BAJDEN SRBIMA SPREMA RAČAK 2: Crno nam se piše, američki predsednik ima opasan plan!

Autor:

Vesti

15.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova administracija zaoštriće krizu u BiH, ukidanje Republike Srpske im preče od srpskog priznanja Kosova, tvrdi profesor Trifković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Džozef Bajden i njegova administracija planiraju novu paklenu akciju za Balkan. Za razliku od devedesetih, kada su koplja bila usmerena ka Kosovu i kada su inscenirani događaji u Račku, kao povod za akciju Vašingtona. Za razliku od devedesetih, ovog puta udar će ići na Republiku Srpsku.

Prema rečima Srđe Trifkovića, profesora međunarodnog prava iz Banjaluke, kreiranje "Račka 2" na prostoru Bosne i Hercegovine Vašington će iskoristiti i za stabilizaciju političke krize koja je uzdrmala Ameriku posle predsedničkih izbora:

- Nova administracija u Vašingtonu ima agendu za ovaj deo Evrope nalik onoj iz devedesetih. Oni nameravaju da na Balkanu zaoštre inicijativu za unitarizaciju Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske i to im je čak i preče od pritiska na Srbiju da prizna tzv. državu Kosovo. Ne isključujem ni mogućnost da se inscenira neki incident da bi se izvršio pritisak na ukidanje RS, kao što smo videli u slučaju "Račak" ili sa famoznim Sadamovim oružjem.

Lažne nade

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Srđa Trifković

Srbi ne bi smeli da se uljuljkaju lažnim nadama jer je pozicija RS sada ranjivija nego što je bila 1992, upozorava profesor Trifković.

Navodi da je RS tada imala svoju vojsku, dok danas nema ni efikasan rezervni sastav policijskih snaga koji bi bio sposoban da ovakvim scenarijima kontrira.

Precizira da je novi vašingtonski plan poznat bezbednosnim agencijama Republike Srpske, ali i planerima muslimanske strategije u Sarajevu.

- Konture cilja su jasne - da se iz jednog isforsiranog i eruptirajućeg stanja lansira priča kako RS nije sposobna da obezbedi bezbednost nesrbima. Na osnovu toga uslediće intervencija posle koje će ovlašćenja Banjaluke preneti na visokog predstavnika EU (Valentin Incko trenutno) - objašnjava Trifković i dodaje da će Vašington i Brisel zajedno realizovati ovu akciju.

Profesor podseća na Bajdenovo obraćanje Bošnjacima pre izbora u Americi:

- Tada se eksplicitno založio za reviziju Dejtona i obavezu priznanja takozvanog genocida u Srebrenici. Implikacija bi bila i više nego jasna. Ukidanje Republike Srpske.

Bivši predsednik Vlade Srbije Nikola Šainović smatra da je neophodna mudra politika da bi se sačuvala RS.

- Taj model Račka, to su modeli iz ratnih sukoba. Analogija se može praviti kada je reč o političkoj dimenziji. Može da bude konstruisan neki politički eksces, pa bi to bio okidač za političke pritiske, u tom smislu vidim tu analogiju sa Račkom - kaže bivši premijer.

Šainović dodaje da bi bilo apsurdno rušenje Dejtonskog sporazuma s obzirom na to da je Amerika tvorac Dejtona, te da treba jačati RS unutar BiH.

Haradinaj: Ime slobode je Račak

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Svi albanski političari okupili su se u petak u Račku da bi obeležili godišnjicu zločina koji je, kako Priština tvrdi, izvršen nad civilima. Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je ispred Memorijalnog kompleksa u tom mestu da "sloboda ima ime i da je to ime Račak".

U Račku su bili i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i v. d. predsednika privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani, koji su rekli da bez pravde za srpske zločine na Kosovu ne može biti trajnog mira.

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS, smatra da će Bajdenov tim podmetnuti povod koji je drastičan toliko da bude dovoljno uverljiv:

- To jedan od elemenata hibridnog rata koji će se primeniti i prema Srbiji i prema Republici Srpskoj. Prethodno će biti niz drugih aktivnosti, psihološke propagande, razne vrste pritiska, fabrikovanje glasina i vrlo intenzivan obaveštajni rad u cilju prikupljanja podataka za neke kasnije i drastičnije elemente plana koji sigurno imaju za RS.

Dodaje da je osnovno pitanje kojim će redom delovati.

- Da li će ići na to da prvo reše Kosovo ili će pre da reše RS ili će paralelno raditi obe stvari. Analitičari su mišljenja da je RS prva na redu, isto to mislim i ja.

NATO razmešta snage u Brčkom

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Trifković navodi da bi moglo da dođe i do vojnog pregrupisavanja koje bi uvelo red u BiH.

- Na primer, razmeštanjem NATO snaga u Brčkom prekinuo bi se tranzit između zapadnog dela RS i istočnog, to jest Krajine i Banjaluke. To bi bio još jedan od oblika pritiska... - upozorava Trifković.

Račak, masakr, koji to nije bio

  • U selu Račak, u opštini Štimlje, u januaru 1999. u borbi je ubijeno oko 40 pripadnika tzv. OVK
  • Istraga srpske policije utvrdila je da među ubijenima nema žena i dece
  • Ubijeni su na sebi imali višeslojnu odeću, vojničke cokule i koristili su oružje
  • Vilijam Voker, tadašnji šef kosovske verifikacione misije OEBS, izveštaj finske forenzičarke Helene Rante interpretirao je kao slučaj srpskog zločina nad albanskim civilima
  • To je bio povod da NATO bombarduje Srbiju
  • Finska forenzičarka kasnije svedočila da je radila pod velikim pritiskom Vokera, koji je insistirao da se koristi reč masakr
Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 16. januar 2021.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Adam

16.01.2021 12:55

Ako znamo treba da budemo mnogo oprezni na svim poljima i teritorijama.