ISTRAGA PROTIV SOROŠEVE KLINIKE! DRŽAVA ZATVARA MEDIGRUPU: Privatna klinika pokušava da zataška SKANDAL sa curenjem podataka pacijenata!

Autor: B. KAŠANSKI - K. ILIĆ

Vesti

04.01.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već posle Božića biće zatvoren jedan deo Medigrupe zbog raznih nepravilnosti u radu, čija je kulminacija bilo skandalozno curenje najpoverljivijih ličnih i medicinskih podataka pacijenata ove privatne zdravstvene ustanove, saznaje Srpski telegraf nezvanično u Ministarstvu zdravlja.

RepublikaFoto: Tanjug/estock/ST/Promo foto/Luka Šarac
Foto: Ilustracija

Medigrupa, koja obuhvata mrežu od 13 klinika i ambulanti različitih specijalnosti u Beogradu i Novom Sadu, u vlasništvu je firme "Mino holdings SARL", koja je registrovana u Luksemburgu, a iza koje stoji investicioni fond MID Europa partners, koji je deo poslovne imperije milijardera Džordža Soroša. Taj fond imao je inače ranijih godina niz akvizicija u Srbiji, a vlasnik Medigrupe je od 2018, što se može pronaći i na njihovom zvaničnom sajtu.

MNOGO OŠTEĆENIH

Srpski telegraf otkrio je skandal decenije, kako smo nazvali činjenicu da su iz centralne baze Medigrupe procurili podaci i medicinska dokumentacija pacijenata, među kojima su mnoge javne ličnosti, nosioci najviših državnih funkcija, političari, biznismeni, ali i obični građani. Iz tih podataka vidi se kada su se sve javljali lekarima, zbog čega, koje su dijagnoze uspostavljene, terapije koje su propisane, ali i zahvati koji su rađeni.

Iz kancelarije poverenika Milana Marinovića potvrđeno nam je da je pokrenut postupak

 

Na spisku su, između ostalih, ministar finansija Siniša Mali, republički tužilac Zagorka Dolovac, prvi čovek beogradske policije Veselin Milić, političari Dragan Đilas i Vuk Jeremić, vlasnik TV Pink Željko Mitrović, biznismen Miroslav Mišković, pevačice Lepa Brena (Fahreta Jahić), Sandra Afrika (Sandra Prodanović) i mnogi drugi. Neki od njih juče su za Srpski telegraf potvrdili autentičnost informacija do kojih smo došli, kao i dokumentacije koja je procurila i u koju smo imali uvid, najavljujući tužbe protiv Medigrupe.

PRLJAVA IGRA MEDIGRUPE

Kako saznajemo, iz Medigrupe, da bi sprečili objavljivanje našeg teksta, konstantno su pozivali ljude čiji su podaci procurili i pokušali da ih izmanipulišu da oni izvrše pritisak na Srpski telegraf da bismo odustali od teksta. Međutim, naš list nikada nije imao nameru da objavi bilo koji lični podatak, već da ukaže na skandalozne propuste privatne zdravstvene ustanove koja je dopustila da joj iscure najpoverljiviji podaci klijenata iz zdravstvenih kartona.

Prema onom što su nam rekli oštećeni pacijenti, neke su čak pozivali i suvlasnici Medigrupe.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Medigrupa

Reagovala je i kancelarija Milana Marinovića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ova institucija zvanično je pokrenula postupak vezan za dešavanja u Medigrupi i poslala inspekciju u tu ustanovu.

Pretnje advokata iz kancelarije koja zastupa i Dragana Šolaka

Na prva pitanja koja smo poslali Medigrupi dobili smo opšti odgovor o tome da s pažnjom čuvaju podatke pacijenata. Međutim, nakon što smo im predočili konkretna saznanja do kojih smo došli, od njih više nismo dobili nikakav odgovor na dalja pitanja.

RepublikaFoto: Promo Public
Dragan Šolak

Stigao nam je, međutim, dopis u pretećem tonu pravnog zastupnika Medigrupe, advokata Rastka Petakovića, koji nam je zapretio da objavljivanje podataka pacijenata "podleže kaznenoj i građanskoj odgovornosti", mada mi nijednog trenutka nismo pomenuli da imamo bilo kakvu nameru da tako nešto objavimo.

Petaković je, inače, iz advokatske kancelarije "Karanović/Nikolić", koja, između ostalih, zastupa i Dragana Šolaka, suvlasnika "Junajted grupe".

NIKAKAV ODGOVOR

Tamo su, međutim, kako saznajemo, naišli na opstrukciju i pokušaj da se ceo slučaj zataška. Naime, baš u trenutku kada su poverenikovi ljudi došli u inspekciju, postupajući po prijavama oštećenih pacijenata, misteriozno je pao kompletan sistem, odnosno baza podataka Medigrupe. Na naša pitanja kako je moguće da se to desi baš tada, iz Medigrupe nismo dobili nikakav odgovor.

Foto: Privatna arhiva
Dokument

Šta je sve procurilo

- lični podaci pacijenata, uključujući i matične brojeve, adrese...

- sve posete ustanovama Medigrupe, sa imenima lekara kod kojih su bili

- dijagnoze

- nalazi pregleda

- terapije i obavljeni zahvati

- istorijat ranijih bolesti i tegoba

Još jedan dokaz da u Medigrupi na svaki način pokušavaju da zaustave objavljivanje istine o svemu što se radilo i o najozbiljnijem mogućem kršenju prava pacijenata na privatnost, svedoči dopis upućen zaposlenima neposredno nakon što je naš list poslao pitanja. 

Procurio i Lađevićev karton

Između ostalih kartona koji su procurili, našao se i karton Milana Lađevića, glavnog urednika Srpskog telegrafa. 

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Milan Lađević

Svi podaci u njemu su, kako kaže Lađević, apsolutno autentični, što je još jedan dokaz da su podaci iz baze Medigrupe očigledno bili na izvol'te neovlašćenim osobama.

U tom dopisu (pogledajte dokument u prilogu) obaveštavaju ih da se "obustavlja pristup bazi podataka sa svih računara", navodno, zbog unapređenja informacionog sistema.

 

I njihovi podaci su procureli

Siniša Mali

Zagorka Dolovac

Veselin Milić

Dragan Đilas

Vuk Jeremić

Željko Mitrović

Miroslav Mišković

Lepa Brena

Sandra Afrika

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 05. januar 2021. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ikar

05.01.2021 00:27

Soros je preko Medigrupe došao do veoma poverljivih zdrastvenih podataka najbitnijih ličnosti u Srbiji. Sa ovim podacima mogu da ucjenjuju svakoga i da ga natjeraju da radi protiv interesa Srbije. Zato pored milicije treba da se uključi i BIA i da se pod hitno zatvori Medigrupa i uhapse svi saucesnici i to pocev od direktora Dejana Pesica i svih članova Nadzornog odbora.