NOVI DETALJI AFERE KOJA TRESE SRBIJU! BAGZI PROPEVAO: Dijana mi je naredila da prisluškujem Vučića!

Autor:

Vesti

24.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejan Milenković Bagzi, načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, prisluškivao je predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu po direktnom nalogu Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke ovog ministarstva, saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih istrazi.

Foto: printscreen/ST/V. LUKIĆ
Dejan Milenković / Dijana Hrkalović

- Milenković je na saslušanju decidirano rekao da je sve radio po njenom nalogu i transkripte prisluškivanih razgovora Vučića i porodice dostavljao njoj lično. Osnovano se sumnja da su ti transkripti završavali kod mafijaša iz "kavačkog klana" - kaže naš izvor.

ODBILA POLIGRAF

Bagzi je na taj način potvrdio svedočenje oko 50 radnika MUP, koje su saslušali inspektori sektora unutrašnje kontrole. Njihovi iskazi se potpuno poklapaju. Svi oni su posvedočili da je Hrkalovićeva bila mozak cele operacije, pa i vozači koji su na saslušanju rekli da su odnosili transkripte pojedinim ljudima. Zbog toga se, prema našim pouzdanim saznanjima, očekuju brojna hapšenja umešanih u skandal bez presedana.

- Bivša državna sekretarka je nekoliko sati odgovarala na pitanja policije. Njeni odgovori bili su uglavnom da se ne seća, da ne pamti, da nije upućena. Promena u stavu i ponašanju videla se kada joj je postavljeno pitanje o nalogodavcu, da li neko stoji iza zahteva da se tajno i neovlašćeno snimaju razgovori šefa države i ko - kažu izvori iz istrage.

 

 

 

Međutim, ona je odbila da na pitanja istražitelja odgovara i na poligrafu.

- Prvo je tokom saslušanja pristala, ali je dan kasnije, po savetu advokata, javila da to odbija, čime je bacila dodatnu sumnju na sebe - svedoče izvori iz istrage.

Čuvala leđa "kavčaninu" Elezu?

Dijana Hrkalović je saslušana i povodom sumnji unutrašnje kontrole da je vrh policije štitio Darka Eleza (40), čije izručenje traže vlasti BiH zbog serije teških zločina i koji je blizak "kavačkom klanu".

Ona je tada rekla da se ne seća kontakata s njim i negirala da je deo mreže Elezovih zaštitnika. Nezvanično se saznaje da su inspektori koji se bave ovim slučajem došli do saznanja da je Elez pokrivan godinama.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, deo prisluškivanih razgovora odnet je predsedniku Vučiću.

- Prisluškuju me i mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost. Nadležni organi se tim poslom bave, oni će svoj posao da urade. To je direktan pokušaj državnog udara - saopštio je krajem decembra predsednik Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Mijailović: Šikaniranjem oterala heroja u smrt

VELJKO MIJAILOVIĆ: ŠIKANIRANJEM OTERALA INSPEKTORA U SMRT

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je rekao da je Dijana Hrkalović instalirala sopstveni sistem unutar Ministarstva policije i da je predsednik Vučić zbog afere prisluškivanja u ozbiljnoj opasnosti.

- Hrkalovićeva je postavljala određene rukovodioce, pa je sada pitanje i za nju i za njene saradnike, pošto je u pitanju bezbednost predsednika, za čiji interes su radili, ko im je to naredio i ko im je bio logistika. Ona se do te mere osilila u ministarstvu da je to postalo neizdrživo. Mislim da ona i dalje pravi neku mrežu po ministarstvu. Ona je stigla s tim unapred pripremljenim planom, pitanje je ko je njoj rekao da to radi i za čiji interes - kaže Mijailović.

On tvrdi da je nekadašnjeg zamenika načelnika odeljenja za krvne delikte u beogradskoj policiji Dejana Jovića bukvalno oterala u smrt:

- Umro je u 48. godini od korone, ali je sve bilo posledica strašnog šikaniranja, namestila mu je hapšenje ni krivom ni dužnom.

Podsetimo, višestruko nagrađivani i odlikovani policajac koji je na dužnosti dvaput ranjavan u žižu javnosti je dospeo 2019. zbog lažnih optužbi za trgovinu uticajem, što je Viši sud u Beogradu i potvrdio oslobađajućom presudom. Nažalost, zdravlje mu je tada nepovratno narušeno.

