom jeziku mi zakazao sastanak na revanšu. On je govorio austrougarskim, a ja sam odgovarao na emilijanskom dijalektu i savršeno smo se razumeli - piše u Don Karlovoj autobiografiji "Preferiram Ligu šampiona".

Budući selektor Srbije ratovao je sa "Don Karlom" širom Italije i Evrope

Priča trofejnog italijanskog trenera nastavlja se na beogradskoj Marakani.

- Rečeno učinjeno, Stojković me je čekao ko zapeta puška na stadionu sa 100.000 napaljenih navijača. Napetost je lebdela svuda oko nas. Balkan je bio na ivici rata, i to se osećalo u vazduhu. Stojkovića nije mrzelo da me potraži pre meča, prišao mi je i rekao: "Vidimo se u grotlu." Odgovorio sam mu: "Ništa ne brini, zato sam i došao." U četvrtom minutu ukazala mi se idealna prilika, Stojković je vukao loptu, približio sam se i želeo sam da mu smrskam zglob. Malo je falilo da mi to pođe za rukom. Sudija Pauli, na svojoj poslednjoj utakmici u Kupu šampiona, nije propustio priliku da mi pokaže žuti karton, što je značilo da preskačem sledeću utakmicu. To je bio najskuplji žuti karton u mom životu. Prokleti Pauli, prokleti Stojković - svedoči Karlo Anćeloti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading