MOSKVA ODLUČNA DA ZAUSTAVI OFANZIVU ZAPADA! Putin: Neću dati Bajdenu da slomi kičmu Srbiji!

Autor: T. Kovačević - B. Bojić

Vesti

13.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ofanziva Zapada na Srbe s obe strane Drine upalila je alarm i u Moskvi, a šef Kremlja Vladimir Putin odlučan je da zaustavi sve pritiske kojima je cilj uništenje Republike Srpske i otimanje Kosova od Srbije.

Foto: Ilustracija

Izborom Džozefa Bajdena za šefa Bele kuće pritisci na Banjaluku, ali i na Beograd, postali su sve otvoreniji i jači. Podrška u udaru na Srbiju stiže i iz evropske unije, i to preko Miroslava Lajčaka i zvaničnog Brisela, koji se bliži rešenjima koja zagovara Nemačka kada su u pitanju status Kosova i RS. Zvanična Evropa koristi kosovsko pitanje da bi se dodatno obračunala sa Donaldom Trampom, pa čak idu dotle da minimalizuju značaj sporazuma koji su Beograd i Priština potpisali u Beloj kući u prisustvu Donalda Trampa. Rat EU i Amerike (pogledajte okvir) koji se vodi preko Srbije podigao je Moskvu u punu pripravnost.

- Moskva pomno prati svaki potez Zapada, pogotovo kada je u pitanju odnos prema našim tradicionalnim saveznicima. Ruski predsednik je više puta ponovio da su Srbi bratski narod. O najnovijim dešavanjima i načinima da predupredi pokušaje Bajdena i Zapada da Srbima opet otmu sve ruski šef države i njegovi najbliži saradnici su u stalnom kontaktu sa srpskim rukovodstvom. Njima je Putin poslao nedvosmislenu poruku koja glasi: "Neću dozvoliti Bajdenu niti bilo kome drugom da slomi kičmu Srbiji" - prenosi stavove Kremlja izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

 Nenad Popović, ministar: Rusija je i dosad bila naš najjači oslonac u borbi za očuvanje KiM i zaštitu RS

PRITISAK POVRATNIKA

Ukidanje Dejtonskog sporazuma koje zagovaraju Bajdenove demokrate, a što bi dovelo do gašenja Srpske, bilo je tema i tokom nedavnog sastanka najbližeg Putinovog saradnika Sergeja Lavrova sa Miloradom Dodikom. I tada je iz Banjaluke ruski diplomata poručio da Moskva ne prihvata bilo kakva odstupanja od međunarodnih sporazuma, kao što je to dokument iz Dejtona. Istovremeno i Putin i Lavrov ističu da po pitanju Kosova sve zemlje članice Ujedinjenih nacija moraju da poštuju Rezoluciju 1244.

Predrag Rajić - Centar za društvenu odgovornost

- Bajdenova pobeda će sigurno uticati na ograničenje našeg manevarskog prostora, ali ne treba očekivati politiku Vašingtona nalik onoj iz devedesetih, budući da je i Srbija danas daleko snažnija nego što je bila tada.

RepublikaFoto: Media centar
Predrag Rajić

Zahvaljujući predsedniku Vučiću, naše pozicije u Moskvi su odlične i srpsko-ruski odnosi su dobili svoju supstancu. Treba očekivati nastavak njihove podrške i kada je o Kosovu i Metohiji reč, osim ako ne dođe do krupnijih lomova unutar Kremlja, na koje mi svakako ne možemo uticati, mada situacija u Ruskoj Federaciji jeste politički fragilna

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj, u razgovoru za Srpski telegraf ističe da nema nikakve sumnje da će promena administracije u Vašingtonu nepovoljno uticati po srpske interese na Balkanu.

- Oni koji se vraćaju u Belu kuću i Stejt department dobar deo svoje karijere su izgradili na politici da su Srbi krivi za sve. Očekujem pritiske, ali povoljna okolnost je to što ovo ipak nije vreme devedesetih, a Srbija nije ni izolovana ni slaba niti je svet unipolaran. To nam daje manevarski prostor za delovanje jer ovog puta imamo partnerstva koja će nam sigurno dati širi prostor u borbi za naše interese, a tu, pre svega, mislim na Rusiju, koja je i do sada bila naš najjači oslonac u borbi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije i zaštitu Republike Srpske - poručuje ministar.

Jovanović: Rusija se nikad neće pomiriti s ekspanzijom NATO na Balkanu

BITKA NA TRI FRONTA

Dodaje da uz rusku podršku Srbija i sama radi na jačanju svoje pozicije na međunarodnoj sceni.

Rat EU i Amerike zbog Srbije

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je optimista kada je reč o saradnji s novom administracijom u Vašingtonu po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, ali i celog zapadnog Balkana. Međutim, upitan da oceni dogovoreno između Beograda i Prištine i Vašingtona, uz posredovanje Trampa, Lajčak je rekao da u pitanju nije sporazum jer ne ispunjava kriterijume za to, već da je u pitanju politička deklaracija koja nije pravno obavezujuća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ono što je potpisano nema implementacioni mehanizam i zavisi od dobre volje strana. Mi ne radimo tako u Briselu. Radimo na jasnom sporazumu ko šta radi i kada - naglasio je Lajčak.

Odgovor Lajčaku juče je stigao iz američke ambasade u Beogradu:

- Visoki predstavnici vlasti Srbije i Kosova potpisali su Vašingtonski sporazum u dobroj veri i nadamo se da su i dalje spremni da sarađuju na primeni onoga na šta su se time obavezali. Cilj je da se ojača regionalna stabilnost kroz privredni rast, investicije i prosperitet čitavog regiona, što je već dugo nepromenjena politika Sjedinjenih Američkih Država i ostaće naš prioritet.

- Duboko sam uveren da će državno rukovodstvo Srbije, sa predsednikom Vučićem na čelu, na najbolji način zaštititi naše državne i nacionalne interese - naglasio je Popović.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović ističe da će, uprkos pretnjama otimačinom RS i oduzimanjem KiM, Rusija trajno biti opredeljena za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Petar Petković direktor Kancelarije za KiM

Nedopustivo je da se bilo koje telo EU opredeljuje o statusu naše južne pokrajine Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković, komentarišući objavu servisa Evropske komisije na Tviteru da se aktuelni predsednik Republike Kosova sastao s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

RepublikaFoto: Tanjug
Petar Petković

Inače, na Tviteru je objavljena fotografija komesara za proširenje Olivera Varheljija sa Vjosom Osmani na kojoj je stajao sporni potpis.

Ta objava je uklonjena i umesto nje je, uz istu fotografiju, Vjosa Osmani titulisana kao v. d. predsednica Kosova, uz fusnotu pored reči Kosovo.

- Ne znam koliko puta bi trebalo više Putin i Lavrov da ponove da su za rešenja prihvatljiva Srbiji, da se mora poštovati Rezolucija 1244 SB UN da bi neverne Tome prihvatile činjenicu da Rusija neće odobriti separatizam. Nije to samo zbog prijateljstva, što smo braća po oružju, nego i zbog ruskih interesa. Ne želi Moskva da napravi grešku na međunarodnom planu i ohrabri separatizam na svojoj teritoriji. I nikad se neće pomiriti s ekspanzijom NATO na Balkanu. Beograd mora da se bori za KiM, RS, evropske integracije, a Rusija će uvek davati podršku i neće dozvoliti da Srbiji bude slomljena kičma - zaključuje Jovanović.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 14. januar 2021. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ami

17.01.2021 22:11

Uvijek su razlicite sile se lomile preko Balkana pokazujuci svju moc- pa i sad.

NESA151

24.01.2021 12:24

E PA EVROPLJANI I VI KOJI STE IM NAKLONJENI PROCITALI STE ; RUSI NECE DATI DA SE SLOMI I OTME DEO SRBIJE I REPUBLIKA SRPSKA _NATO NECE PATROLIRATI BALKANOM I JA I 2/3 SRBA VERUJEMO RUSIMA."MILOSRDNOG ANDJELA" NECE BITI.A TRGOVINA PA EVROPA MORA NESTO JESTI!I dali SRBIN za vas urednice ima samo latinicna slova?