- Hrkalovićeva je pred svima nama urlala i vređala tadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije, smenjivala i postavljala kadrove. Rovarila je protiv svih direktora policije, a jedini koji je izbacio iz kancelarije jeste Vladimir Rebić. Profesionalce je listom prebacivala u sektor za vanredne situacije - svedoči Mijailović.

VRH MUP MORAO DA ZNA

Advokat i poslanik SNS Vladimir Đukanović isključuje mogućnost da za prisluškivanje nije znao sam vrh MUP.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vladimir Đukanović

- To je nenormalno i van svake pameti, čak mislim i da je po njihovom nalogu to rađeno. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega, šta se radilo s tim informacijama i s kim su trgovali. Očigledno je i neka mafija dobijala te informacije - rekao je Đukanović za Srpski telegraf.

Inače, Hrkalovićevoj zbog neovlašćenog prisluškivanja šefa države preti dugogodišnji zatvor, čak i do 15 godina, a visina kazne zavisi od onoga što u istrazi bude utvrđeno. Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, za naš list kaže da je još rano govoriti o pravnoj kvalifikaciji tog dela.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Svetozar Vujačić

- Verujem da će za nekih nedelju dana MUP izaći sa tačnom pravnom kvalifikacijom. Biće tu više lica obuhvaćeno - objašnjava Vujačić.

Ključno je pitanje koja pravna kvalifikacija će biti određena nakon istrage i sa čim će tužilaštvo izaći u ovom postupku. Raspon je veliki, od neovlašćenog pristupa tuđim podacima preko odavanja državne tajne do organizovanja grupe za rušenje ustavnog poretka ili pripremu državnog udara. Budući da je reč o prisluškivanju predsednika države sa različitim ciljevima, od kojih je jedan i eksploatacija prikupljenih podataka u svrhu zaštite kriminogenih struktura, zaprećene kazne za sve koji su učestvovali u Vučićevom prisluškivanju mogu biti od nekoliko meseci do višegodišnjih kazni.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

VUČIĆ: Danila su fizički pratili, razmišljao je da ode iz zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom jučerašnjeg TV gostovanja potvrdio je da su ga prisluškivali i dodao da je meta bio i njegov stariji sin.

- Danila su čak i fizički pratili, misleći da na taj način mogu da me ucene. Ali prevarili su se, to kod mene ne prolazi. Znate, kada sam prvi put čuo od njega, od njega, koji nosi majice "srpsko Kosovo" i slavi litije: "Tata, ja bih da odem u inostranstvo", onda vam je sve jasno, on mrzi inostranstvo - otkrio je predsednik.

On je rekao da ne želi da govori o aferi "prisluškivanje" niti o imenima koja se za tu aferu vezuju.

- Neka se time sada bave nadležni organi. To je za mene bilo veoma bolno u ličnom smislu, prevazišao sam to. Bolno što vidim šta su mi ti ljudi uradili i ponosan što nisu ništa našli. Ne živim da bih krao i bio bogat, kao neki, živim za to da bi nešto ostalo iza mene. Imam problem s tim što je mom starijem sinu život uništen, a da nije počinio nijedan prekršaj, a kamoli krivično delo. Verujem da će Danilo imati dovoljno snage da ostane normalan i da se bori - rekao je Vučić.

Napomenuo je da onima koji su prisluškivali ne želi da se isto dogodi njihovoj deci.

Govoreći o situaciji na Kosmetu, rekao je da je za Srbiju loše što će na tamošnjim izborima pobediti snage koje se zalažu za "veliku Albaniju".

- Predstoji nam, u svakom smislu, užasno teško proleće, teško leto i teška jesen - dodao je.

Vučić je naveo da se bori za Kosovo, za razliku od, kako je rekao, Borka Stefanovića.

- Vidite, narode, šta oni kažu, oni su od 2012. govorili da ću da priznam Kosovo, suprotstavio sam se svojim savetnicima i svim ministrima i, zahvaljući meni, nije ušla u Briselu odredba da primimo Kosovo u UN. Ja sam kukavica zato što čuvam Kosovo i srpski narod na Kosovu i Metohiji. Jesam kukavica, svaka ti čast, junače, što si molio Amerikance da prime Kosovo u UN - rekao je on.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH da su "Srbi loš narod", Vučić je rekao da je najlakše uvrediti Bakira Izetbegovića, "ali kada vodite državu, brinete o miru i stabilnosti": - Zato prećutite i kažete da su Bošnjaci veliki narod i to je to. Oni govore o sebi

 

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading