AFERA "PRISLUŠKIVANJE"! DIJANI PRETI 15 GODINA ZATVORA: Bivša državna sekretarka MUP u žiži istrage!

Autor:

Vesti

22.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP, mogla bi da se nađe iza rešetaka na dug vremenski period, čak i do 15 godina, poručuju pravni stručnjaci za Srpski telegraf.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Dijana Hrkalović

Ukoliko sadašnje predistražne radnje koje je pokrenulo tužilaštvo prerastu u istragu (a nema dileme da će tako biti), koja bi potom rezultirala optužnicom i sudskim procesom, Hrkalovićeva će se suočiti sa više nego ozbiljnim krivičnim delima. Koja će to tačno dela biti, kažu naši sagovornici, zavisi od svega onog što u istrazi bude utvrđeno.

ISKAZI SARADNIKA

Dijana Hrkalović, koja je bila državna sekretarka godinu i po dana, u žiži je afere prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Do sada je, podsetimo, saslušano 50 osoba. Izvori bliski istrazi su potvrdili da se iskazi saslušanih pripadnika MUP poklapaju, kao i to da se ponavljaju ista imena, da su navodi za prisluškivanje stizali od Hrkalovićeve i od njenog nekadašnjeg saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, tadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode (SSIM). I on je na saslušanju rekao da je sve naloge dobijao od Hrkalovićeve.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Svetozar Vujačić

Vujačić: Još je rano govoriti

Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, za naš list kaže da je još rano govoriti o pravnoj kvalifikaciji dela za koja bi mogla da se tereti Dijana Hrkalović.

- Verujem da će za nekih nedelju dana MUP izaći sa tačnom pravnom kvalifikacijom, o kojoj je zasad prerano govoriti. Ako istraga pokaže motive zašto su uradili to što su uradili, a to mogu biti samo prisluškivanje, ali i mnoge druge stvari, pa i da su imali cilj koji u najcrnjoj varijanti može biti pripremanje državnog udara, postupaće se zavisno od toga. Biće tu više lica obuhvaćeno - objašnjava Vujačić.

S druge strane, Dijana Hrkalović je odbila ispitivanje na poligrafu, pozivajući se na savet advokata.

Trenutno je najveće pitanje koja pravna kvalifikacija će biti određena nakon istrage i sa čim će tužilaštvo izaći u ovom postupku. Raspon je veliki, od neovlašćenog pristupa tuđim podacima preko odavanja državne tajne do organizovanja grupe za rušenje ustavnog poretka ili pripremu državnog udara. Budući da je reč o prisluškivanju predsednika države sa različitim ciljevima, od kojih je jedan i eksploatacija prikupljenih podataka u svrhu zaštite kriminogenih struktura, zaprećene kazne za sve koji su učestvovali u Vučićevom prisluškivanju mogu biti od nekoliko meseci do višegodišnjih kazni.

delo zatvorska kazna član zakona
Neovlašćeno prisluškivanje ili snimanje tuđeg razgovora posebnim uređajima 3 meseca - 3 godine 143
Ukoliko je to krivično delo učinilo službeno lice u vršenju službe 6 meseci - 5 godina 143
Ko preda dokumenta sa stepenom tajnosti "strogo poverljivo" 6 meseci - 5 godina 316
Ako je reč o podacima sa stepenom tajnosti "državna tajna" 1godina - 10 godina 316
Ako je ovo delo učinjeno zarad ugrožavanja bezbednosti Srbije 5-15 godina 316

VELIKE RAZLIKE

Advokat Zora Dobričanin je još na početku istrage za Srpski telegraf podsetila na to da su Zakonom o tajnosti podataka propisane znatno više kazne u zavisnosti od stepena tajnosti kompromitovanih podataka.

Foto: Đ. Kojadinović
Zora Dobričanin: Kazne zavise od stepena tajnosti otkrivenih podataka

- Ko neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim podatke ili dokumenta koji su mu povereni ili do kojih je na drugi način došao ili pribavlja podatke ili dokumenta, a koji predstavljaju tajne podatke s oznakom tajnosti "interno" ili "poverljivo", određene prema ovom zakonu, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako je ovo delo učinjeno u odnosu na podatke označene stepenom tajnosti "strogo poverljivo", kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina, a ako je reč o podacima sa stepenom tajnosti "državna tajna", učinilac će se kazniti zatvorom od jedne godine do deset godina - objašnjava Dobričanin i dodaje:

- Ukoliko je ovo delo učinjeno iz koristoljublja ili radi objavljivanja ili korišćenja tajnih podataka u inostranstvu ili je izvršeno za vreme ratnog ili vanrednog stanja, učiniocu prete kazne od pet do 15 godina zatvora.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Djordje

23.01.2021 14:51

Nadam se da nece samo ona odgovarati ima tu puno njih oko nje kao prvo ona je to radila za nekoga!? Da li su to strane sluzbe ili politicar, mafijasi nije bitno! Bitno je da se svi optuze i da im se imena objave kao i za koga su radili! Ona je ocigledno tu postavljena zbog toga!